Reciclarea polistirenului: informațiile necesare pentru gestionarea eficientă a deșeurilor din acest tip de plastic
- Home
- Managementul deseurilor
- Reciclarea polistirenului: informațiile necesare pentru…
Pentru a proteja mediul înconjurător, companiile trebuie să respecte toate obligațiile prevăzute în legislația de mediu. Acest lucru înseamnă să obțină avizele și autorizațiile necesare atunci când au un impact asupra mediului, dar în același timp să se concentreze și asupra detaliilor ce țin de gestionarea și evidența deșeurilor.
Un material des utilizat de către cele mai multe companii este polistirenul, însă acesta poate avea repercusiuni pe termen lung asupra mediului, deoarece se descompune în particule mici, timp de sute de ani. De aceea, în articolul următor vei descoperi informații esențiale despre polistiren și reciclarea sa, dar și de ce este important să apelezi la ajutorul unui consultant de mediu pentru a gestiona corect problema deșeurilor de ambalaje!
1. Reciclarea polistirenului expandat, un material utilizat în nenumărate industrii
Polistirenul (PS) reprezintă un derivat al petrolului și este un plastic tare, în timp ce polistirenul expandat are proprietăți izolatoare și este mai fragil.
Polistirenul este utilizat în foarte multe industrii, deoarece este necesar pentru ambalarea diferitelor tipuri de produse, de la alimente până la dispozitive electrice. Indiferent de forma și dimensiunea produsului, polistirenul este materialul indicat pentru ambalarea sa. Având proprietăți igienice, consistența acestui material nu permite proliferarea microorganismelor, așadar poate fi utilizat chiar și în industria alimentară. Însă, atunci când este expus la căldură, polistirenul devine toxic, așadar companiile trebuie să fie atente la modul în care gestionează acest material pentru a proteja sănătatea clienților și a angajaților!
2. Colectarea și reciclarea polistirenului: etape importante privind protejarea mediului
Vestea bună în ceea ce privește protecția mediului înconjurător este aceea că polistirenul poate fi reciclat și valorificat. Însă, etapele acestea necesită anumite condiții speciale pentru a obține rezultatele dorite.
În acest sens, cea mai complicată dilemă privind colectarea și reciclarea polistirenului se referă la gradul de contaminare a acestuia. Cu alte cuvinte, polistirenul trebuie să fie curat, să nu prezinte alte tipuri de plastice ori chiar urme de alimente sau de lichide! Deși este un material versatil, reciclarea polistirenului se poate face mai ușor atunci când este cât mai curat cu putință.
După colectarea sa, polistirenul este introdus într-o presă specială care extrage aerul pentru a obține un bloc de polistiren în stare pură. Iar acesta va putea fi utilizat pentru a realiza, în viitor, alte produse!
Reciclarea este subiect de mare interes pentru autorități, tocmai de aceea a fost elaborată legislația de mediu. De exemplu, pentru a produce polistiren este nevoie de petrol, care este o resursă neregenerabilă. Așadar, reciclarea polistirenului și reutilizarea sa contribuie la diminuarea poluării și consumului de resurse ale planetei.Polistirenul este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de plastic, iar deșeurile de acest fel reprezintă una dintre principalele surse de poluare care afectează mediul înconjurător, în special mările și oceanele. Poluarea acvatică a devenit o problemă semnificativă la nivel global, așa că modul în care fiecare companie gestionează deșeurile poate reprezenta un beneficiu pentru viitorul nostru! Cu alte cuvinte, valorificarea polistirenului are o mare însemnătate pentru viitorul mediului și al oamenilor.
Reciclarea plasticului trebuie să fie o grijă permanentă pentru toate companiile, deoarece este un material cu un impact major asupra ecosistemului. Din fericire, managerii de companii se pot adresa unei echipe de consultanță de mediu care va realiza strategia necesară privind reciclarea adecvată a deșeurilor. Întrucât legislația poate suferi modificări, , partenerul privind problemele de mediu va fi mereu la curent cu noutățile și este pregătit să ajute fiecare companie să aplice soluția potrivită privind colectarea, reciclarea și valorificarea sau eliminarea în siguranță a deșeurilor, inclusiv a celor de polistiren.
În concluzie, polistirenul are o gamă variată de aplicații în ceea ce privește depozitarea, împachetarea și transportarea produselor. Însă, fiecare companie trebuie să conștientizeze importanța reciclării acestui tip de plastic, altminteri ecosistemul ar putea suferi consecințe grave. Pentru a avea o companie profitabilă și de succes, orice manager ar trebui să administreze cu atenție problema reciclării. De aceea, partenerul în consultanță de mediu poate oferi răspunsurile necesare și strategia potrivită pentru a transforma compania într-un business care protejează și respectă mediul înconjurător!
Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com