Reciclarea și beneficiile sale pentru mediul înconjurător și pentru afacerea ta
- Home
- Consultanta de Mediu
- Reciclarea și beneficiile sale pentru…
În zilele noastre, problemele mediului înconjurător au o consecință negativă tot mai mare asupra întregii omeniri. De la poluare, schimbări climatice și limitarea resurselor naturale, până la cantitatea tot mai mare de deșeuri, impactul omului asupra mediului înconjurător este tot mai apăsător și există deja temeri la nivel internațional că procesul devine tot mai greu de oprit și schimbat. Tocmai de aceea, nu mai este doar un clișeu faptul că orice decizie prietenoasă cu mediul poate aduce schimbare, indiferent cât pare de minoră.
Vei afla din acest articol ce este reciclarea și ce impact poate avea asupra mediului înconjurător, care sunt tipuri de reciclare, precum și ce înseamnă reciclarea selectivă și a ambalajelor. De asemenea, vei găsi informații despre procesul reciclării în România și despre cum poți beneficia de reciclare pentru afacerea ta. Mai mult decât atât, vei putea citi câteva sfaturi despre cum să respecți legislația de mediu în vigoare și cum să contribui la protecția mediului înconjurător.
1. Reciclarea: definiție și efecte asupra mediului înconjurător
Reciclarea este una dintre modalitățile prin care oamenii încearcă să protejeze resurse mediului înconjurător. Printre cele mai evidente beneficii ale reciclării se pot menționa: reducerea cantității de deșeuri, conservarea resurselor naturale (lemnul, apa), prevenirea poluării prin reducerea nevoii de colectare de materii prime.
De asemenea, economisirea energiei este un plus important, ba chiar și producerea de energie prin utilizarea deșeurilor. Există numeroase beneficii ale reciclării și, cu atât de multe tehnologii noi care fac și mai multe materiale reciclabile, cu ajutorul tuturor, ne putem curăța Pământul. Reciclarea nu numai că aduce beneficii mediului, ci are și un efect pozitiv asupra economiei.
1.1. Ce înseamnă reciclarea? Tipuri de materiale reciclabile
Într-o definiție simplă, reciclarea este procesul de colectare și procesare a materialelor de deșeuri și transformarea acestora în produse noi. Reciclarea poate aduce beneficii comunității și mediului înconjurător.
Reciclarea este a treia componentă a celor Trei R: redu, reutilizează și reciclează. Chiar dacă diminuarea consumului este cel mai bun mod pentru a limita amprenta totală a deșeurilor, reciclarea este unul dintre cele mai utile lucruri pe care le poate face un agent economic. Prin acest proces, vei putea reduce impactul pe care compania ta îl are asupra mediului înconjurător, iar materialele reciclate for fi transformate în materii prime care vor fi folosite din nou.
Dacă nu ai făcut-o încă, este momentul să te gândești ce poate recicla firma ta. Atât timp cât ai containere potrivite și inscripționate corect, poți recicla aproape orice. Iată câteva exemple de materiale reciclabile:
- Hârtie (inclusiv hârtie de birou, hârtie colorată, documente confidențiale, plicuri, pliante, ziare, reviste)
- Carton
- Sticlă (sticle și borcane)
- Cutii și conserve
- Sticle de plastic
- Resturi de mâncare
- Cartușe de imprimantă
- Echipament electric, baterii
Conform legislației din România, activitatea de gestiune a deșeurilor este reglementată pe teritoriul României de OUG 92/2021 și de HG 856/2002. Pentru gestionarea deșeurilor trebuie să identificii categoriile de deșeuri generate de compania ta și să ai o persoană de specialitate care să se ocupe de tot ce presupune respectarea acestor reguli.
