Schimbările Climatice - La ce se referă?

Schimbările climatice se referă la modificări pe termen lung în temperaturi și modele meteorologice. Astfel de schimbări pot fi naturale, datorate modificărilor în activitatea solară sau erupțiilor vulcanice masive, dar activitățile umane au fost principalul factor al schimbărilor recente, în principal datorită arderii de combustibili fosili precum cărbune, petrol și gaze. Aceste arderi generează emisii de gaze cu efect de seră, care acționează ca o pătură înfășurată în jurul Pământului, capturând căldura soarelui și crescând temperaturile.

Principalele gaze cu efect de seră includ dioxidul de carbon și metanul. Acestea provin de la utilizarea benzinei sau a cărbunelui. Defrișarea terenurilor și tăierea pădurilor pot, de asemenea, elibera dioxid de carbon. Agricultura, operațiunile petroliere și de gaze reprezintă surse majore de emisii de metan. Energia, industria, transportul, construcțiile, agricultura și utilizarea terenurilor se numără printre principalele sectoare care generează gaze cu efect de seră.

 

Conform Organizației Meteorologice Mondiale, anul 2023 a fost cel mai cald an de la începutul înregistrărilor din 1850, cu o medie de 1,18°C peste temperatura medie a secolului al XX-lea, de 13,9°C. Mai mult, cei mai călduroși zece ani din ultimii 174 de ani au avut loc în decursul ultimului deceniu (2014–2023).

Sustenabilitate - Schimbari Climatice - La ce se refera

Schimbări Climatice - soluții

Vestea bună este că există soluții pe care le putem adopta local pentru a contribui la reducerea severității schimbărilor climatice, precum:

  • utilizarea de energii regenerabile, precum cea solară sau eoliană
  • eficientizarea proceselor interne consumatoare de energie
  • soluții alternative de transport, precum mașinile electrice
  • alegerea spațiilor din clădiri certificate ca fiind eficiente energetic și sustenabile

Cum te ajută Stratos

Fie că ești interesat să lași generațiilor următoare un mediu curat, fie că vrei să fii în acord cu legislația națională și europeană, legată de sustenabilitate și de mediu, indiferent de motivație, Stratos te ajută să identifici și să implementezi soluții sustenabile pentru afacerea ta.

Sustenabilitate - Cum te ajuta Stratos

Direcțiile de abordare a Schimbărilor Climatice

Amprenta de Carbon

Înțelegerea impactului emisiilor de carbon în atmosferă este crucială. Prin analiză riguroasă, utilizând standardul recunoscut internațional GHG Protocol, identificăm și evaluăm emisiile de carbon generate de afacerea ta.

Strategie de adaptare la schimbările climatice

Strategia de adaptare la schimbările climatice constă în formularea unor obiective SMART aplicabile propriei afaceri, dar și dezvoltarea unor planuri de acțiuni care abordează adaptarea la schimbările climatice și reducerea impactului.

CBAM

UE a introdus Mecanismul de Ajustare a Frontierei de Carbon (CBAM) pentru a stabili un preț corect pentru emisiile de carbon generate în timpul producției bunurilor care vin din afara UE și pentru a promova o producție industrială mai ecologică în afara granițelor.