Îți place să te relaxezi în grădină și tot aici îți faci mereu de lucru, meșterind diverse obiecte, fie decorative, fie cu rol funcțional. De cele mai multe ori însă, aceste pasiuni sunt și costisitoare, asta dacă nu optezi pentru materiale refolosibile sau pentru obiecte uzate pe care să le convertești în unele cu funcțiuni noi.
Reciclând, nu doar că aduci beneficii mediului înconjurător, oferind o nouă viață unui produs care ar fi ajuns deșeu, dar te poți bucura de obiecte interesante, făcute de mâna ta, cu costuri zero sau foarte mici.
Decorațiuni din obiecte reciclate
Există o mare varietate de obiecte, care ajung la gunoi după o singură utilizare, pe care, cu puțină imaginație, le poți transforma în decorațiuni de grădină amuzante. Iată câteva idei interesante:
Vas decorativ și leagăn din cauciucuri uzate
O poluare frecventă a aerului în țara noastră se datorează arderilor ilegale de cauciucuri uzate. Pentru a nu ajunge la groapa de gunoi, salvează câteva cauciucuri aflate în stare mai bună și înfrumusețează-ți cu ele gărdina. Poți realiza o ceașcă de cafea supradimensionată, ca cea din imagine, sau poți vopsi în culori vesele mai multe anvelope și să le folosești pe post de jardiniere: umple-le cu pământ și sădește în ele flori. În plus, dacă ai în grădină un copac mai bătrân, cu ramuri vânjoase, poți agăța de crengile lui un legăn dintr-un cauciuc, pentru cei mici.
Eco-clopoțel de vânt
Am văzut cu toții diverse modele de clopoței de vânt realizați din scoici și melci de mare; sunt foarte decorativi și de asemenea sunt prietenoși cu mediul. Cum ar fi însă să realizezi un clopoțel de vânt din capacele metalice de bere și de suc strânse de pe plajă? Cu siguranță, sunetul metalic este foarte plăcut iar serviciul adus mediului este enorm.
Ghivece free
Cantități imense de recipiente din plastic se aruncă la gunoi după o singură utilizare, în timp ce pentru ghivecele de flori și răsaduri scoți din buzunar destul de mulți bani. O idee ar fi să refolosești găletușele de iaurt, cele în care au fost ambalate roșii cherry sau chiar vopsea lavabilă, transformându-le în ghivece pentru flori.
Mobilier din paleți
Tăierea pădurilor în țara noastră se realizează într-un ritm îngrijorător și nimeni nu pare să poată stopa acest fenoment. Haideți să nu contribuim și mai mult la acest proces de distrugere și în loc să achiziționăm un mobilier nou din lemn pentru grădină, să cumpărăm sau să ne confecționăm singuri un mobilier din paleți reciclați.