SGR – un instrument eficient pentru un viitor cu mai puține deșeuri
- Home
- Audit de Mediu
- SGR – un instrument eficient…
Pentru a contribui la o gestionare mai bună a deșeurilor de ambalaje, autoritățile din România au înființat Sistemul de Garanție Returnare, care are ca scop reducerea cantităților de deșeuri care afectează mediul înconjurător. SGR se bazează pe oferirea unui stimulent economic oferit la fiecare ambalaj de unică folosință pentru băuturi. Acest instrument urmărește, așadar, creșterea gradului de reciclare, protejarea resurselor naturale și micșorarea amprentei de carbon pe care o au producătorii și comercianții. În acest articol vei afla mai multe informații despre ce înseamnă Sistemul de Garanție Returnare, cum se pot înscrie companiile și ce obligații au acestea.
1. Sistemul de garanție returnare – informații generale
Pentru a ține pasul cu normele europene de reciclare, autoritățile au demarat un proiect la nivelul întregii țări, numit SGR sau Sistem de Garanție Returnare. Acest mecanism are menirea de a schimba situația reciclării în România, oferindu-se o garanție de 50 de bani la fiecare ambalaj de unică folosință pentru băuturi. Iată mai exact ce este SGR și cum funcționează acesta.
1.1. Sistemul de Garanție Returnare – ce înseamnă?
Sistemul de Garanție Returnare este un mecanism național ce vizează recuperarea deșeurilor care nu pot fi reutilizate și a fost adoptat în data de 6 octombrie 2021 prin Hotărârea de Guvern nr. 1074. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Asociațiile producătorilor de băuturi și ale comercianților din România au pus bazele RetuRO Sistem de Garanție Returnare S.A., care este un administrator al sistemului de garanție returnare.
Scopul principal al RetuRO este să implementeze acest proiect de economie circulară a României. Astfel, vor putea fi atinse țintele de colectare și reciclare impuse la nivel european, în vederea asigurării unui viitor mai curat și mai verde. Sistemul de Garanție Returnare se aplică tuturor ambalajelor ce nu pot fi reutilizate, realizate din sticlă, plastic și aluminiu, cu un volum cuprins între 0,1 l și 3 l. Aceste ambalaje vor putea fi ușor de identificat printr-un logo specific.
Iată cum funcționează acest mecanism:
- Persoanele care cumpără băuturi de la un comerciant (apa, bere, cidru, băuturi spirtoase și altele) vor plăti pentru fiecare sticlă o garanție de 0,50 RON.
- După golirea conținutului, consumatorii îl vor aduce într-un punct de returnare al comercianților din România și vor primi valoarea garanției plătite inițial, fără să fie necesar bonul și fără condiția ca produsul respectiv să fie achiziționat din acea locație.
- După colectare, ambalajele sunt reciclate și apoi transformate în alte ambalaje pentru băuturi.
1.2. Sistem de Garanție Returnare – ce scop are?
Sistemul de garanție returnare are ca scop colectarea din piață și introducerea ambalajelor într-o economie circulară, contribuind la atingerea țintelor naționale de colectare și reciclare impuse prin lege la nivel european.
Pentru anul 2023, țintele de colectare și reciclare sunt :
- 60 la sută – sticlă;
- 55 la sută – pet / 22,5 la sută – plastic;
- 20 la sută – aluminiu;
- 50 la sută – alte metale.
Acest instrument este în măsură să ajute România în vederea atingerii obiectivelor reglementărilor europene, care impun procentaje destul de ridicate privind țintele de colectare a deșeurilor de ambalaje de băuturi. Pentru 2025, ținta de colectare a plasticului este de 77 la sută, iar până în anul 2029 ținta este de 90 la sută. Un alt mare beneficiu este că mecanismul va contribui la protejarea mediului înconjurător prin faptul că ambalajele colectate nu vor ajunge la groapa de gunoi ca până acum.
1.3. SGR – beneficiile Sistemului de Garanție Returnare
Adăugarea unei valori monetare ambalajelor contribuie la crearea unei conștientizări necesare în ceea ce privește deșeurile. Acest lucru le permite consumatorilor să se debaraseze de ele în mod eficient, deoarece îi așteaptă o recompensă în bani. SGR-ul ar putea juca pe viitor un rol crucial în ecosistemul de recuperare și reciclare.
