Tipuri de plastic – informații despre aceste deșeuri pe care trebuie să le cunoască orice companie
- Home
- Divizia de Plastice
- Tipuri de plastic – informații…
Plasticul se regăsește aproape în orice industrie, iar acest lucru înseamnă că business-urile trebuie să aibă o evidență a deșeurilor și să fie la curent cu obligațiile de mediu pe care le au. Este necesar ca aceste tipuri de materiale să fie cunoscute cât mai bine, pentru a se înțelege atât efectele lor au asupra mediului înconjurător, cât și modul lor de gestionare.
1. Tipuri de materiale plastice – care sunt?
Pentru a înțelege cât mai bine care sunt tipurile de materiale plastice, o scurtă descriere a lor este necesară. Fiecare dintre acestea au diferite caracteristici care se încadrează într-o categorie de tip reciclabilă sau nereutilizabilă. Majoritatea produselor au simbolul triunghiului inscripționat și un număr de la unu la șapte în interior. Acesta reprezintă ușurința prin care ele se pot recicla. Mai jos vei regăsi o listă de materiale plastice, clasificate de la 1 la 7.
PET
Se mai numește și polietilen tereftalat și este cel mai des întâlnit în ambalajele alimentare, sticle sau alte recipiente. De asemenea, se află în categoria celor reciclabile, fiind considerat mai prietenos cu mediul, tocmai din această privință. El se reciclează prin zdrobire și mărunțire.
HDPE
Se regăsește sub numele de polietilenă de mare densitate. Este un plastic gros și rigid care se folosește în compoziția diferitelor bidoane, containere, jucării sau recipiente care au contact direct cu soarele. Materialul este durabil, dar și foarte ușor de reciclat.
PVC
Cunoscut sub numele de policlorură de vinil este un plastic foarte moale din care se confecționează jucării, ambalaje alimentare, cabluri sau alte produse care necesită flexibilitate și rezistență. Cu toate acestea, el este foarte nociv, conține toxine și nu poate fi reciclat sau reutilizat.
LDPE
Numit și polietilenă cu densitate mică acest tip de deșeu nu este foarte rezistent, ceea ce îl face nereciclabil, însă poate fi reutilizat. Face față temperaturilor ridicate și celor scăzute și se regăsește în compoziția sacilor de gunoi, în hârtia alimentară sau pungi.
PP
Acest plastic se numește polipropilenă și se regăsește într-o mulțime de industrii. Cu ajutorul lui se confecționează paie pentru băut, dopuri, pahare și alte lucruri de unică folosință, dar și accesorii auto. Este un material dur care poate fi reutilizat cu brio, însă reciclarea lui este un proces mai complicat și mai pretențios.
PS
Poate unul dintre cele mai cunoscute tipuri de plastic este polistirenul. Cu toate acestea, expunerea lui la căldură este foarte toxică. Se regăsește în tacâmuri și ambalaje de unică folosință, materiale de construcție sau chiar și jucării.
Nu în ultimul rând, mai există o categorie mixtă, din care fac parte BPA-ul și ABS-ul. Sunt cele mai pretențioase materiale atunci când vine vorba despre reciclare. De exemplu, ABS-ul se folosește în confecționarea diferitelor elemente din aparatele electronice și electrocasnice, ceea ce îl clasifică automat ca DEEE – deșeu electronic.
2. Tipuri de ambalaje din plastic – cum trebuie gestionate?
Atunci când o companie este producătoare de plastic sau îl folosește în diferite moduri, unul dintre principalele obiective pe care trebuie să le aibă constă în evidența gestiunii deșeurilor. Pentru că legislația este în continuă schimbare, iar de multe ori poate fi destul de greu de înțeles și de urmat, consultanța de mediu este cea mai bună soluție pentru business.
Responsabilitatea de mediu poate fi externalizată cu succes către o firmă specializată în acest domeniu, pentru a evita posibilele amenzi care vin odată cu nerespectarea contribuțiilor.
Acest lucru nu este numai benefic pentru comunitatea în care se dezvoltă o firmă, dar și pentru imaginea ei. Din ce în ce mai mulți investitori și clienți caută să colaboreze cu business-uri care pun accentul pe sustenabilitate, ceea ce este privit ca un avantaj în fața concurenței.
Producția de plastic la nivel global a crescut extrem de mult în ultimii ani, iar acest lucru distruge încet, încet ecosistemele. Pentru a încetini procesul, Uniunea Europeană înaintează constant legi care impun interzicerea anumitor tipuri de plastic și fabricarea lor. Astfel, pentru ca firma ta să aibă succes, trebuie să te aliniezi cu nevoile de mediu.
Așadar, ia în considerare informațiile de mai sus și apelează la profesioniști pentru a te ajuta în gestionarea cât mai eficientă e deșeurilor.
Sursa foto: Shutterstock.com