1.2. Tipuri de reciclare
Transformarea deșeurilor în produse utile este benefică atât pentru comunitate, cât și pentru mediu. Procesul de reciclare poate fi de trei tipuri și fiecare tip include trei etape de bază. Primul pas este colectarea și separarea materialelor reciclabile din deșeuri. În a doua etapă, reziduul trece prin oricare dintre aceste trei proceduri și este transformat în materie primă. În etapa finală, materia primă se transformă, din nou, într-un produs finit. Cele trei tipuri sunt reciclarea mecanică, a energiei și chimică.
- Reciclarea mecanică este una dintre cele mai utilizate metode la nivel global. Această metodă este utilizată pentru reciclarea materialelor plastice, fie obținute din deșeuri industriale, fie din depozite casnice sau comerciale. Reziduurile sunt transformate mecanic în materiale noi, fără a le modifica structurile chimice. Reciclarea mecanică este procesul de a face deșeuri de plastic utile prin procese precum măcinarea, spălarea, separarea, uscarea, regranularea și amestecarea. Polimerii rămân neafectați în acest proces și pot fi reutilizați în același produs sau unul similar. Astfel de materiale plastice reciclate mecanic sunt folosite la fabricarea de saci de gunoi, podele, furtunuri, piese auto și ambalaje.
- Reciclarea energiei. Metoda folosită pentru a transforma materialele plastice, atât în energie termică, cât și în energie electrică, se numește reciclarea energiei. Procesul se realizează prin incinerare controlată, iar căldura este eliberată sub formă de combustibil. Deoarece acest proces de reciclare necesită puțin spațiu, poate diversifica matricea energetică și poate optimiza spațiul disponibil în orașele foarte populate. În plus, reciclarea energiei este o soluție ecologică. Există catalizatori în instalațiile de incinerare a deșeurilor pentru a reține emisiile din procesul de reciclare a energiei.
- Reciclarea chimică. Dintre toate tipurile de reciclare, reciclarea chimică este cea mai complexă metodă. În acest proces, structurile chimice ale materialelor plastice sunt modificate după procesarea acestora. Produsul final este utilizat ca materie primă în diferite industrii. De asemenea, poate fi folosit ca element de bază în fabricarea de noi produse din plastic. Este un proces costisitor și necesită o cantitate mare de plastic disponibil.
2. Reciclarea deșeurilor și beneficiile pentru mediul economic
Deși poate la o primă vedere reciclarea pare a fi doar un cost suplimentar pentru afacerea ta, dacă gestionezi informațiile și procesul, vei putea ajunge la scăderea costurilor generale de gestionare a deșeurilor. Fă o prioritate în cadrul companiei tale pentru reciclarea selectivă și pentru informarea corectă și completă despre tot ce înseamnă legislație de mediu și felul în care ți se aplică.
2.1. Ce înseamnă reciclarea separată?
Reciclarea selectivă reprezintă separarea materialelor destinate reciclării. Pentru asigurarea procesului de reciclare, este foarte important ca această selecție să fie făcută în funcție de materialul produsului (hârtie, metal, plastic etc.). Astfel, în funcție de modalitatea de colectare a deșeurilor (consum casnic sau industrial), acestea se colectează pe categorii, în containere diferite. Fără îndoială, colectarea selectivă corectă a deșeurilor va maximiza rezultatul pe care îl poate avea reciclarea asupra mediului înconjurător.
Conform legilor din România, fiecare entitate juridică (instituție, companie, asociație etc.) are obligația de a colecta selectiv deșeurile de ambalaje în containere diferite, marcate corespunzător. Indiferent de profilul companiei tale sau de tipul de deșeuri pe care le produci, este recomandat să cunoști temeinic normele care ți se aplică și să te asiguri că le respecți. De exemplu, trebuie să știi ce este declarația pentru ambalaje și deșeuri de ambalaje, ce conține și dacă este cazul să o depui lunar în numele firmei tale.