Sistemul de Garanție Returnare poate reduce costurile de recuperare a materialelor și de responsabilitate extinsă a producătorului.Odată ce un produs este achiziționat, producătorul are un control limitat asupra a ceea ce consumatorul alege să facă cu deșeurile la sfârșitul ciclului de viață al produsului. Prin urmare, Sistemul de Garanție Returnare este o modalitate eficientă prin care mărcile pot încuraja și motiva consumatorii să returneze deșeurile în loc să le arunce la coșul de gunoi. Cu o rată de succes foarte mare dovedită în alte țări europene, sistemul nu va reduce doar deșeurile de plastic care ajung la groapa de gunoi, ci va schimba în mod eficient mentalitatea utilizatorilor, a întreprinderilor și a tuturor părților interesate relevante.
Pe lângă obligația înregistrării în baza de date SGR, firmele care generează deșeuri, produc sau importă produse ambalate trebuie să îndeplinească și alte cerințe legale, cum ar fi aceea de a avea o autorizație de mediu sau un aviz de mediu, în cazul adoptării anumitor planuri sau programe. De asemenea, un audit de mediu, efectuat de o terță parte, reprezintă un instrument esențial în evaluarea modului de conformare cu legislația.
2. SGR-ul în România – cum se pot înscrie companiile și care sunt obligațiile lor?
Din categoria de produse SGR fac parte apa îmbuteliată, berea, cidrul, băuturile răcoritoare, vinul sau băuturile spirtoase, care sunt ambalate în plastic, sticlă sau metal și au volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Toți operatorii economici care comercializează, produc, achiziționează intracomunitar sau importă în România astfel de produse, au obligația legală de a se înregistra în baza de date a Sistemului de Garanție Returnare. Așadar, dacă ești producător, importator sau comerciant de ambalaje, informațiile din acest capitol te vor ajuta să afli ce obligații legale ai și cum să te înregistrezi în Sistemul de garanție returnare.
2.1. SGR – obligațiile producătorilor în ceea ce privește SGR-ul și ambalajele
Producătorii sau importatorii în scop SGR sunt acele persoane juridice care fie produc și introduc pe piața din România produse SGR, fie importă sau achiziționează intracomunitar astfel de produse și le introduc pe piață.
Aceștia au obligația să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție Returnare, pe care o gestionează administratorul SGR în termen de 90 de zile de la desemnarea administratorului. Înscrierea se realizeaza prin câțiva pași simpli:
- Crearea electronică a unui cont prin introducerea datelor de identificare ale companiei și a numelui, numărului de telefon și a adresei de e-mail a persoanei desemnate în relația cu administratorul SGR. Datele societății trebuie să fie însoțite și de o copie a certificatului de înregistrare fiscală.
- După crearea acestui cont, se va transmite administratorului SGR o notificare ce trebuie să cuprindă o estimare a cantității de ambalaje introduse pe piață.
- După 60 de zile de la transmiterea notificării, operatorul economic trebuie sa încheie un contract cu administratorul SGR prin intermediul aceluiași site.
Alte obligații ale producătorilor sunt următoarele:
- marcarea ambalajelor SGR conform hotărârii legale;
- utilizarea programului informatic pus la dispoziție de administratorul SGR pentru raportarea ambalajelor puse pe piața națională;
- realizarea unei evidențe a produselor în ambalaje SGR pe tipuri de materiale, volum și greutate, precum și a garanțiilor aferente;
- transmiterea evidenței actualizate către administratorul SGR până la data de 10 a lunii imediat următoare;
- efectuarea plății garanției aferentă produselor în ambalaj SGR către administrator până la data de 25 a lunii imediat următoare introducerii ambalajelor pe piață;
- perceperea garanției aferente de la clienții care achiziționează produse în ambalaje SGR;
- achitarea unui tarif de administrare conform contractului încheiat cu administratorul SGR;
- informarea consumatorilor și a utilizatorilor finali despre acest sistem prin marcaje specifice pe produs;
- furnizarea unor informații corecte referitoare la ambalajele care fac obiectul SGR autorităților competente care efectuează controale.
2.2. SGR în România – obligațiile comercianților de a se înscrie la Sistemul de Garanție Returnare de ambalaje
Comercianții sunt acei operatori economici care desfășoară activități de comercializare a produselor în ambalaje SGR. În această categorie sunt incluși operatorii din industria hotelieră, alimentară, unitățile care organizează evenimente, pregătesc și servesc alimente și băuturi.
