Obligatii AFM

Obligatii AFM

Ce sunt Obligatiile Fondului pentru mediu?

Obligatiile la Fondul pentru mediu reunesc o serie de taxe si contributii pe care societatile au obligatia sa le achite catre Adiministratia Fondului pentru Mediu, fie pentru neindeplinirea unor obligatii (cum ar fi reciclarea deseurilor de ambalaje, colectarea deseurilor electrice si electronice etc.), fie pentru asumarea principiului “poluatorul plateste” (cum ar fi ecotaxa pentru pungile de plastic, taxa pentru emisii in atmosfera etc.).

Obligatiile la Fondul pentru mediu sunt reglementate in principal prin O.U.G 196/2005 privind Fondul pentru Mediu si prin  ORDIN Nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul a contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu, cu modificarile și completarile ulterioare.

Obligatiile la Fondul pentru mediu pot reprezenta o componenta financiara majora in activitatea unei companii si trebuie abordata atat din perspectiva fiscala cat si de protectie a mediului. O astfel de abordare specifica, de nisa, poate fi realizata numai de catre specialisti, iar Stratos este unul dintre acestia.

Cui se adreseaza?

In principiu, orice societate, indiferent de industrie are obligatii la Fondul pentru Mediu, fie in calitate de importator, achizitor intracomunitar sau posesor de marca proprie, fie in calitate de producator, fabricant, distribuitor.

Cele mai des intalnite obligatii pe care o companie le are catre Administratia Fondului pentru Mediu sunt:

 • Obligatia de declarare si indeplinire a obiectivelor de valorificare/reciclare (60% din totalul ambalajelor puse pe piata in decursul unui an) a ambalajelor puse pe piata nationala si a deseurilor de ambalaje. Aceasta obligatie o are orice companie care introduce pe piata nationala produse ambalate prin: import, achizitii intracomunitare, productie de produse pe piata nationala, producatie de ambajaje de desfacere, supraambalare, dare spre inchiriere a ambalajelor si detinere de marca proprie.
 • Obligatia de declarare si indeplinire a obiectivelor de declarare si colectare a echipamentelor electrice si electronice puse pe piata (operatorul economic trebuie sa asigure o rata de colectare a deseurilor din astfel de echipamente de: minim 45% (din cantitatea de echipamente pusa de el pe piata) incepand cu ianuarie 2020 si de minim 65% incepand cu anul 2021).
 • Obligatia de declarare si indeplinire a obiectivelor de valorificare/reciclare a bateriilor si acumulatorilor (B&A).
 • Obligatia de declarare, colectare si valorificare la introducerea pe piaţa naţională a anvelopelor noi şi/sau uzate destinate reutilizării.
 • Obligatia de declarare si plata contributiei de 0,3 lei/kg aplicata uleiurilor (taxa este datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala uleiuri pe bază minerala, semisintetice, sintetice, cu sau fara adaosuri si se aplica o singura data acestor cantitati.
 • Obligatia de declarare a substanţelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu si plata contributiei de 2% din valoarea acestora catre Fondul pentru mediu.
 • Obligaţia de declarare şi plata ecotaxei în valoare de 0,15 lei/bucata pentru introducerea pe piaţa naţională de pungi şi sacoşe fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile.

Obligatiile identificate se raporteaza si se achita (daca este cazul) lunar, trimestrial sau anual, in functie de tipul obligatiei, prin intermediul  unui program pus la dispozitie de Administratia Fonului pentru Mediu, sub forma unei declaratii care se completeaza si se depune pana pe data de 25 ale lunii pentru luna anterioara (sau perioada anterioara). In cazul nedepunerii la termen, sanctiunea este intre 1.000 – 5.000 lei.

Cum te ajuta Stratos?

Stratos te ajuta prin identificarea tuturor obligatiilor pe care le ai conform legislatiei specifice, prin  crearea procedurilor interne de colectare date si raportare, prin stabilirea metodologiilor interne de centralizare a datelor pentru raportari specifice eficiente, prin elaborarea raportarilor, atat catre organizatiile care implementeaza raspunderea extinsa a producatorului (ambalaje, echipamente electrice si electronice, anvelope), cat si catre Administratia Fondului pentru Mediu.

Contributii/Taxe/Penalitati – Obligatii Fondul de mediu

Printre cele mai importante si frecvente Contributii/Penalitati/Taxe catre AFM se numara: 

 1. Pentru neindeplinirea obiectivelor de reciclare si valorificare ambalaje (60% obiectv global) se platesc 2 lei/kg pentru diferenta intre obiectiv si realizat, pe fiecare tip de ambalaj si pe global. Plata este anuala si se face in baza declaratiei catre Administratia Fondului pentru Mediu (in luna ianuarie, pana pe data de 25 pentru anul anterior).
 2. Pentru neindeplinirea obiectivelor de reciclare anvelope introduse pe piata nationala (80% obiectv global) se platesc 2 lei/kg pentru diferenta intre obiectiv si realizat. Plata este anuala si se face in baza declaratiei catre Administratia Fondului pentru Mediu (in Iuna ianuarie, pana pe data de 25 pentru anul anterior).
 3. Ecotaxa datorata trimestrial de catre producatorii si importatorii de pungi din materiale nebiodegradabile este de 1,5 lei/bucata, platita trimestrial in baza declaratiei catre Administratia Fondului pentru Mediu.
 4. Pentru nedeclararea sau declararea incorecta a cantitatilor de echipamente electrice si electronice, baterii si acumulatori, precum si pentru neindeplinirea obiectivului anual de colectare de 45%, se platesc 4 lei/kg, respectiv 20 lei/kg pentru echipamente de iluminat. Plata este anuala si se face in baza declaratiei catre Administratia Fondului pentru Mediu (in Iuna ianuarie, pana pe data de 25 pentru anul anterior.
 5. Pentru uleiurile sintetice si minerale se declara si se platesc lunar 0,3 lei/kg in baza declaratiei catre Administratia Fondului pentru Mediu.
 6. Operatorii economici agenti colectori de deseuri reciclabile trebuie sa declare si sa plateasca lunar, prin stopaj la sursa, taxa pentru vanzarea deseurilor in valoare de 2% din veniturile realizate de detinatorul de deseuri, fie ca este vorba de persoana fizica sau juridica. Plata se face in baza declaratiei catre Administratia Fondului pentru Mediu.
 7. Pentru substantele periculoase introduse pe piata nationala se calculeaza si se plateste lunar o taxa de 2% din valoarea de achizitie, fara TVA a produselor. Plata se face in baza declaratiei catre Administratia Fondului pentru Mediu.