Poluarea a ajuns una dintre cele mai acute probleme atât pe agenda guvernelor din aproape toată lumea, cât și în atenția unei bune părți din populație care începe să realizeze ce înseamnă efectele tot mai vizibile ale încălzirii globale, în ciuda negării acestora din partea unor grupuri de interese din domeniul politic sau de business.
Creșterea fără precedent a producției industriale, cu începere de la finele secolului al XIX-lea, arderea combustibililor fosili, deversarea de substanțe toxice și dispersia gazelor toxice, creșterea enormă a numărului de vehicule cu motoare termice, toate acestea creează diverse forme de poluare, fiecare cu efectele ei, mai mult sau mai puțin nocive asupra ecosistemului și, în ultimă instanță, asupra sănătății și a calității vieții oamenilor.
În acest articol vei afla câteva elemente primare despre tipurile de poluare, sursele acestora și efectele pe care le pot genera.
1. Principalele tipuri de poluare datorate activităților umane curente
Activitățile industriale produc, în ciuda reglementărilor tot mai drastice în domeniul mediului impuse de autorități, poluare prin eliberarea de contaminanți ca parte a proceselor de fabricare sau de funcționare. Însă nu trebuie să te gândești la poluanți ca fiind doar substanțe toxice sau gaze cu efect de seră. Lucruri simple, așa cum este cazul luminii, sunetului sau temperaturii pot intra în categoria factorilor poluatori dacă ele sunt produse în mod artificial și au un impact notabil asupra mediului.
Astfel, legislația în domeniul protecției mediului și actele de reglementare au crescut în număr și complexitate așa încât majoritatea agenților economici cu o activitate potențial poluantă și care nu dispun de resurse precum timpul sau angajații specializați în acest domeniu se văd nevoite să apeleze tot mai des la firme specializate în consultanță de mediu care să le ajute să îndeplinească toate cerințele legale pentru înființare sau funcționare.
Iată care sunt cele trei mari categorii de poluare cel mai des supuse atenției autorităților din punctul de vedere al normelor specifice impuse mediului de afaceri și populației:
- Poluarea solului se poate realiza atât de către gospodării cât și prin deșeurile industriale ori comerciale. Ambalajele de orice natură și resturile (plastic, hârtie, metal, sticlă, textile, lemn) dar și substanțe periculoase de natura deșeurilor medicale, indiferent de starea lor (lichide sau solide), a deseurilor rezultate din procese industriale (minerit, rafinarea petrolului, fabricarea de pesticide și alte zone ale industriei chimice, etc.) sunt cele care afectează calitățile solurilor unde sunt depozitate sau deversate.
- Poluarea aerului constă în emisiile de gaze și particule în atmosferă în special din arderea combustibililor fosili. Un alt tip de poluare a aerului constă în vapori și gaze toxice eliberate de diversele unități industriale (dioxid de sulf, monoxid de carbon, oxizi de azot, etc.) dar și de gaze cu efect de seră (dioxizi de carbon sau de sulf, agenti frigorifici) care au efecte directe asupra încălzirii globale.
- Poluarea apei are loc prin deversarea substanțelor reziduale ale industriei sau ale populației care pot avea efecte nocive asupra vieții marine și asupra oamenilor. De asemenea, încălzirea Oceanului Planetar, duce la scăderea semnificativă a resurselor de nutrienți pentru viața marină.
- Poluarea fonică reprezintă expunerea populației la zgomotul ambiental (cel cauzat de mașini și utilaje). Aceasta este o problemă reală care afectează din ce în ce mai mult calitatea vieții.
- Poluarea olfactivă este generată de dejecții, plastic și cauciucuri arse, iar operatorii economici care generează acest tip de disconfort vor trebui să aibă planuri de măsuri pe care să le respecte.
2. Sursele de poluare care pun cele mai mari probleme în contextul efectelor asupra ecosistemului
Desigur, se poate dezbate foarte mult asupra domeniilor care sunt cauze importante de poluare. În esență, inegalitatea dezvoltării economiilor pe Glob este, în prezent, una din sursele primare de poluare. În timp ce economiile dezvoltate își permit acum să renunțe la tehnologiile învechite, generatoare de noxe și reziduuri toxice, economiile emergente se afla în plin proces de dezvoltare și încearcă tot mai mult să atingă standarde tot mai înalte de bunăstare. Toate aceste eforturi vin însă la pachet cu efecte deosebit de grave asupra mediului.
Practic, este aproape imposibil să obligi state care încă nu au atins un nivel de dezvoltare economică mulțumitor să se supună imediat normelor anti-poluare și să adopte exclusiv procese industriale și tehnologii curate deoarece pur și simplu nu și-ar permite costurile saltului peste etape.
Din alt punct de vedere, o foarte mare parte a populației Globului, care, în trecutul nu foarte îndepărtat, era la limita sărăciei și nu prezenta obiceiuri de consum asemănătoare locuitorilor țărilor dezvoltate economic, începe să atingă niveluri de prosperitate în număr tot mai mare. Acest fenomen se traduce în creșterea consumului dar și a resurselor într-un ritm îngrijorător de accelerat, iar rezultatul satisfacerii cererii în creștere este ridicarea continua a nivelului de poluare de orice tip.
În concluzie rămâne de văzut dacă eforturile globale de limitare a efectelor poluării se vor putea conjuga pe termen scurt pentru a evita, cel puțin la limită, atingerea unui punct ireversibil pentru situația climatică și a calității vieții.
Sursa foto: Pixabay.com