Studiile de fezabilitate și importanța acestora pentru marile proiecte de investiții sau de afaceri
- Home
- Consultanta de Mediu
- Studiile de fezabilitate și importanța…
A avea la dispoziție o imagine de ansamblu și mai multe aspecte de detaliu ale unui viitor proiect investițional din orice sferă economică este un avantaj excelent pe care îl poate avea o entitate, fie ea o companie privată, fie o instituție sau o companie cu capital majoritar de stat, înaintea luării deciziei efective de demarare a respectivului proiect.
Necesitatea unui astfel de demers este chiar impusă prin lege în unele cazuri în care investițiile sunt de o anumită anvergură sau, mai ales, acolo unde este nevoie de estimarea cât mai exactă, prin executarea unor studii de impact asupra mediului, a efectelor pe care le poate avea implementarea unui proiect sau amplasament asupra ecosistemului.
În acest articol vei afla câteva detalii utile asupra studiilor de fezabilitate, precum și a importanței și avantajelor pe care le aduc aceste demersuri în planificarea unor investiții sau proiecte.
1. Ce este un studiu de fezabilitate și importanța acestui demers
Într-o definiție extrem de scurtă, se poate afirma că studiul de fezabilitate este o veritabilă etapă inițială, de arhitectură, a oricărui proiect sau plan de investiții. Așa cum sugerează însăși denumirea, studiul de fezabilitate este, de fapt, o analiză asupra viabilității, privite din mai multe puncte de vedere și unghiuri, a unei idei, înainte de luarea deciziei de transpunere a acesteia în realitate.
Studiul de fezabilitate poate fi privit ca o evaluare inițială prin care se poate determina probabilitatea ca o idee sau un proiect să poată fi implementate cu succes. Un studiu de fezabilitate cuprinde o serie de analize asupra unor elemente relevante din proiect, așa cum este cazul problemelor de natură tehnică, economică și chiar juridică. Unul din scopurile esențiale ale unui studiu de fezabilitate este identificarea problemelor și blocajelor care pot apărea oricând pe parcursul implementării și derulării proiectului.
Dacă te întrebi cu ce poate ajuta un studiu de fezabilitate compania ta, ar trebui să știi că această evaluare inițială este un sprijin real pentru companiile care vor să dezvolte noi activități sau chiar noi ramuri de business. Managerii acestor firme vor ști cu mult timp înainte la ce să se aștepte, și la ce obstacole vor trebui să facă față. De asemenea, tot ca rezultat al studiului de fezabilitate, se va construi o imagine destul de corectă a modului în care va funcționa proiectul, a condițiilor de piață în care se va desfășura precum și informații prețioase asupra concurenței dar și a necesarului de finanțare.
Studiile de fezabilitate nu sunt doar un mijloc de previziune. Ele sunt instrumente utile care pot fi folosite pentru a sprijini anumite solicitări din partea investitorilor sau a finanțatorilor în vederea alegerii unui proiect ca țintă a riscului pe care și-l asumă, punând la dispoziție finanțele pentru transpunerea acestuia în realitate.
Finalizarea unui studiu de fezabilitate se poate asemăna cu crearea unei hărți care poate alunga o mare parte din incertitudinile pe care părțile angrenate în realizarea unui proiect le pot avea și cu ajutorul căreia se pot extrage informațiile necesare pentru înțelegerea amănunțită a funcționării investiției. Având studiul de fezabilitate, decidenții pot hotărî în cunoștință de cauză dacă este util sau nu să demareze o nouă activitate sau investiție.
Printre motivele pentru care orice companie sau entitate juridică ar trebui să ia în considerare efectuarea de studii de fezabilitate se pot enumera:
- Estimarea viabilității economice și financiare a investiției prin stabilirea rentabilității acesteia;
- Evaluarea necesarului de resurse pentru dezvoltarea unui proiect;
- Identificarea alternativelor și direcțiilor pe care compania le poate adopta;
- Relevarea de informații utile pentru trecerea la etapele următoare de după finalizarea studiului;
- Acumularea unui set de motive și argumente solide pentru adoptarea sau, dimpotrivă, respingerea și anularea unui proiect;
- Îmbunătățirea și concentrarea atenției echipei implicate în dezvoltarea noului proiect;
- Creșterea semnificativă a șanselor de succes și micșorarea pericolelor de eșec prin cunoașterea în profunzime a punctelor tari și a celor slabe ale proiectului sau chiar a întregii activități de business a companiei.
