SIATD – ce este, cine are obligația de a se înrola pe platformă și ce presupune raportarea SIATD
- Home
- Audit de Mediu
- SIATD – ce este, cine…
Administrația Fondului de Mediu a lansat în anul 2020 SIATD, o platformă ce are ca scop asigurarea transparenței în ceea ce privește tranzacțiile cu deșeuri de ambalaje realizate de companii. Pentru o parte dintre operatorii economici, înrolarea pe această platformă și raportarea informațiilor relevante este obligatorie. Pentru a afla ce pași trebuie să urmezi în procesul de înscriere în sistem și ce trebuie să raportezi cu privire la tranzacțiile cu deșeuri de ambalaje, citește articolul de mai jos.
1. Ce este SIATD și cine trebuie să se înroleze pe această platformă
În octombrie 2020, SIATD (Sistemul Informatic de Asigurare a Trasabilității Deșeurilor) a fost lansat de AFM (Administrația Fondului de Mediu). Scopul acestei platforme este acela de a monitoriza tranzacțiile cu ambalaje de deșeuri și verificarea acestora. Acest obiectiv este aliniat la sistemul răspunderii extinse a producătorului privind efectele asupra mediului. Unul dintre obiectivele Administrației este acela de a conforma legislația din România cu reglementările Uniunii Europene în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de ambalaje produse de operatorii economici. Pe de altă parte, se dorește atingerea țintelor privind reciclarea și valorificarea. Acestea sunt asumate de România prin prisma calității de stat membru al UE.
Platforma este dedicată acelor societăți care se ocupă cu activități de colectare a deșeurilor, cu activități de salubrizare, dar și de sortare și tratare a deșeurilor de ambalaje. De asemenea, platforma este destinată și societăților care se ocupă cu valorificarea și reciclarea deșeurilor, dar și celor care sunt obligate să integreze răspunderea extinsă a producătorului, denumite pe scurt OIREP.
Prin documentele înscrise în platformă, se controlează informațiile ce arată trasabilitatea deșeurilor de ambalaje, de la operatorul economic și până ce acestea ajung la instalația de verificare. Astfel, se asigură transparența tuturor părților implicate.
Pentru a înrola operatorul în platformă, este nevoie de semnătura electronică a celui ce deține rolul de reprezentant legal ori de împuternicit. În cadrul platformei, persoana înrolată va putea accesa anumite informații, dar și funcționalități, precum editarea informațiilor despre tranzacții, verificarea și validarea informațiilor încărcate, istoricul privind datele și documentele încărcate, a rapoartelor, dar și a notificărilor sau informărilor primite. De asemenea, aceasta poate comunica anumite solicitări, poate modifica sau completa date despre utilizator etc.
2. Raportarea SIATD – ce presupune
Categoriile de organizații ce au obligația de se înrola pe platforma SIATD vor încărca pe site mai multe documente și informații. În primul rând, vor introduce datele de identificare. De asemenea, este necesară încărcarea licenței de operare sau a autorizației de mediu. Cea din urmă, precum și auditul de mediu, pot fi obținute cu sprijinul unei firme specializate în gestionarea deșeurilor.
În ceea ce privește informațiile despre deșeuri, trebuie specificate următoarele date: tipul de deșeu, ambalajele și cantitățile aproximative, pentru fiecare categorie în parte. În același timp, raportarea presupune informarea asupra OIREP care asigură finanțarea gestionării deșeurilor, alături de avizul de însoțire și datele privind factura. Nu în ultimul rând, vor fi încărcate fotografii doveditoare ce prezintă atât mijlocul de transport, cât și încărcătura de deșeuri.
Odată inițiată o tranzacție, SIATD generează un cod unic al acesteia, ce va apărea pe formularele precompletate. Formularul precompletat este formularul de încărcare – descărcare deșeuri nepericuloase, iar, în situația în care tranzacțiile depășesc granițele naționale, va fi necesară și completarea Anexei VII a Regulamentului (CE) nr 1.379/2007. Codul este generat după încărcarea în platformă a documentelor și informațiilor menționate anterior.
Acele organizații care se ocupă cu preluarea deșeurilor de ambalaje sunt nevoite să declare atât cantitatea netă, cât și pe cea brută, pentru fiecare categorie de material. Cantitățile pot fi modificate în urma cântăririi la punctul de recepționare. Acest lucru se realizează prin validarea codurilor unice în maximum cinci zile după recepția deșeurilor. Dacă această etapă nu este parcursă, atunci tranzacția nu este luată în considerare în ceea ce privește obiectivele de reciclare sau valorificare. Finanțarea costurilor de către OIREP se va face după confirmarea pe platformă a cantităților recepționate.
Dacă te numeri printre operatorii economici care au obligativitatea înrolării în SIATD, poți apela la specialiști în domeniu care să se ocupe de toate procesele legate de gestionarea deșeurilor.
Sursa foto: Pexels.com.