Transferul autorizației de mediu: informații esențiale despre acest proces
- Home
- Avize si Autorizatii
- Transferul autorizației de mediu: informații…
În momentul în care administrezi o afacere cu impact asupra mediului, este posibil să ai nevoie de emiterea autorizației de mediu, un act de reglementare dat de către autoritățile competente. Însă, o afacere nu rămâne niciodată pe loc pentru mult timp și, cu siguranță, există anumite căi de dezvoltare pe care vrei să le testezi. Ca urmare, este posibil să apară diferite oportunități și schimbări, iar una dintre acestea este transferul autorizației de mediu. Astfel, din articolul următor vei afla când se poate realiza transferul autorizației de mediu și ce acte sunt necesare pentru a definitiva acest proces.
1. Transferul autorizației de mediu: când se poate realiza?
Un antreprenor este întotdeauna interesat să încerce lucruri diferite, care aduc, la rândul lor, noi oportunități, însă există și momente în care antreprenorul trebuie să treacă prin alte procese pentru a primi aprobările din partea autorităților. Legislația de mediu a fost creată pentru a proteja ecosistemul, iar toate aceste aprobări certifică faptul că afacerea respectă toate condițiile necesare pentru a avea un impact redus asupra mediului înconjurător.
Pentru transferul unui act de reglementare, așa cum este și cazul transferului autorizației de mediu, se va aplica art. 10 din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare. Autoritățile trebuie să aprobe solicitarea depusă și, în general, transferul autorizației de mediu are loc în următoarele situații:
- titularul autorizației își modifică denumirea;
- titularul autorizației își schimbă forma juridică;
- titularul vechi și titularul nou semnează un contract de preluare a activității (de închiriere, de vânzare-cumpărare, de comodat etc.).
Însă, atunci când are loc transferul, una dintre cele mai importante condiții este aceea că, noul titular este obligat să respecte toate prevederile impuse în autorizația de mediu. Deși există anumite detalii care se pot schimba, este important ca activitatea afacerii să nu sufere nicio modificare.
Cu alte cuvinte, autorizația de mediu definește condițiile de funcționare ale activității, și nu ale titularului. Altminteri, dacă noul titular schimbă activitatea afacerii și nu face demersurile necesare pentru aprobarea unei noi autorizații de mediu, atunci afacerea poate să fie sancționată de către autoritățile competente!
Așadar, în cazul în care nu apar modificări privind condițiile de desfășurare a activităților afacerii, dar există un contract de preluare a afacerii, cum ar fi un contract de închiriere sau de vânzare, atunci se poate transfera autorizația de mediu către noul titular.
Cu toate acestea, există mereu posibilitatea să intervină modificări în legislație. Din această cauză, o afacere necesită un partener specializat în legislația de mediu, care să se documenteze întotdeauna în privința noilor reglementări. În acest sens, un consultant de mediu administrează problemele clientului său și pune la punct strategia necesară pentru a obține în timp util toate aprobările necesare!
2. Actele necesare pentru transferul autorizației de mediu
Înainte ca autoritățile să emită o autorizație de mediu, compania a depus actele necesare pentru solicitarea sa. Procedura este asemănătoare și în cazul transferului autorizației de mediu: înainte ca autoritățile competente să aprobe transferul, trebuie depus un dosar cu diferite acte.
În funcție de activitatea desfășurată de companie, există diferite instituții care emit autorizația de mediu și, eventual, aprobă transferul ei. De exemplu, dacă afacerea își desfășoară activitatea la nivel național, se poate adresa către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, iar dacă își desfășoară activitatea la nivel județean, poate depune actele la Agenția pentru Protecția Mediului din județul respectiv.
Așadar, la fel ca în cazul procedurii de emitere a autorizației de mediu, există câteva documente necesare privind procesul de transfer al autorizației de mediu:
- cererea întocmită de vechiul titular, prin care solicită transferul autorizației de mediu;
- autorizația de mediu în original;
- declarația pe proprie răspundere semnată de noul titular că desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația de mediu;
- copia după certificatul de înregistrare emis de Oficiul Registrului Comerțului pentru noul titular;
- copia după certificatul constatator emis de Registrul Comerțului pentru noul titular;
- copia după contractul de preluare a activității (contractul de închiriere, de vânzare-cumpărare, de comodat etc.).
Există multe detalii la care trebuie să fii atent atunci când depui documentele pentru a realiza transferul autorizației de mediu. De aceea, un consultant de mediu îți oferă, întotdeauna, ajutorul de care ai nevoie. În afară de pregătirea actelor necesare, consultantul este întotdeauna la curent cu modificările ulterioare privind legislația, parcurge toate informațiile necesare pentru a găsi soluțiile rapide și eficiente, și ține legătura cu autoritățile competente. Astfel, te poate ghida pe calea cea mai simplă privind nevoile afacerii tale!
În concluzie, transferul autorizației de mediu este un proces obligatoriu atunci când intervin anumite schimbări privind calea parcursă de afacerea ta. Însă, cu ajutorul competent care îți este alături, poți trece mai ușor peste orice problemă care s-ar putea ivi în timpul acestui proces!