Desigur, studiul de fezabilitate ar trebui folosit împreună cu o planificare de tip SWOT a întregului proiect. Astfel, studiul ar putea descoperi chiar noi idei sau direcții posibile de acțiune care ar putea modifica în mod fundamental ideea proiectului inițial și chiar scopul acestuia.
Mai trebuie menționat că decizia de a efectua un studiu de fezabilitate nu ar trebui luată fără o analiză temeinică. Trebuie spus că un astfel de studiu poate fi destul de costisitor, atât din punct de vedere financiar, cât și în privința consumului de timp. Totuși, renunțarea la un astfel de studiu premergător unei investiții importante s-ar putea traduce în costuri cu mult mai mari din cauza unor decizii inadecvate luate fără a avea o bază solidă de informații.
2. Studiile de fezabilitate – modele și tipuri aplicabile în situații reale
Studiile de fezabilitate sunt de mai multe tipuri, în funcție de categoria de activitate și domeniul în care sunt solicitate. Chiar și în cadrul unui proiect pot exista categorii diverse de studii de fezabilitate asupra diverselor aspecte ale proiectului. Toate acestea, împreună, acoperă proiectul în ansamblu și oferă o imagine completă a acestuia de la demarare, implementare, finalizare și rezultate.
Iată câteva dintre cele mai importante modele și tipuri de studii de fezabilitate care se pot realiza:
- Studiul de fezabilitate tehnică
Acesta este unul dintre cele mai importante studii sau etape ale unui studiu mai amplu de fezabilitate. Este vorba despre determinarea existenței resurselor de natură tehnică sau a accesului la acestea în vederea realizării unui proiect. Fezabilitatea tehnică răspunde la întrebarea dacă resursele tehnice sunt utile și viabile și dacă echipamentele și soluțiile de aceeași natură sunt apte pentru implementarea proiectului. De asemenea, se are în vedere și pregătirea de nivel tehnic a personalului care va fi implicat în proiect.
- Studiul de fezabilitate economică
Fezabilitatea economică este, alături de cea tehnică, unul dintre cele mai importante aspecte ale unui studiu de această natură. Dacă fezabilitatea tehnică răspunde la întrebarea dacă proiectul poate fi realizat, fezabilitatea economică pune problema dacă merită sau nu adoptarea aceluiași proiect. Sunt luate în calcul rentabilitatea și beneficiile pe care proiectul le-ar putea aduce în urma investițiilor și costurilor suportate. De asemenea, pe lângă costuri, cheltuieli neprevăzute și alte aspecte financiare se vor traduce în termeni economici chiar și acele beneficii de o natură non economică ori non financiară a proiectului.
- Studiul de fezabilitate în privința mediului înconjurător
Aspectele care țin de mediul înconjurător sunt foarte importante în privința succesului sau anulării unui proiect. De la bun început, înainte de orice pași premergători ai implementării unei investiții, toate problemele ce țin de impactul asupra mediului ar trebui studiate. De asemenea, în cadrul studiilor de impact asupra mediului trebuie să fie prevăzute și soluțiile de remediere care trebuie adoptate în cazul afectării ecosistemelor.
Studiile de fezabilitate pot beneficia de un ajutor din partea bilanțurilor de mediu, unelte utile de studiii bazate pe culegerea de date și pe documentare cu sau fără prelevări de probe și analize de laborator și care includ totalitatea elementelor tehnice de analiză a aspectelor de mediu care pot sta la baza luării unei decizii privind impactul investiției.
- Studiul de fezabilitate din perspectiva pieței
Fezabilitatea pieței nu ar trebui confundată cu fezabilitatea economică. Înainte de începerea unui proiect, mai ales a celor de natură comercială vădită, este necesară culegerea de informații relevante și cât mai precise despre impactul pe care proiectul l-ar putea avea asupra cererii din piață, a influenței concurenței la nivel local, regional, național și internațional și a segmentelor neacoperite de consumatori.
- Studiul de fezabilitate legală
Înainte de începerea transpunerii în realitate a unui noi idei sau investiții, este utilă verificarea fezabilității acesteia din punct de vedere legal. De exemplu un nou proiect industrial poate să nu îndeplinească toate cerințele legislației în materie de mediu din zona geografică în care se dorește a fi amplasat. Astfel, încă de la bun început, se va ști dacă resursele vor fi alocate spre acel proiect sau dacă sunt necesare armonizări suplimentare din punct de vedere tehnologic pentru a se încadra în cerințele legale.
