Transportul deșeurilor nepericuloase – ce este și cum este reglementat acesta prin legislație
- Home
- Avize si Autorizatii
- Transportul deșeurilor nepericuloase – ce…
Transportul deșeurilor nepericuloase este o activitate esențială pentru eliminarea și valorificare acestora în cele mai bune condiții. Pentru că are un potențial impact asupra mediului, aceasta este reglementată riguros, iar operatorii economici implicați trebuie să obțină anumite documente necesare desfășurării activității în condiții legale.
Dacă ai o firmă care se ocupă cu acest tip de transport pe teritoriul României, trebuie să cunoști toate amănuntele legate de reglementările din domeniul protecției mediului și mai ales al gestionării deșeurilor pentru operatorii economici. În continuare, poți afla mai multe despre procesul de autorizare a acestei activități și despre celelalte obligații legale pe care le ai în calitate de transportator de deșeuri nepericuloase.
1. Ce presupune transportul deșeurilor nepericuloase și cum este definit la nivel legislativ?
Deșeurile nepericuloase sunt definite în Hotărârea Guvernului nr. 856 din 16 august 2002 în legătură cu evidența gestiunii deșeurilor și aprobarea clasificării deșeurilor, inclusiv a celor nepericuloase, la care se adaugă prevederile din Legea nr. 211 din 15 noiembrie 2011.
Printre principalele tipuri de deșeuri nepericuloase se numără:
- deșeuri municipale, atât menajere, cât și comerciale;
- deșeuri municipale biodegradabile;
- deșeuri din ambalaje provenite atât municipale, cât și industriale;
- deșeuri industriale, inclusiv cele care rezultă din activitățile de producție;
- deșeuri din construcții și demolări;
- deșeuri din minerit;
- deșeuri de echipamente electrice și electronice;
- deșeuri agricole;
- vehicule care nu mai sunt utilizate sau anvelope uzate.
Spre deosebire de deșeurile periculoase, cele nepericuloase nu includ:
- deșeuri cu bacterii;
- medicamentele,
- uleiurile minerale;
- vopselele;
- rășinile;
- substanțele adezive.
Principala lege prin care este definit și reglementat transportul deșeurilor nepericuloase este Hotărârea nr. 1061/2008 care privește, de asemenea, și transportul deșeurilor periculoase.
Aceasta prevede că transportul deșeurilor poate fi întreprins doar de către operatorii economici care dețin autorizație de mediu în acest sens, adică pentru activități de:
- colectare – strângerea deșeurilor, precum și sortarea sau stocarea lor înainte de expediția către un centru de tratare;
- stocare temporară întreprinsă înainte de transportul menționat anterior;
- valorificare – folosire a deșeurilor nepericuloase în locul altor materii prime, de exemplu în cadrul producției de energie;
- eliminare – luarea de măsuri pentru aruncarea în siguranță a deșeurilor;
- tratare – se referă atât la acțiunile de valorificare, cât și la cele de eliminare.
Transportatorii de deșeuri nepericuloase au, pe lângă obligațiile oricărei societăți comerciale de gestionare a deșeurilor, anumite responsabilități suplimentare aferente acestei activități. Dacă obiectul tău de activitate constă în acest tip de transport va trebui, în funcție de tipul de deșeuri, să ții evidența și să faci raportarea deșeurilor în totalitate, dar mai ales a celor:
- de tipul bateriilor sau acumulatorilor portabili;
- provenite din echipamente electrice și electronice;
- din anvelope uzate;
- din uleiuri uzate, atât minerale, cât și sintetice.
2. Ce este autorizația de mediu pentru transportul deșeurilor nepericuloase?
Autorizația de mediu pentru transportul deșeurilor nepericuloase se obține în același mod ca cea pentru orice alt tip de activitate care are efecte asupra mediului și intră sub incidența reglementărilor de protecție a mediului.
Principala lege care reglementează modul de obținere a autorizației este Ordonanța de urgență nr. 195 din 22 decembrie 2005, care vizează implementarea măsurilor de protecția mediului prevăzute pentru integrarea europeană.
Există două tipuri de autorizații de mediu recunoscute de lege, conform acestui document: autorizația de mediu și autorizația integrată de mediu. Prima vizează stabilirea condițiilor de desfășurare a unei activități de către operatorii economici, în timp ce a doua are în vedere în ansamblu măsurile necesare pentru limitarea și combaterea poluării.
Pentru obținerea autorizației de mediu necesară pentru transportarea deșeurilor nepericuloase, este necesar să efectuezi un bilanț de mediu solicitat de autoritățile competente pentru protecția mediului, prin intermediul persoanelor fizice sau juridice atestate legal. Acestea analizează cauzele și efectele activității tale asupra mediului, atât cele care se aplică deja, cât și cele care sunt prevăzute în viitor.
Când se constată că efectele asupra mediului sunt semnificative , bilanțul este urmat de un studiu de evaluare a riscului.
Bilanțul de mediu poate fi de două tipuri: I sau II. Primul studiu de mediu se face fără analize de laborator, bazându-se doar pe culegerea de date și documentare cu privire la specificul activității de transportare a deșeurilor nepericuloase. Se are în vedere măsurarea impactului actual sau potențial al acesteia asupra unui amplasament sau asupra mediului, în general.
