Responsabilitatea sociala corporativa (CSR) este o modalitate prin care companiile se recompenseaza fata de societate, oferindu-si contributia catre comunitate, economie sau mediu. Dar nu este doar atat, caci, la randul lor, companiile au si beneficii de pe urma actiunilor de CSR intreprinse. Astfel, consumatorii, angajatii sau partenerii de afaceri acorda mai multa credibilitate unei companii care implementeaza CSR.
Studiile efectuate de-a lungul timpului in domeniul CSR arata ca majoritatea consumatorilor achizitioneaza produse de la o anumita marca, daca respectiva companie sustine o cauza de care le pasa. Si nu doar consumatorii sunt atrasi de companiile cu strategii de sustenabilitate, ci si angajatii de top ai zilelor noastre aleg să lucreze in aceste companii.
In plus, dezvoltarea durabila, ca strategie de CSR, poate ajuta si financiar o afacere, caci folosind mai puțin ambalaj, spre exemplu, sau mai putina energie, costurile de productie se reduc considerabil.
Cuprins:
Care sunt tipurile de campanii CSR cel mai des insusite de companii
Multe companii se concentrează pe cateva categorii largi de CSR, respectiv:
- Eforturi de mediu
Mediul este un obiectiv principal al CSR. Avand in vedere ca fiecare companie, indiferent de dimensiune, are amprente mari de carbon, orice masura luata pentru reducerea acestei amprente este buna atat pentru companie, cat si pentru societate.
- Filantropia
O alta forma de a practica responsabilitatea sociala este donarea de bani, produse sau servicii pentru cauze sociale și nonprofit. In general, companiile mari au resurse pentru sponsorizarea unor organizatii de caritate sau pentru programe ale comunitatilor locale; asta nu inseamna ca ajutorul venit din partea unei firme mici, nu este la fel de binevenit, fie ca este vorba de o donație de bani, timp sau de produsele companiei.
- Practici de muncă etice
Tratarea angajatilor in mod echitabil si etic este o alta latura a CSR-ului.
- Voluntariatul
Participarea la cauze locale sau oferirea voluntară a timpului personalului companiei la evenimente comunitare spune multe despre intentiile unei companii. Facand fapte bune, companiile isi arata sprijinul pentru problemele comunitatii.
Chair daca startup-urile si companiile mici nu au bugetele de CSR ale firmelor mari, eforturile lor pot avea un impact semnificativ in comunitatile locale.
Este important ca orice actiune de CSR intreprindeti, sa implicati si angajatii in luarea deciziilor. Cereti-le parerea si implicati-i in identificarea organizatiilor sau a cauzelor care pot avea legatura cu afacere dvs. sau in care angajatii dvs. cred cu tarie. A contribui la ceva in care angajatii cred si pun pasiune, duce la cresterea implicarii acestora si la succesul firmei.
Pe langa implicarea angajatilor, un alt factor important in realizarea unei campanii CSR de succes este apelarea la o firma de specialitate, care prin specialistii sai, poate sa ofere o viziune complexa asupra implementarii de strategii de CSR, adaptate nevoilor si specificului fiecarei activitati.
Ce sa evitati atunci cand creati o strategie CSR
- Evitati sa participati la actiuni caritabile care nu au legatura cu activitatea companiei sau care incalca in vreun fel standardele etice ale companiei.
- Nu folositi oportunitatile de CSR doar in scopuri de marketing. Angajatii si consumatorii reactioneaza pozitiv la campaniile de responsabilitate sociala pe termen lung.
CSR in Romania
In ultimii ani exista o preocupare tot mai mare din partea companiilor de a integra activitati de CSR în strategia lor de afaceri, pe masura ce investitorii şi mai ales consumatorii urmaresc si solicita implicarea lor in comunitati.
In plus, facilitatile fiscale pe care companiile le au la dispozitie pentru a se implica in comunitate au facut ca bugetul alocat pentru aceste activitati sa provina din alocari deductibile in ultimii ani, comparativ cu anul 2014, cand s-au realizat primele statistici, iar bugetele proveneau majoritar din alocari nedeductibile.
Chiar daca pasii sunt mici, se observa si in randul companiilor din Romania o diversificare a preocupărilor in zona de CSR, cu un accent mai puternic pus pe sustenabilitate. Acest lucru este, de altfel, în avantajul oricarei companii, caci cu cat isi gestioneaza mai bine impactul social şi de mediu, cu atat beneficiaza de o mai buna administrare a resurselor, dar si de o repozitionare in relatia cu partenerii, angajatii si consumatorii.
(surse: https://www.businessnewsdaily.com, https://ec.europa.eu, www.csrmedia.ro)