Conform reglementărilor recente care au intrat în vigoare, autorizația de mediu nu mai este valabilă pentru o perioadă determinată. Viza pentru funcționarea unei societăți comerciale trebuie obținută anual pentru a-ți putea desfășura activitatea economică.
Poți obține această viză fie de la Agenția Națională pentru Mediu, fie de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în funcție de specificul activității tale. Poți citi în continuare mai multe despre procesul de solicitare a vizei, despre documentele necesare și legislația care reglementează această procedură.
1. Cum se desfășoară procesul de obținere a vizei anuale pentru autorizația de mediu
Ca să obții viza anuală pentru autorizația de mediu necesară continuării activității tale economice, trebuie mai întâi să soliciți viza anuală la agenția pentru pentru protecția mediului aferentă județului de care aparțineți.
Dacă deții mai multe autorizații, indiferent dacă sunt integrate sau nu, trebuie să obții viza pentru fiecare punct de lucru în parte, adică să transmiți la autoritatea de mediu câte o solicitare separată.
1.1. Ce conține cererea pentru viza autorizației de mediu
Pentru a solicita viza la autoritatea emitentă, trebuie să completezi o cerere al cărui model îl găsești pe site-urile autorităților pentru protecția mediului, care conține următoarele câmpuri:
- numele societății comerciale pentru care se face solicitarea vizei;
- sediul acesteia;
- numele delegatului și numărul delegației;
- telefon și fax;
- numărul autorizației sau autorizației integrate de mediu pentru care se face solicitarea avizării;
- activitatea pentru care a fost emisă autorizația;
- data și numărul de înregistrare la APM a rapoartelor obligatorii conform AIM/AM transmise în ultimele 12 luni
Poți trimite solicitarea și pe e-mail sau prin fax, dar trebuie să te asiguri că aceasta a fost înregistrată, pentru că pot apărea erori neprevăzute. Trebuie să o transmiți, indiferent de modalitatea aleasă cu minimum 60 de zile și maximum 90 de zile față de data la care a fost emisă autorizația de mediu. Chiar și în cazul celor revizuite, se ia în considerare data inițială, iar solicitarea pentru viză se face în acest caz în anul următor revizuirii.
Este important să respecți termenul în care trebuie trimisă solicitarea. În caz contrar, autorizația îți va fi suspendată pentru o perioadă egală cu cea de întârziere față de termenul prevăzut legal, începând cu data la care a fost emisă autorizația de mediu. De asemenea, va fi informată și Garda de Mediu cu privire la această neconformare.
1.2. Documente necesare pentru a primi viza anuală pentru autorizația de mediu
În primul rând, ai nevoie de cererea de avizare menționată mai sus, despre care găsești mai multe amănunte mai jos. Pe lângă acest document trebuie să prezinți raportul anual de mediu și/sau celelalte rapoarte menționate în actele de reglementare, dacă acestea există.
Alături de aceste documente trebuie să incluzi și o declarație pe proprie răspundere în care să menționezi că îți desfășori activitatea în aceleași condiții ca în momentul obținerii autorizației și că nu există schimbări fundamentale care să afecteze prevederile din aceasta.
În această declarație trebuie să introduci următoarele date:
- numele societății comerciale și a reprezentantului legal care completează declarația;
- numărul autorizației sau autorizației integrate de mediu;
- activitățile desfășurate în sediul social și în sediile secundare – denumirea acestora și codul CAEN asociat.
Nu în ultimul rând, trebuie să faci și dovada achitării taxei aferente procesului de avizare. Tariful depinde de tipul autorizației pentru care se cere viza (simplă sau integrată).
Documente suplimentare
După ce solicitarea a fost înregistrată de către autoritatea emitentă a autorizației, autoritatea publică pentru protecția mediului face verificări cu privire la documentația pe care ai trimis-o și hotărăște dacă este necesar să fie făcute verificări suplimentare sau dacă este nevoie de alte acte.
2. Cât durează până obții viza anuală a autorizației de mediu
Dacă totul decurge bine, vei primi viza în termen de 15 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. Uneori este nevoie de cercetări suplimentare ale documentației și de verificarea amplasamentului.
Verificarea amplasamentului este cerută prin lege în anumite condiții, perioada în care se derulează această procedură diferind în cazul autorizațiilor și al autorizațiilor integrate de mediu.
La solicitarea de viză anuală pentru autorizația integrată de mediu, este obligatorie verificarea amplasamentului anual unde îți desfășori activitatea pentru care dorești obținerea acesteia. În ceea ce privește autorizația de mediu, acest proces are loc la prima solicitare a vizei anuale, iar ulterior la cel puțin doi ani.
