Sustenabilitatea – ce este și cum pot câștiga de pe urma ei toate business-urile!
- Home
- Protectia mediului
- Sustenabilitatea – ce este și…
Din ce în ce mai mulți oameni își doresc să trăiască într-un mediu sustenabil și fiecare încearcă să facă eforturi în ceea ce privește acest proces. Atât persoanele fizice prin schimbarea obiceiurilor bine înrădăcinate în rutinele zilnice, cât și antreprenorii prin deciziile mai atent luate în legătură cu afacerile lor, pot deveni mai responsabili cu privire la mediul înconjurător. Articolul de mai jos te va ajuta să înțelegi cât mai bine ce presupune sustenabilitatea și cum afacerea ta poate avea de câștigat cu ajutorul ei.
1. Sustenabilitatea – ce înseamnă
Sustenabilitatea este procesul prin care se pot satisface nevoile persoanelor care trăiesc în prezent, fără a afecta resursele generațiilor viitoare. Este important să se recunoască faptul că această definiție se aplică întregii economii, nu numai organizațiilor. Ea este un țel, un ideal, iar atingerea lui nu poate fi îndeplinită decât printr-un concept de dezvoltare durabilă, alcătuit din trei piloni: economic, de mediu și social, cunoscut și sub numele de profit, planetă și oameni.
Sustenabilitatea este o soluție pentru ca orice întreprindere să adopte decizii cât mai prietenoase cu mediul și care nu au un impact negativ asupra acestuia și a societății. Implementarea principiilor sustenabilitatii presupune un plan de afaceri cât mai elaborat, pentru a îmbunătății câștigurile companiilor pe termen lung și ca profitul să nu fie primul scop al unui business.
Din ce în ce mai multe organizații au început să își ia propriile angajamente față de sustenabilitate și să desfășoare acțiuni pentru reducerea cantităților de deșeuri pe care le produc. De asemenea, investesc în energie regenerabilă și sprijină organizațiile care luptă pentru această cauză. Antreprenorii trebuie să adopte obiective de dezvoltare durabilă, , cum ar fi angajamentul pentru reducerea emisiilor și ambalarea cu materiale reutilizabile sau biodegradabile.
O singură întreprindere nu poate asigura prosperitatea generațiilor viitoare. Fiecare companie consumă resurse și generează un impact negativ asupra mediului sau societății. Totuși, în mod colectiv, organizațiile se pot asigura că produsele lor sunt sustenabile. De exemplu, deșeurile lor devin materie primă pentru alte procese industriale – ceea ce se numește adesea economie circulară. Acest concept se bazează pe producția și reutilizarea tuturor materiilor prime care se pot recicla.
Extinderea ciclului de viață a produselor și, mai ales, a ambalajelor, reprezintă o soluție eficientă pentru ca orice întreprindere să se bucure de o activitate etică și legală.
Practicile din domeniul dezvoltării durabile susțin sănătatea și vitalitatea ecologică, umană și economică. Conceptul de sustenabilitate are la bază faptul că resursele sunt finite și ar trebui utilizate în mod conservator și înțelept.
2. Dezvoltarea sustenabilă a afacerilor – ce presupune
Un număr tot mai mare de organizații integrează sustenabilitatea în strategia lor de afaceri, realizând că pot avea succes făcând bine. Un sondaj recent arată că 70% dintre subiecți au declarat că business-urile lor au o viziune asupra durabilității. Dar ce înseamnă mai exact „dezvoltarea sustenabilă” în afaceri și care poate fi definiția acesteia?
Ei bine, dezvoltarea durabilă se referă la modalitatea prin care un antreprenor poate crește una sau mai multe afaceri fără să afecteze negativ mediul, comunitatea sau societatea în care se află. Sustenabilitatea în afaceri se adresează în general la două categorii principale: efectul pe care afacerea îl are asupra mediului și impactul pe care îl are asupra societății.
Scopul dezvoltării sustenabile este de a avea un impact pozitiv asupra mediului și societății. Agenții economici de tip entități de interes public, entități listate la bursă precum și cei care au mai mult de 500 de angajați, trebuie să întocmească un raport privind impactul lor asupra mediului și societății. Procedurile și standardele cu privire la un astfel de subiect sunt destul de greoaie, ele putând fi navigate însă cu ajutorul unor specialiști în probleme de sustenabilitate..
