Un obicei total greșit, și din păcate foarte des întâlnit în gospodăriile din România, este acela de a arunca uleiul alimentar uzat, rezultat în urma prjirii, la chiuvetă sau în coșul de gunoi.
Ce se întâmplă când arunci uleiul uzat la canalizare?
În primul rând, uleiul gras se va solidifica pe țevi și în final va duce la înfundarea acestora; în plus, uleiul uzat ajuns în sistemul de canalizare va produce defecțiuni la sistemele din stațiile de epurare, iar costurile de curățare și de reabilitare se vor reflecta în costurile consumatorului final, respectiv în sporirea cheltuielilor noastre, ale tuturor.
Pe lângă efectele mecanice pe care le produce, uleiul uzat ajuns în natură are efecte devastatoare și asupra mediului. Uleiul uzat aruncat la coșul de gunoi poate să se scurgă în sol și să se infiltreze în apele subterane, care sunt o sursă importantă de apă potabilă.
Un singur litru de ulei alimentar uzat poate polua un million de litri de apă, iar 25% din poluarea apei este cauzată de uleiul uzat.
Ce efect au deșeurile de ulei asupra mediului
Uleiul acoperă suprafața lacurilor, mărilor și oceanelor formând o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, acestea mor din lipsă de oxigen.
Ce putem face pentru a împiedica acest dezastru ecologic?
O soluție simplă este de a economisi uleiul de gătit și de a-l colecta individual pentru a fi trimis spre reciclare. Deși inițial uleiul alimentar uzat a fost privit ca un deșeu, în ultimul deceniu acesta a devenit o marfă valoroasă, fiind folosit ca ingredient în obținerea de biocombustibili și ulei pentru încălzirea locuinței.
În plus, un beneficiu semnificativ pentru biocombustibilii obținuți din uleiul de gătit reciclat este faptul că, aceștia ard curat, având un conținut redus de carbon (nu produc monoxid de carbon).
Orice ulei sau grăsime de gătit folosită poate fi reciclată și utilizată pentru a crea biodiesel.
Ce este biodiesel?
Biodiesel-ul este un combustibil creat din rafinarea uleiului de gătit folosit. Dieselul pe care îl cumpărăm la pompă conține 5% biodiesel, amestecat în condițiile legii.
Utilizarea biodieselului obținut din deșeuri de uleiuri vegetale este una dintre cele mai verzi modalități de a alimenta motoarele diesel, având în vedere că este un combustibil obținut din deșeuri. În procent de 100%, uleiul vegetal rezidual pe care îl colectăm este reciclat și rafinat în biodiesel.
Folosirea biodieselului reduce la minimum emisiile de carbon, ceea ce îmbunătățește calitatea aerului. În plus, pentru a utiliza biodiesel, nu este nevoie de modificarea vehiculul, se folosește ca un diesel normal.
Pe lângă posibilitatea de a fi transformat în combustibil biodiesel, uleiul alimentar uzat mai poate fi utilizat în producția de săpun natural, soluții de curățare sau produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje.
Cum colectăm corect uleiul alimentar uzat?
Pentru a fi primit în centrele de colectare și apoi reciclat, uleiul alimentar uzat trebuie colectat ținând cont de următorii pași:
- lasă uleiul la răcit după ce ai terminat de gătit
- strecoară uleiul pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare.
- pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă.
- mergi cu recipientul la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.
Unde putem preda uleiul alimentar uzat?
Deși în România nu există o infrastructură de colectare a uleiului uzat foarte dezvoltată, persoanele particulare au posibilitatea de a preda recipientele cu ulei, colectate, în incinta unor supermarketuri precum Carrefour (stațiile de colectare Sigurec), Auchan, la benzinăriile MOL România sau prin proiectul Uleiosul, care ridică uleiul alimentar uzat chiar de la tine de acasă.
Ce putem face suplimentar?
- Să derulăm campanii de informare și educare a oamenilor din comunitatea noastră
despre uleiul uzat și colectare.
- Să organizăm mai multe puncte de colectare a uleiului alimentar uzat.
De ce să colectăm și să reciclam uleiul uzat?
- pentru a proteja sursele de apă
- pentru a proteja organismele vii
- pentru a proteja sistemele de alimentare cu apă și canalizare
- pentru a contribui la economia națională
Și tu poți face mai mult. Implică-te!
(surse: https://recyclenation.com/2016/03/disposing-of-cooking-oil-through-recycling/