Deși există atât de multe lucruri pe care fiecare afacere le poate face astfel încât mediului înconjurător să îi fie bine, aceste acțiuni sunt arareori puse în practică. Există măsuri pe care le putem implementa pentru ca procentul poluării să fie unul redus, iar acestea se aplică indiferent că vorbim de implementarea lor la nivel personal sau la nivel de business.
În rândurile următoare am detaliat care sunt principalele tipuri de poluare, însă, vei regăsi și o serie de măsuri pe care le poți implementa, astfel încât, să contribui la reducerea poluării.
1. Ce este poluarea
Poluarea este o contaminare a mediului înconjurător – aer, apă, sol – cu diverse materiale care afectează întregi ecosisteme de organisme vii, sănătatea oamenilor și chiar calitatea vieții.
Există și surse de poluare naturale, precum sunt furtunile de praf, emisiile gazoase din sol, incendiile naturale sau erupțiile vulcanice. Însă, de cele mai multe ori, cauzele poluării sunt strâns corelate cu activitățile pe care oamenii le desfășoară. Modul în care își arată nepăsarea față de mediul înconjurător este reflectat din aruncarea deșeurilor fără a ține cont de criteriile de selecție, arderea lor în oraș sau în provincie, folosirea mașinilor personale chiar și atunci când nu este nevoie etc.
2. Care sunt tipurile de poluare
Cea mai importantă cauză care afectează sănătatea organismelor vii, dar și a planetei, este poluarea mediului. Există diferite tipuri de poluare – poluarea aerului, apei, solului – cu diverse consecințe asupra pământului. Descoperă în rândurile următoare care sunt diferențele între toate aceste tipuri.
2.1. Poluarea aerului
Poluarea aerului mai poartă și denumirea de „smog”, o formă ale cărei efecte sunt aproape dezastruoase în ceea ce privește mediul înconjurător. Acest tip de poluare apare atunci când orice fum, gaz sau praf intră în atmosferă, creând o serie de dezechilibre, printre care se numără încălzirea globală și problemele respiratorii ale oamenilor.
Practic, orice tip de gaz care ajunge în atmosferă, influențează într-un mod negativ orice ecosistem. De asemenea, este important de știut faptul că există două categorii de poluanți: cei primari și cei secundari. Poluanții primari își fac întotdeauna apariția în urma unor procese industriale, iar poluanții secundari sunt cauzați de reacțiile pe care le oferă prima categorie.
2.2. Poluarea apei
O apă poluată afectează atât animalele, vegetația și întregul mediu înconjurător, cât și starea de sănătate a oamenilor. Poluarea apei se întâmplă atunci când mai multe substanțe sau obiecte sunt aruncate în râuri, lacuri, mări sau oceane. Există trei tipuri de poluanți pentru apă:
- Poluanți de natură fizică – deșeurile toxice sau apele folosite la răcirea instalațiilor;
- Poluanți de natură chimică – reziduuri petroliere, detergenți;
- Poluanți de natură biologică – reprezentați de canalizarea orașului.
2.3. Poluarea solului
Solul este esențial pentru dezvoltarea și creșterea producției agricole, precum și a plantelor sau a copacilor. Acesta este tipul de poluare cel mai răspândit în țara noastră, fiind provocat de acumularea de diverși compuși chimici, săruri sau chiar metale grele in sol.
Dacă tratarea solului cu diverse pesticide părea o idee bună pentru agricultori, acestea fac să dispară organismele utile din pământ, precum sunt bacteriile sau fungi.
3. Cele mai importante măsuri și metode pentru reducerea poluării
Pentru ca mediul înconjurător să fie mai puțin poluat, iar calitatea vieții să se îmbunătățească, există anumite măsuri pe care le poți pune în aplicare. Bineînțeles, pentru o afacere, este important să se realizeze înainte un raport de impact sau alte studii de mediu pentru a vedea cu exactitate care este situația curentă și ce pași pot fi urmați pentru a reduce nivelul poluării.
Pentru o scădere semnificativă a poluării, este necesar ca business-urile și oamenii să lucreze împreună, fiecare contribuind la aducându-și aportul pentru îndeplinirea acestui scop comun. Spre exemplu, pentru reducerea consumului de pungi din plastic pentru fructe sau legume, mai marile supermarketuri din țară au introdus o taxă pentru fiecare pungă folosită. Tot în această idee au fost introduși și săculeții reutilizabili, din bumbac.
De asemenea, migrarea către autoturisme în totalitate alimentate cu energie electrică sau chiar cele în sistem hibrid, este poate una dintre cele mai bune idei, astfel încât, să se resimtă reducerea emisiilor gazelor de eșapament. Faptul că tot mai multe firme au început producția autovehiculelor de acest tip, poate doar să ofere încredere că, în curând, lucrurile vor arăta și se vor simți diferit.
