Transportul maritim reprezintă o cale sigură și eficientă către dezvoltarea economiei mondiale, având în vedere că, peste 80% din comerțul mondial se desfășoară pe apă. Din numeroasele opțiuni de transport disponibile în lume, transportul maritim se remarcă prin costurile avantajoase și condițiile sigure de transport pe distanțe de mii de kilometri.
Construcția unor nave spațioase, realizarea și întreținerea terminalelor specializate au îmbunătățit condițiile de transport pentru persoane și mărfuri, dar totodată aceste lucrări au pus sub semnul întrebării durata de viață a speciilor acvatice.
1. Transport maritim – impactul activităților portuare și tipuri de poluare portuară
Studiile efectuate de-a lungul timpului susțin că navele joacă un rol de cel puțin 16 la sută în fenomenul poluării mediului.
Navele destinate transportului maritim de persoane sau mărfuri utilizează un volum enorm de apă de balast. Odată cu evacuarea acesteia, sunt eliberate specii non-indigene cu impact îngrijorător asupra ecosistemelor acvatice și a sănătății populației. Poluarea acustică provocată de transportul maritim a atins cote majore în ultima perioadă. Poluarea fonică afectează speciile acvatice a căror supraviețuire și comunicare depind de recepționarea sunetelor.
Tipuri de poluare portuară
Activitatea maritimă generează poluări structurale provenite din lucrările și activitățile care ajută la crearea și la întreținerea porturilor. Activitățile privind întreținerea porturilor pot da curs fenomenului de poluare acvatică. Materialele care sunt utilizate pentru curățarea și vopsirea instalațiilor sau a navelor prezintă un potențial toxic enorm pentru mediul marin. Proiectele de amenajare a digurilor sau a zonelor de depozitare și manipulare a containerelor pot perturba ecosistemul marin.
De asemenea, transportul maritim amplifică poluarea operațională în urma activităților de utilizare a portului, care implică zgomote de la motoare și emanații de la cisternele încărcate. Transportul maritim înglobează și riscuri aferente activității navelor, cele mai frecvente fiind: exploziile, incendiile sau eșuările de nave care obstrucționează trecerea altor ambarcațiuni, cauzând deversări de păcură sau alte substanțe nocive.
Poluarea cauzată de operațiunile privind manipularea mărfurilor – transportul maritim al cerealelor, cărbunelui sau a minereurilor emit praf, care periclitează sănătatea riveranilor. De asemenea, fisurarea țevilor de racordare, evaporarea produselor inflamabile sau căderea de la înălțime a mărfurilor au un potențial de risc imediat privind incendiile sau exploziile.
De asemenea, există pericolul ca ambalajele containerizate, aferente substanțelor toxice, să se desprindă și să ajungă în apă. Pătrunderea produselor de risc în soluri și ape predispune mediul la probleme grave privind sănătatea, iar măsurile de depoluare necesită, în cele mai multe cazuri, costuri majore.
Depozitarea în cisterne a mărfurilor lichide favorizează emisiile nocive sau scurgerile în canalizări, care, la rândul lor, otrăvesc mediul și generează incendii. Stocarea pe termen lung a mărfurilor diverse poate duce la slăbirea ambalajelor și la răspândirea mărfurilor care pot pătrunde în sol.
2. Transportul maritim de persoane – efectele poluării navelor de croazieră
Navele de croazieră sunt cele mai zgomotoase tipuri de nave, una dintre motivele frecvente pentru care sunt preferate fiind activitățile de divertisment care au loc la bordul acestora.
Transportul maritim pe navele de croazieră duce la deversarea în apă a deșeurilor solide, apei de balast, apei gri, a deșeurilor aruncate în toalete sau a deșeurilor din băi și bucătării situate la bordul navei. Toate acestea acumulează compuși toxici, concentrații de metale și minerale cu efect nociv la contactul cu mediul acvatic.
Despre transportul maritim, cercetătorii au demonstrat că navele de croazieră constituie o sursă importantă de deșeuri solide (de exemplu, ambalajele diverselor produse alimentare). Acestea ajung direct în apă sau sunt incinerate, iar cenușa ajunge tot pe suprafața oceanului, în loc să fie reciclată.
Apa de balast și păcura grea sunt alte surse cu potențial toxic uriaș a navelor de croazieră. În compoziția păcurei grele intră sulful și anumite metale grele care afectează siguranța mediului marin. Apele de balast contribuie la stabilizarea pe suprafața apei a navei de croazieră, dar prin evacuarea apei de balast sunt eliberate microorganisme dăunătoare.
3. Transport maritim – principalele avantaje și dezavantaje care dezvăluie adevărata față a transportului pe apă al mărfurilor, cerealelor, persoanelor etc.
Transportul maritim prezintă o serie de avantaje și dezavantaje importante, la fel ca orice alt mijloc de transport pentru mărfuri sau persoane. Navele sunt proiectate pentru a rezista condițiilor meteorologice extreme, pentru a transporta cantități uriașe de mărfuri dintr-o țară în alta. Navele înregistrează un consum redus de combustibili față de capacitatea lor de transport și sunt un mijloc care asigură transportul în condiții optime a mărfurilor periculoase, de la un capăt la celălalt al lumii, de cele mai multe ori fără incidente.
Întreținerea navelor însumează costuri semnificativ reduse în comparație cu transportul feroviar sau rutier. Transportul maritim suportă mai puține restricții prin comparație cu transportul aerian, de exemplu. Dacă există anumite tipuri de mărfuri restricționate pe calea aerului, atunci navele reprezintă un mijloc permis de transport. Înainte de a trimite sau a comanda produse din alte state, trebuie luate în calcul costurile pe care le implică transportul.
Companiile de transport maritim practică prețuri mai convenabile comparativ cu transporturile aeriene, de regulă. Navele sunt dotate cu un spațiu enorm pentru stocarea unei cantități importante de mărfuri de orice tip. Din acest motiv, se dovedesc un mijloc eficient de transport pentru persoanele care importă bunuri din străinătate.
În ceea ce privește dezavantajele transportului maritim, livrările pe mare pot dura destul de mult, în funcție de distanță. Din acest motiv, transportul aerian este recomandat în situațiile de livrare urgentă. Transportul pe apă a anumitor categorii de produse poate necesita anumite aprobări, iar procedura de obținere a acestora poate să dureze mult.
Normele privitoare la transportul maritim de mărfuri sunt în continuă schimbare, iar prevederile specifice necesită specialiști în domeniu, cum ar fi responsabilii de mediu, pentru a fi interpretate și implementate corespunzător. Erorile privind managementul riscului în transportul maritim expun firmele la suportarea unor amenzi considerabile. Pentru clarificarea și aplicarea corespunzătoare a condițiilor privind transportul maritim este indicată solicitarea serviciilor de specialitate în problemele de mediu.
Sursa foto: Pixabay.com