2.2. Reciclarea și valorificarea deșeurilor
Reciclarea face parte dintr-o etică a eficienței resurselor datorită utilizării produselor la potențialul lor maxim. Atunci când un material reciclat este folosit pentru a face un nou produs, resursele naturale și energia sunt conservate. Acest lucru se datorează faptului că materialele reciclate au fost deja rafinate și procesate o dată. Astfel, fabricarea a doua oară este mai curată și mai puțin consumatoare de energie decât prima. De exemplu, fabricarea de cutii de aluminiu reciclate folosește cu 95% mai puțină energie decât crearea aceleiași cantități de aluminiu cu bauxită.
3. Reciclarea în România. Ce ai nevoie să știi pentru afacerea ta
Reciclarea a devenit unul dintre cele mai importante obiective pentru orice companie, indiferent de profilul său de activitate. Având în vedere producția crescută de tot felul de materiale, precum și consumul de energie și resurse naturale, poluarea aerului și a apei, reciclarea este una dintre soluțiile cele mai eficiente pentru gestionarea problemelor de mediu.
Din păcate, conform unui studiu recent, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor. Dacă până în 2020 România trebuia să ajungă la 50% rată de reciclare pentru a nu fi penalizată de către Uniunea Europeană, obiectivul nu a fost atins, având în vedere că doar 11% din deşeurile municipale sunt reciclate.
3.1. Evidența gestiunii deșeurilor și reciclarea acestora
Este tot mai important să fii conștient de consecințele pe care le are afacerea ta asupra mediului înconjurător și să iei toate măsurile necesare pentru a te asigura că respectă legislația în vigoare. Având în vedere schimbările tot mai des întâlnite în legislația autohtonă și europeană, este esențial să ai alături de tine profesioniști care îți pot oferi consultanță de mediu și te pot ajuta să fii la curent cu toate modificările.
Poluarea cu plastic a devenit una dintre cele mai presante probleme de mediu, deoarece creșterea rapidă a producției de materiale din plastic de unică folosință copleșește capacitatea lumii de a le face față. Cu atât mai mult, este nevoie să contribui la reciclarea plasticului, dar și a deșeurilor biodegradabile. Chiar și acestea, dacă nu sunt într-un climat corespunzător, favorabil descompunerii naturale, pot afecta negativ mediul înconjurător.
3.2. Beneficiile reciclării pentru mediul înconjurător și pentru afacerea ta
Fără îndoială, reciclarea înseamnă mai puțin gunoi. Poate cele mai importante beneficii pentru mediul înconjurător este conservarea energiei și a resurselor naturale, precum și prevenirea poluării care este generată atunci când o materie primă este folosită pentru a crea un nou produs.
Cea mai eficientă metodă pe termen lung este să creezi un mediu de lucru care valorizează mediul înconjurător și protecția acestuia. De la lucrurile simple, cum este colectarea selectivă corectă, prin stabilirea și respectarea regulilor specifice, până la reducerea producerii de deșeuri, poți schimba, nu doar felul în care afectează afacerea ta mediul, dar și atitudinea angajaților tăi față de protecția planetei.
De altfel, se poate spune că reciclarea este, în primul rând, despre conștientizarea efectelor pe care le avem și despre a controla daunele pe care le-am făcut deja. Dincolo de beneficiile clare, afacerea ta va avea de câștigat și pe planul imaginii publice, va ajuta să te diferențiezi pe piață și să atragi clienți noi care apreciază deciziile prietenoase cu natura. În plus, reducerea urmărilor nefaste asupra mediului va îmbunătăți sustenabilitatea afacerii.
Astăzi, când încălzirea globală este o problemă mai gravă ca niciodată, este important să facem tot ce este posibil pentru protecția mediului înconjurător. Asigură-te că afacerea ta respectă legislația de mediu și că prioritizează respectul față de natură și de resursele acesteia. Până la urmă, este datoria generației noastre să lase o planetă sănătoasă pentru cele viitoare. Iar tu poți contribui, prin compania ta, la acest proces.
Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com[