2.1 Diferenta între studiul de fezabilitate și proiectul tehnic sau planul de afaceri ale unei investiții
Studiul de fezabilitate nu ar trebui confundat niciodată cu proiectul tehnic al unei investiții. În timp ce studiul de fezabilitate are rolul de a determina dacă un proiect poate sau nu poate fi transpus în realitate din variatele puncte de vedere ale cerințelor, proiectul tehnic este un document care indică modul de realizare efectivă a proiectului investițional.
Proiectul tehnic intervine, de regulă, după ce proiectul de fezabilitate a fost aprobat, iar concluzia acestuia din urmă este că investiția este fezabilă și se poate realiza cu un impact pozitiv asupra afacerii. În plus, proiectul tehnic nu-și propune să răspundă la dilemele managerilor dacă este bine sau nu să realizeze un anumit proiect. Acest document, întocmit exclusiv de ingineri specialiști, este destinat indicării parametrilor tehnici ce trebuie respectați pentru construcția în sine a diverselor obiective din cadrul investiției.
În mod similar, studiul de fezabilitate nu ar trebui să fie confundat nici cu planul de afaceri. Desigur, rolurile celor două tipuri de studii pot fi adesea greșit înțelese. Fezabilitatea este o noțiune de natură investigativă și are rolul esențial de a răspunde la întrebarea esențială dacă merită sau nu – din mai multe puncte de vedere – ca o investiție să fie realizată. Studiul de fezabilitate poate indica una sau mai multe alternative de urmat pentru ca o potențială investiție să se bucure de succes. În plus, studiul de fezabilitate poate fi executat atât în cadrul unei entități juridice cu propriul personal dar, cel mai adesea, se apelează la experți externi pentru această analiză complexă.
Studiile de fezabilitate sunt încheiate înainte de realizarea oricăror planuri de afaceri care depind de concluziile celor dintâi.
Pe de altă parte, planul de afaceri este doar o simplă unealtă de planificare în care sunt înscrise acțiunile și pașii necesari pentru a transpune o idee de business în realitate. Planul de afaceri nu operează cu alternative, ci este doar o schițare ordonată a acțiunilor care trebuie întreprinse în cadrul unui proiect.
3. Conținutul cadru al unui studiu de fezabilitate
În ceea ce privește componentele studiului de fezabilitate, acesta conține o serie de etape succesive, după cum urmează:
- Executarea unei analize preliminare asupra proiectului sau a ideii.
- Elaborarea unei estimări privind rentabilitatea economică a proiectului care să prevadă potențialele venituri sau avantaje de altă natură pe care le poate genera viitorul proiect.
- Executarea unei analize de piață care trebuie să răspundă la întrebarea dacă viitorul proiect poate fi integrat în piață, are cerere și care ar fi prețurile pe care clienții potențiali le-ar plăti pentru serviciile sau produsele create.
- Planificarea unei structuri de organizare a noului proiect care trebuie să răspundă nevoilor de personal și de resurse necesare funcționării proiectului.
- Schițarea unui raport asupra cheltuielilor și veniturilor prezumate.
- Analiza punctelor slabe și a vulnerabilităților din cadrul proiectului dar și a modului în care acestea pot fi eliminate sau, cel puțin, contracarate.
- Decizia sau recomandarea finală de a implementa sau nu proiectul.
În concluzie, studiile de fezabilitate sunt acele veritabile simulări pe care orice companie sau entitate cu personalitate juridică ar trebui să le efectueze înaintea luării unei decizii ferme de a se angaja într-o activitate nouă. Studiile de fezabilitate oferă, atât o panoramă de ansamblu, cât și o imagine detaliată a proiectului avut în vedere și ajută factorii de decizie să vadă care ar fi cea mai bună direcție de urmat. Se economisesc astfel resursele – traduse în timp, bani și eforturi inutile – care vor fi fost consumate, altfel, prin încercări și eșecuri repetate până la găsirea soluției adecvate, proiectul care beneficiază de un solid studiu de fezabilitate având, astfel, cu mult mai multe șanse de reușită.
Sursa foto: Pixabay.com