Întreprinderile durabile iau în considerare o gamă largă de factori de mediu, economici și sociali atunci când iau decizii. Aceste organizații își monitorizează impactul operațiunilor pentru a se asigura că profiturile lor pe termen scurt nu se transformă în datorii pe termen lung.
Iată câteva exemple în ceea ce privește obiectivele de dezvoltare sustenabilă pentru firme:
- Utilizarea materialelor durabile în procesul de fabricație;
- Optimizarea lanțului de aprovizionare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră;
- Folosirea unor surse regenerabile de energie pentru instalațiile electrice;
- Sponsorizarea fondurilor de educație pentru tinerii din comunitatea locală;
Strategiile durabile sunt unice pentru fiecare organizație, deoarece se leagă de obiective de afaceri mai mari și valori organizaționale. Astfel, serviciile de întocmire a rapoartelor pe linia de sustenabilitate sunt esențiale în evaluarea impacturilor unei companii atât din punct de vedere a modului de conformare cu legislația, cu principiile de business și cu procedurile interne, cât și a conformării cu obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite. Vei înțelege întregul proces al companiei tale, slăbiciunile, punctele forte și așteptările societății. Suplimentar, procesul de raportare poate scoate la iveală aspecte importante ce pot avea un impact negativ asupra companiei.
2.1. Sustenabilitatea planului de afaceri
Există mai multe modalități prin care poți transforma scopul organizației tale în obiective sustenabile și profitabile, în același timp.
Iată câțiva pași de urmat pentru a crea o strategie de afaceri mai durabilă:
- Identifică eventualele probleme și definește obiectivele
Primul pas către o schimbare reală este identificarea grupurilor asupra cărora compania ta are un impact, fie el pozitiv sau negativ, precum angajații, investitorii, industria și clienții tăi. Identifică, cu ajutorul lor, marile probleme pe care fiecare dintre aceste grupuri le consideră o prioritate. Poți începe prin a întreba câte deșeuri produce firma ta, dacă practicile de angajare sunt corecte pentru candidați,dacă produsul sau serviciile oferite ajută un grup țintă de oameni sau ce impact are compania asupra comunității.
Răspunsul la aceste tipuri de întrebări te va ajuta să stabilești țeluri de sustenabilitate corecte. Asigură-te că obiectivele tale sunt SMART (specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate de timp).
- Stabilește o misiune clară
După ce ai stabilit obiective concrete, misiunea afacerii tale trebuie să fie una clară și distinctă. Acesta este un pas important spre un business cât mai durabil și îți ajută compania să se concentreze pe „a face” și pe motivul pentru care produsul sau serviciile sunt importante pe piață.
Ia în considerare modul în care misiunea va crește pe măsură ce compania se va dezvolta. De asemenea, obiectivele ar trebui să reiasă clar din această raportare.
- Alcătuiește o strategie
În elaborarea unei strategii de afaceri durabile, este important să te asiguri că firma ta rămâne o afacere profitabilă. Acestea din urmă influențează oamenii și planeta.
Schimbările mici pot fi punctul de plecare pentru rezultatele mărețe. De exemplu, dacă o companie mare lasă peste noapte electricitatea și căldura pornite chiar și atunci când angajații nu sunt la birou, acest lucru nu este favorabil din punct de vedere sustenabil și nici economic. Este mult mai simplu să apelezi la un temporizator sau senzori de mișcare.
Există mai multe strategii specifice care pot crește eficiența operațională în timp, ceea ce duce la o valoare mai mare a companiei. Gândește-te dacă utilizatorii sau clienții sunt dispuși să plătească mai multe pentru un produs mai durabil, dacă un proces de afaceri îmbunătățit poate să reducă emisiile de carbon sau dacă avizele și autorizațiile de mediu ar trebui mai bine puse la punct. Dacă răspunsul este „da” la oricare dintre aceste întrebări este momentul să începi o strategie care să crească responsabilitatea față de sustenabilitate, productivitatea și, totodată, profitul.
- Implementează strategia și evaluează rezultatele
Un lucru este să vorbești despre o nouă motivație de a face bine, iar altul este să adopți o poziție publică, să promiți rezultate cuantificabile și să le atingi de fapt. Odată ce misiunea și strategia sunt solidificate ești gata să faci pași în atingerea obiectivelor tale.
