Valorificarea deșeurilor, în responsabilitatea companiilor care le generează – problema deșeurilor de ambalaje din plastic
- Home
- Audit de Mediu
- Valorificarea deșeurilor, în responsabilitatea companiilor…
Pentru că plasticele se produc în masă, gropile de gunoi sunt pline de deșeuri. Din tot ce se aruncă și conține plastic, cele mai multe sunt deșeuri de ambalaje – pungi, sticle, tacâmuri de unică folosință, bețișoare de urechi, paie etc. Deși pare a fi, când vine vorba de deșeuri de ambalaje din plastic, eliminarea lor nu este o soluție. Valorificarea, în schimb, este.
1. Colectarea separată, prima etapă din procesul de valorificare a deșeurilor – galben în codul universal de culori
Colectarea separată nu este doar un trend venit din afară, pe care îl adoptăm sau nu, în funcție de credințele noastre. Din 2019, colectarea separată sau selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie la noi în țară, deopotrivă pentru persoane fizice și companii care, prin propria activitate, le generează.
Deșeurile se colectează în pubele special amenajate, în containere sau, după caz, în saci menajeri, după un cod universal de culori. Cu galben sunt pubelele pentru metal și plastic. Ele colectează pungi și folii din plastic, bidoane, ambalaje de protecție, jucării, doze și recipiente pentru băuturi din PET, tacâmuri de unică folosință, flacoane de detergent etc. Nu colectează reciclabile contaminate sau deșeuri medicale. Din același cod de culori, albastru este pentru hârtie și carton, iar verde pentru sticlă.
* Înainte de colectare, sticlele din plastic sau dozele se golesc de conținut și se clătesc cu apă rece. Se scot dopurile și se strivesc pentru a economisi spațiu.
După colectare, deșeurile de ambalaje ajung în centre speciale de reciclare, acolo unde sunt sortate pe categorii și prelucrate în funcție de tipul de deșeu. Pot fi tăiate, mărunțite, presate, balotate manual sau cu ajutorul unor utilaje speciale. Materialele obținute sunt transportate în fabrici specializate, unde urmează să fie tratate și valorificate
Definiții ale termenilor
Reciclarea se referă la orice operațiune de valorificare prin care deșeurile sunt transformate în materiale sau substanțe pentru a putea fi folosite în același scop sau în scopuri diferite.
* Reciclarea nu include valorificarea energetică sau conversia în vederea folosirii materialelor obținute drept combustibil.
Valorificarea este ultima parte din procesul de reciclare. După ce deșeurile au fost prelucrate (colectate, transportate, tratate, reciclate, depozitate) materialele obținute sunt reutilizate. Valorificarea deșeurilor presupune operațiuni diferite, în funcție de tipul de deșeu – de utilizare a lor drept combustibil pentru producția de căldură și electricitate, de regenerare de uleiuri/solvenți, de compostare (deșeuri biodegradabile) sau de reciclare (deșeuri de ambalaje din plastic, hârtie, sticlă, lemn, metal).
* De-a lungul timpului, s-au căutat constant modalități de valorificare a unor categorii de deșeuri din mediul urban și rural. Procesul de incinerare este considerat valorificare doar în cazul în care deșeurile sunt incinerate în vederea recuperării energiei rezultate și nu în vederea eliminării lor.
* Recuperarea deşeurilor în scopul producerii de energie contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
2. Colectarea și valorificarea deșeurilor în responsabilitatea companiilor – problema deșeurilor de ambalaje din plastic
Majoritatea activităților economice reprezintă surse de producere de deșeuri. Un sistem de management al deșeurilor de ambalaje din plastic la nivel de companie reduce cu mult posibilitatea apariției acestora în natură și le transformă, în timp, în resurse.
Schimbările legislative din România sunt în directă legătură cu legislația UE în domeniul deșeurilor care obligă la prevenirea generării acestora, utilizarea deșeurilor deja generate ca resursă și reducerea cantităților mari care ajung să fie depozitate în gropile de gunoi. În acest fel, UE își propune să contribuie la o economie circulară, în care nimic nu se risipește.
Valorificarea deșeurilor în România
Importatori sau producători, operatorii economici care, prin natura activității generează deșeuri de ambalaje din plastic au obligația să le raporteze în cantitățile reale introduse pe piață, să le colecteze, să le recicleze și să le valorifice până la țintele minime prevăzute de lege. Dacă țintele de reciclare nu sunt atinse, companiile responsabile vor fi taxate per kg pentru diferența dintre obiectivul anual stabilit și cel realizat.
Pentru a putea gestiona corect obligațiile pe care le au, privind managementul deșeurilor, agenții economici au nevoie, adesea, un audit de mediu de la o firmă autorizată pe consultanță în domeniu. Odată ce înțeleg amploarea situației, au de ales între a-și asuma responsabilitatea de reciclare și valorificare anuală a deșeurilor de ambalaje din plastic generate sau a o transfera către un OIREP – Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului. Prin acest transfer, obligațiile revin operatorului autorizat, care se va ocupa de întreg procesul, de la colectare și până la încetarea statutului de deșeu.
Companiile se implică deja activ în colectarea și valorificarea deșeurilor și nu doar pentru că au obligația legală, ci pentru că înțeleg importanța reciclării în lupta cu poluarea. Multe dintre ele au început să-și dezvolte o cultură proprie de responsabilitate socială – CSR.
O afacere responsabilă gestionează corect deșeurile de ambalaje din plastic pe care le generează. Pentru a ajunge să te remarci ca fiind una, fă lucrurile corect din punct de vedere legal, dar mai ales social. Colectează și valorifică pe cât posibil!
Sursa foto: pixabay.com