Pentru a te înregistra în baza de date a Sistemului de Garanție Returnare trebuie să parcurgi câteva etape:
- introducerea datelor de identificare ale societății și a unei copii după certificatul de înregistrare fiscală;
- furnizarea numărului, numelui și a adresei de e-mail a persoanei desemnate să țină legătura cu administratorul SGR;
- transmiterea adresei și a suprafeței magazinului sau a unității de vânzare;
- adresa și datele necesare de acces ale centrului de returnare pentru ambalajele SGR din cadrul magazinului, precum și orarul de funcționare al acestuia;
- modul în care ambalajele sunt preluate de la consumatori: fie manual, fie prin echipamente automate de preluare;
- furnizarea numărului de produse în ambalaje SGR în anul anterior notificării;
- estimarea numărului de produse în ambalaje SGR în anul notificării.
Alte obligații legale ale comercianților sunt următoarele:
- încheierea contractelor cu administratorul sgr în cel mult 90 de zile calendaristice de la data înregistrării;
- marcarea valorii garanției la raft și pe documentele fiscale care corespund produsului;
- plata garanției operatorilor economici de la care sunt achiziționate produse ambalate;
- asumarea faptului că nu vor comercializa produse ambalate în ambalaje SGR de la producători neînregistrați în cadrul acestui sistem;
- comercializarea produselor în ambalaje SGR marcate în conformitate cu prevederile legale;
- încasarea garanției aferente produselor în ambalaje SGR de la clienți.
De asemenea, comercianții trebuie să afișeze în structurile lor de vânzare informații precum:
- categoriile de produse care fac parte din Sistemul de Garanție Returnare;
- valoarea garanției și posibilitatea consumatorilor de a returna ambalajul SGR în vederea restituirii acestei valori;
- programul și adresa punctului de returnare al comerciantului;
- modalitatea prin care sunt preluate ambalajele: manual sau automat;
- modalitățile prin care va fi restituită garanția;
- dreptul consumatorilor care returnează de a solicita garanția în numerar, prin voucher sau prin transfer bancar, în funcție de metoda dorită;
- situațiile în care poate fi refuzată restituirea garanției.
2.3. Sistemul de Garanție Returnare – câteva excepții de la obligațiile SGR
Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 prevede și o serie de excepții de la aplicarea măsurilor stabilite prin lege, după cum urmează:
- nu sunt obligați să asigure puncte de colectare comercianții online sau prin intermediul automatelor;
- măsurile SGR nu sunt aplicabile pentru produsele exportate în sistemul Duty free sau în mod direct prin mijloace de transport internaționale;
- comercianții HoReCa percep garanție de la consumatori pentru produsele consumate în afara structurii de vânzare dar nu o percep pentru cele consumate la locul structurii de vânzare.
Trebuie menționat faptul că garanția nu se returnează dacă ambalajele sunt deteriorate, nu sunt golite de conținut sau nu sunt returnate în maxim 24 de luni de când produsul a fost scos de pe piață.
Nerespectarea obligațiilor prevăzute de lege în ceea ce privește SGR constituie contravenție și este penalizată cu amenzi destul de mari. Comitetul de supraveghere este cel care va verifica implementarea sistemului și care va asigura transparența și stabilitatea acestuia. De asemenea, Comitetul de supraveghere va sesiza organele competente ori de câte ori va constata încălcarea obligațiilor ce decurg din legea privind implementarea și funcționarea Sistemului de Garanție Returnare.
2.4. SGR – ce se întâmplă cu ambalajele SGR după returnare?
SGR-ul funcționează cu succes și în alte țări europene, colectându-se și procesându-se aproximativ 90 la sută din deșeurile reciclabile. Implementarea Sistemului de Garanție Returnare în România este un pas important către o economie circulară și către un viitor mai curat pentru generațiile următoare.
Comercianții și producătorii sunt obligați să organizeze puncte de colectare în care consumatorii vor putea aduce ambalajele. Acest lucru se realizează fără a bloca activitatea de bază a operatorului economic. După ce ambalajele sunt colectate, administratorul Sistemului de Garanție Returnare are sarcina de a prelua cât mai repede ambalajele goale, astfel încât spațiile de depozitare ale comercianților și producătorilor să nu se aglomereze. Implementarea SGR reprezintă un obiectiv ambițios, care contribuie la dezvoltarea pieței de reciclare, reciclatorii având, astfel, acces la o materie primă de calitate.
Așadar, Sistemul de Garanție Returnare are ca scop creșterea gradului de reciclare și reducerea cantității de deșeuri de ambalaje care afectează mediul înconjurător. Acest proiect își propune să mobilizeze producătorii, comercianții, dar și persoanele fizice în vederea asigurării unui mediu mai curat și mai verde pentru viitor.
Sursa foto: pexels.com