Reciclare medicamente – impactul asupra mediului și obligația consumatorilor și a farmaciilor de a gestiona deșeurile periculoase
- Home
- Managementul deseurilor
- Reciclare medicamente – impactul asupra…
Industria farmaceutică estimează că în România aproximativ 1.500 de tone de deșeuri de medicamente ajung să fie aruncate anual la groapa de gunoi sau în apele țării. De aici, ele se revarsă în apele subterane. Problema este că multe reziduuri medicale ajung în aceste ape care sunt folosite atât pentru îmbutelierea sticlelor de apă plată, cât și de oamenii care folosesc puțurile de apă drept sursă principală de alimentare. De aceea, există legi care spun că medicamentele expirate trebuie duse la o farmacie pentru a fi preluate și incinerate într-un cadrul unui proces special.
1. Reciclarea medicamentelor expirate – de ce este important acest proces
Reciclarea medicamentelor este un pas extrem de important, pentru a ține aceste deșeuri menajere periculoase departe de mediul înconjurător și de sănătatea umană. Din păcate, multe dintre cele expirate ajung să fie aruncate la gunoi de către consumatori, la vasul de toaletă sau la chiuvetă, ceea ce înseamnă că ajung în canalizare sau la groapa de gunoi.
Este important ca oamenii să înțeleagă că majoritatea medicamentelor conțin substanțe chimice active. Odată ce ele intră în contact cu apa sau cu solul, ajung să le contamineze, efectele vizibile fiind la nivelul faunei și al mediului.
Desigur, nici sănătatea umană nu este ferită de acest proces. Cea mai îngrijorătoare problemă constă în faptul că mare parte din populație consumă apă din fântâni sau alte surse care nu este tratată înainte de a fi consumată. În plus, ambalajele medicamentelor sunt la fel de toxice, iar substanțele din ele ajung în pământ.
Cel mai des ajung în mediul înconjurător antimicoticele (precum sunt cremele și unguentele), antibioticele sau antiparazitarele. Odată ce sunt consumate ele pot provoca diferite afecțiuni sau se dobândește rezistență la substanțele active din pastile, în cazul oamenilor. De asemenea, expunerea la aceste chimicale nu se face doar prin apa de băut consumată zilnic de oameni, ci și prin reziduurile acumulate în legume, lactate, pește sau carne.
Foarte multe persoane aleg să păstreze medicamentele în casă și după ce acestea au expirat, iar când nu le mai folosesc le aruncă la gunoiul menajer. Niciuna dintre soluții nu este o practică bună. Atunci când perioada de valabilitate a fost depășită, anumite pastile își pot schimba compoziția, ceea ce înseamnă că își pierd eficiența sau pot deveni nocive pentru sănătate dacă sunt consumate.
2. Cum se reciclează medicamentele
În primul rând, se consideră deșeuri de medicamente acele produse care nu pot fi utilizate, comercializate sau expirate. De exemplu, se pot numi deșeuri cele cu ambalajul deteriorat, cele care au termenul de valabilitate depășit, cele care nu au fost depozitate corespunzător sau au fost deteriorate de către consumator.
Reciclarea medicamentelor expirate reprezintă un proces strict, însă nu foarte multe persoane sunt la curent cu aceste legi. Astfel, consumatorul trebuie să se prezinte la orice farmacie din apropiere pentru a preda pastilele expirate pe care le are în locuința sa.
Odată ajunse aici, ele urmează să fie stocate într-un recipient special și predate mai departe către companii care se ocupă de eliminarea lor prin incinerare. De aceea, farmaciile trebuie să apeleze la firme specializate pentru a ține evidența gestiunii deșeurilor. Aceste recipiente sunt standardizate la nivel național și fabricate din materiale reciclate și reciclabile 100%.
Predarea medicamentelor se face împreună cu un formular pe care clientul trebuie să îl completeze. În cazul celor care au expirat în farmacii înainte de a fi vândute, ele sunt înapoiate producătorilor sau unor firme care se ocupă de neutralizarea acestor deșeuri catalogate periculoase.
Fiecare farmacie are obligativitatea de a primi și a depozita pastilele expirate ale clienților, pentru ca ulterior acestea să fie incinerate.
În această situație, gestionarea deșeurilor este foarte importantă, pentru că ele trebuie identificate, raportate și predate către colectori autorizați pentru transport. Toate au ca scop reducere efectului nociv asupra mediului și sănătății. Orice societate trebuie să deruleze această activitate, pentru că deșeurile sunt rezultate în urma activității proprii. Nerespectarea acestor dispoziții poate atrage după sine amenzi și sancțiuni destul de mari.
Așadar, reciclarea medicamentelor este un proces extrem de important atât pentru mediul înconjurător, cât și în ceea ce privește sănătatea umană!
Sursa foto: Pexels.com