Autoritățile competente din domeniul protecției mediului pot solicita și un bilanț de tip II, care presupune prelevarea de probe și analiza chimică, fizică sau biologică a factorilor de mediu. Necesitatea de a efectua acest studiu apare atunci când se constată în urma primului bilanț că nivelul de poluare asociat transportului este semnificativ.
În oricare dintre situații, prin efectuarea bilanțului de mediu se creează un plan de măsuri pe care trebuie să le adopți pentru a-ți conforma activitatea la reglementările în vigoare și care trebuie luate până la termenul stabilit împreună cu autoritatea competentă pentru protecția mediului.
2.1. Cât timp este valabilă autorizația de mediu pentru transportul deșeurilor nepericuloase?
Autorizația este valabilă timp de un an de la data emiterii și trebuie obținută viza anuală pentru continuarea funcționării. Termenul de valabilitate a fost modificat prin Legea nr. 219 din 15 noiembrie 2019 privind modificarea articolului 16 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005.
În afară de aceasta, trebuie să completezi un formular de încărcare-descărcare a deșeurilor nepericuloase. În caz că este prevăzut un program de conformare sau un plan de acțiuni în sensul de mai sus, documentul rămâne în vigoare pe durata desfășurării acestuia.
2.2. Cum obții licența pentru transportul deșeurilor nepericuloase
Procesul de obținere a autorizației de mediu, indiferent de activitatea pe care o desfășori, este în general același, aplicându-se și în cazul transportului de deșeuri nepericuloase:
- Depui o cerere pentru eliberarea autorizației, apoi o fișă de prezentare și o declarație pe care este recomandat să le redactezi cu ajutorul unui expert de mediu;
- Faci dovada mediatizării intenției de a desfășura activitatea respectivă;
- Depui anumite acte:
- certificatul de înregistrare a firmei;
- certificatul constatator emis de ORC;
- documentul care face dovada deținerii spațiului;
- planul de situație a obiectivului care este anexat la certificatul de urbanism;
- planul de încadrare în zonă a amplasamentului;
- procesul-verbal prin care s-a constatat îndeplinirea tuturor obiectivelor din acordul de mediu, dacă acesta a fost emis de autoritățile competente în vederea conformării activității la legislația pentru protecția mediului;
- dovada plății tarifului prevăzut pentru acest proces de obținere a autorizației;
- alte documente (avize, autorizații etc.) care pot fi solicitate de autoritățile pentru protecția mediului în funcție de complexitatea activității tale.
3. Ce este și cum se completează formularul de transport al deșeurilor nepericuloase?</h2>
Pentru fiecare transport efectuat, este necesar să completezi un formular de încărcare și descărcare, ale cărui model și ghid le găsești pe site-urile autorităților din domeniul protecției mediului, în care să detaliezi natura și obiectivele acestei activități. Acesta conține următoarele amănunte legate de transport:
- datele de identificare ale transportatorului;
- datele de identificare ale delegatului;
- numărul de înmatriculare al mijlocului de transport;
- numărul licenței de transport al mărfurilor nepericuloase și data la care expiră aceasta;
Legat de bunurile transportate, ți se cer următoarele detalii, după cum urmează:
- categoria deșeului și codul acestuia;
- destinația – colectare, stocare temporară, eliminare, valorificare sau tratare;
- cantitatea transportată (în tone și/sau metri cubi);
- tipul transportului – încărcare sau descărcare;
- date legate de punctul de lucru unde se efectuează încărcarea sau descărcarea – date de identificare, cod CAEN, numărul autorizației de mediu și data de expirare a acesteia.
Datele punctului de lucru trebuie completate doar dacă încărcarea sau descărcarea se fac în alt loc decât la sediul social al operatorului economic pentru care se face transportul.
Acest formular trebuie completat de către expeditor în trei exemplare:
- unul păstrat de expeditor, semnat și ștampilat;
- unul este păstrat de transportator, semnat și având menționat CNP-ul transportatorului și numărul de înmatriculare al vehiculului în care sunt transportate deșeurile;
- ultimul exemplar ajunge la destinatar, fiindu-i înmânat de transportator.
După ce primește exemplarul său, destinatarul are obligația să-l semneze și ștampileze și să-l trimită expeditorului.
Fiecare dintre cei implicați în transport (expeditorul, transportatorul și destinatarul) are obligația de a prezenta acest formular atunci când îi este solicitat de către organele abilitate legal să verifice modul în care sunt gestionate deșeurile.
Pentru a primi sprijin în îndeplinirea acestor formalități, poți colabora cu o firmă de consultanță de mediu, care cunoaște toate detaliile legate de angajamentele legale pe care le ai în calitate de transportator de deșeuri nepericuloase.
Transportul deșeurilor nepericuloase este un proces atent reglementat, pentru că poate avea un impact semnificativ asupra mediului dacă nu se iau măsuri menite să standardizeze condițiile în care are loc. Dacă ești un antreprenor care activează în acest domeniu, trebuie să te informezi cu atenție cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a-ți desfășura activitatea legal.
Sursa foto: Pixabay.com