Pe măsură ce strategia este implementată, nu uita să revizuiești periodic procesul pentru a te asigura că obiectivele, misiunea și progresul rămân aliniate.
2.2. Sustenabilitatea economică și financiară – cum ajungi la ea
Așa cum este menționat mai sus, cei trei piloni ai sustenabilității sunt cei de mediu, sociali și economici.
Cel care se referă la mediu este de obicei cel mai discutat atât de persoanele fizice, cât și de antreprenori. El se bazează pe reducerea emisiilor de carbon, utilizarea cât mai redusă a materiilor prime și evitarea poluării apei, aerului sau a solului. Dacă aceste procese sunt analizate și implementate în proiectul de sustenabilitate al unei firme, poate aduce atât avantaje financiare, cât și în ceea ce privește durabilitatea mediului.
Pilonul social ține mai mult de responsabilitatea unei firma față de angajații săi, partenerii și, nu în ultimul rând, de comunitatea în care își desfășoară activitatea. Pentru ca un business să se bucure de dezvoltare socială ar trebui să investească, de exemplu, în oferirea de beneficii personalului său și un mediu sigur de lucru. Companiile care oferă joburi ce implică o epuizare a angajaților nu sunt considerate sustenabile pentru viitor.
Nu în ultimul rând, pilonul economic este unul dintre cele mai respectate concepte de către toate firmele. Acesta se bazează pe profitul pe care un business îl aduce pentru a putea rămâne în continuare pe piață. Totuși, conceptul nu ar trebui înțeles ca o metodă prin care întreprinderile să facă bani cu orice preț, ci ar trebui interpretat în strânsă legătură cu alte elemente de durabilitate.
Astfel, o afacere sustenabilă ar trebui să respecte pe cât de mult posibil cele trei principii de mai sus. În plus, majoritatea cumpărătorilor, investitorilor și instituțiilor bancare acordă o încredere mai mare firmelor care au o viziune clară despre viitor și un plan de afaceri bine pus la punct. În acest fel, business-ul tău poate avea o mulțime de beneficii și va crește mult pe piață în fața competitorilor.
3. Ce pot face agenții economici și antreprenorii pentru sustenabilitatea unei afaceri
Un studiu a constatat că 33% dintre consumatori doresc să cumpere de la mărci care „fac bine social sau se preocupă de mediu”. Astfel, agenții comerciali care investesc într-un plan de afaceri sustenabil și în metode de a susține acest proces vor avea mai mult de câștigat, atât din punctul de vedere al investitorilor sau colaboratorilor, cât și în ceea ce privește potențialii clienți.
Standardele internaționale ce stabilesc modalitatea de abordare a subiectului de sustenabilitate precum și de raportare pe acest subiect sunt destul de greu de înțeles și vei avea nevoie de o organizație care să te ajute atât în clarificarea ei, cât și în descoperirea unor strategii potrivite pentru compania ta.
În funcție de activitatea companiei tale, va trebui să stabilești cu exactitate ce impact ai asupra mediului și societății prin o analiză atentă a proceselor specifice și să îți stabilești obiective pe termen lung și scurt, pe care să le monitorizezi periodic. Monitorizarea periodică se realizează în general prin elaborarea și publicarea unui Raport de Sustenabilitate.
Consultanța de mediu este o soluție eficientă pentru orice business, indiferent că este la început de drum și vrea să țintească spre o misiune clară și onestă sau este vorba de o companie cunoscută pe piață care are nevoie de inovare.
Managementul trebuie să se asigure că strategia companiei și eforturile de sustenabilitate sunt aliniate. Dacă există divergențe între cele două, orice efort de protejare a mediului va fi lipsit de angajamente reale.
Pe scurt, sustenabilitatea este o provocare majoră, dar fiecare business care participă la acest proces se va bucura de o dezvoltare sigură și profitabilă în timp.
Așadar, acesta este un concept pe care fiecare afacere ar trebui să îl ia în considerare, mai ales că legea este concepută pentru a se asigura că mediul înconjurător nu este afectat de activitatea companiilor.
Sursa foto: Shutterstock.com