Dacă ai o afacere care deține o întreagă flotă de autoturisme, este important să te îndrepți către cele electrice sau hibrid. În plus, îi poți încuraja pe angajați să aleagă naveta în echipă sau mersul pe bicicletă, trotinetă sau, cel mai simplu, pe jos, pentru cine este în apropierea locului de muncă.
Obligativitatea colectării selective nu mai este o noutate pentru nimeni în prezent, fiind obligatorie pentru afaceri, așadar, cine deține un business trebuie să își cunoască foarte bine mediul de lucru, cantitatea și proveniența deșeurilor. Pentru că legile sunt într-o continuă schimbare, este important ca un consultant de mediu să vină cu toate modificările și răspunsurile la întrebări, astfel încât să se evite amenzile usturătoare pentru neconformare cu legislatia nationala.
Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile a apărut în Monitorul Oficial nr. 762, din 20 august 2020, însă, a intrat în vigoare abia în 20 februarie 2021. Practic, această lege a compostului transpune obligația pentru toate statele membre ale Uniunii Europene de a implementa colectarea bio-deșeurilor până în 2023. Bio-deșeurile sunt toate materialele de origine vegetala provenite din grădină, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private dar și din cele ale business-urilor, firme de catering sau magazine de vânzare cu amănuntul.
Pe scurt, compostul este un îngrășământ agricol natural, care rezultă în urma fermentării unor materiale biodegradabile, resturi vegetale, amestecate cu substanțe minerale. Procesul de descompunere este unul controlat, predominant aerob, care permite anumitor temperaturi să ajute la dezvoltarea bacteriilor necesare pentru realizarea compostului.
Sunt folosite o mulțime de materiale pentru a face acest lucru, printre care și plante, coji de ouă, zaț de cafea, hârtie, frunze uscate, chiar și alune. Însă, nu sunt introduse elemente din plastic, alimente care au avut contact cu uleiul, elemente metalice sau produse folosite pentru îngrijirea personală. Ele poluează mediul și trebuie colectate separat.
Simpli cetățeni sau firme, toată lumea este obligată să depună aceste deșeuri în spații indicate ori să le predea unor firme autorizate, care se ocupă îndeaproape cu acest lucru, pentru a le colecta. În caz contrar, amenzile oferite de Garda de Mediu pot ajunge la sume usturătoare.
Cantități covârșitoare de materiale provin din industria textilă. Fabricile de îmbrăcăminte, atelierele de croitorie, chiar și cele de tricotaj, adună și aruncă foarte multe materiale textile care, în final, ajung să polueze mediul înconjurător. Ca proprietar al unui business din această industrie, este important să realizezi care sunt etapele principale în care apar aceste materiale. Apoi, poți începe să le reciclezi, ajutând, astfel, mediul. De exemplu, un prim pas este să nu arunci textilele la coșul de gunoi, împreună cu gunoiul menajer.
Un mod prin care poți recicla este ca produsele ieșite din fabrică, ce au câteva defecte și nu mai pot fi puse spre vânzare, să fie donate în scop umanitar. De asemenea, poți reutiliza resturile de materiale pentru crearea anumitor obiecte vestimentare, încetinind, astfel, nevoia de a avea materiale noi.
Energia este chiar și ea o sursă poluantă. Chiar dacă aceasta ne oferă confort personal și este absolut esențială pentru realizarea anumitor activități sociale, comerciale sau industriale, modul în care se produce și se consumă vine cu o serie de presiuni foarte mari asupra mediului.
De exemplu, sunt determinate acumulări foarte mari de CO2 care ajung să fie eliberate în atmosferă. Pe lângă acestea, sunt eliberați și diverși poluanți atmosferici, precum este dioxidul de sulf sau particulele de azot care, combinate, influențează și afectează într-un mod negativ calitatea aerului pe care noi îl respirăm.
De aceea, este important să acorzi atenție micilor activități pe care le faci cu ajutorul energiei electrice și să iei măsurile necesare minimizării impactului asupra mediului. Lumina naturală poate fi folosită la capacitate maximă pe timpul zilei, electrocasnicele pe care le alegi să fie din clasa A, A+ sau A++, lumina să nu rămână aprinsă atunci când nu stă nimeni într-un anumit spațiu etc.
În concluzie, pentru a reduce poluarea este important să punem stop tuturor obiceiurilor toxice pe care le avem și care influențează negativ mediul. Noi, ca societate, trebuie să ne concentrăm doar pe măsurile de protejare a mediului prin și de reducere a factorilor poluanți. Orice persoană, indiferent că se află acasă sau la locul de muncă, poate face cel puțin un lucru diferit în fiecare zi, astfel încât, calitatea aerului și a mediului înconjurător să se îmbunătățească schimbe. Puțin câte puțin, eforturile afacerilor vor ajuta mediul să fie unul mai curat și mai sănătos.
Sursa foto: Unsplash.com