Dacă totul este în regulă în urma verificărilor pe amplasament, vei primi viza în termen de cinci zile de la încheierea acestor proceduri. Dacă se constată că există probleme în privința aplicării condițiilor impuse prin autorizația de mediu, ai la dispoziție 60 de zile pentru a remedia neregulile constatate. Apoi, va trebui să prezinți documentele care dovedesc punerea în aplicare a măsurilor solicitate de către autoritățile competente. Acestea sunt analizate și, dacă se consideră că este cazul, se face o nouă verificare a amplasamentului.
Măsurile aferente acestui proces sunt prevăzute în Ordinul nr. 1150 din 27 august 2020 privind aprobarea procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației și a autorizației integrate de mediu.
Când nu se constată îndeplinirea obiectivelor, operatorului economic îi este suspendată autorizația de mediu, perioadă în care este încă posibilă luarea măsurilor necesare, dar dacă nu se întâmplă acest lucru autoritatea competentă refuză acordarea vizei, ceea ce atrage după sine faptul că autorizația devine invalidă și trebuie să fie emisă una nouă.
În urma verificării amplasamentului, reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului care efectuează această procedură încheie un proces-verbal de constatare a situației. Acesta conține:
- datele de identificare ale societății comerciale care solicită viza anuală (date de contact, adresa sediului, C.U.I., numărul de înmatriculare la oficiul registrului comerțului);
- adresa amplasamentului sau a punctului de lucru verificat, precum și suprafața și vecinătățile acestuia;
- activitatea desfășurată pe amplasament;
- materii prime folosite, modul de ambalare și de depozitare a bunurilor, cantitățile deținute;
- dacă există substanțe sau preparate chimice periculoase utilizate în desfășurarea activității;
- tipul de utilități la care este racordat amplasamentul;
- procesele tehnologice utilizate;
- dotările punctului de lucru;
- tipurile de deșeuri ce rezultă în urma activității economice și modul în care sunt eliminate acestea;
- tipurile de ambalaje folosite și modul de valorificare a acestora;
- mijloace de transport utilizate în cadrul societății comerciale;
- programul de lucru al societății;
- stadiul în care se găsește punerea în aplicare a măsurilor specificate anterior de către autoritatea de mediu;
- măsurile de remediere solicitate în urma verificării (dacă acestea se impun);
- alte constatări și concluziile.
3. Care este legea prin care este reglementată obținerea vizei anuale pentru autorizația de mediu
Obținerea acestei vize este reglementată prin Legea nr. 219 din 15 noiembrie 2019, modificată și completată de art. 16 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului. Aceasta prevede că autorizația este valabilă pe toată durata pentru care operatorul economic obține viza anuală. A apărut această schimbare de legislație pentru că este mai ușor ca autoritatea competentă din domeniu să se asigure că sunt respectate condițiile impuse pentru primirea autorizației, mai ales în contextul diversificării activităților economice și a schimbării reglementărilor europene cu privire la protecția mediului.
Cum obții autorizația de mediu?
În ceea ce privește obținerea autorizației de mediu, procedura în vigoare este cea anexată la Ordinul nr. 1798 din 19 noiembrie 2007 pentru aprobarea acestei proceduri. Trebuie să depui, în acest caz:
- o cerere;
- fișa de prezentare și declarația pe proprie răspundere;
- dovada că ai făcut publică intenția de a obține autorizația;
- planul de situație și de încadrare în zonă a amplasamentului;
- procesul-verbal prin care se constată că au fost îndeplinite toate condițiile din acordul de mediu sau, dacă încă nu au fost luate toate măsurile, o notă privind stadiul acestui proces;
- în cazul autorizației pentru grădini zoologice, acvarii publice și centre de reabilitare sau îngrijire este necesar și un formular de înregistrare special.
Urmează, apoi, consultarea acestor documente de către autoritatea competentă, precum și verificarea amplasamentului și solicitarea altor acte suplimentare sau a unui bilanț de mediu, dacă se consideră că este necesar. Bilanțul de mediu este de două tipuri, I și II, diferența dintre acestea constând în folosirea sau absența probelor de laborator și efectuarea de analize fizice, chimice sau biologice ale factorilor de mediu.
Termenul de eliberare a autorizației este de 90 de zile lucrătoare.
Autorizația de mediu trebuie refăcută atunci când apare o schimbare majoră a activității pe care o desfășori și care presupune un impact mult mai mare asupra mediului. În acest caz, pentru orice proiecte noi, implicate în extinderea acestei activități, trebuie să obții un acord de mediu în care să fie prevăzute noile activități.
Viza anuală a autorizației de mediu este esențială pentru a-ți continua activitatea conform reglementărilor legale în vigoare. Pentru a o obține, trebuie să depui documentația la timp și să te asiguri că activitatea ta se conformează cerințelor în ceea ce privește protecția mediului.
Sursa foto: Pixabay.com