Plasticul este unul dintre factorii cu un puternic impact negativ asupra mediului. De aceea, se dorește reducerea nivelului de producție și de utilizare a acestuia, prin implementarea unor proiecte de lege și reglementări care au ca scop protecția mediului înconjurător, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu sau lung. Prin urmare, o mulțime de companii și firme sunt nevoite să afle detalii suplimentare despre aceste reguli pe care trebuie să le pună în practică. Așadar, dacă ești în această situație sau dacă, pur și simplu, vrei să descoperi informații despre acest subiect, cel mai bine este să pornești de la a cunoaște cadrul legislativ.
1. Legea pungilor de plastic – Norme și reguli
Este cunoscut faptul că ambalajele de plastic sunt dăunătoare mediului, deoarece afectează atât plantele, animalele și oamenii, cât și apa, aerul sau solul. Plasticul nu este biodegradabil imediat, iar o pungă alcătuită din acest material se poate distruge, în mod natural, abia după o perioadă de 1000 de ani. Din acest motiv, la nivel mondial s-a inițiat un demers care are ca scop eliminarea acestui fenomen. Pentru ca impactul să poată fi redus, au fost luate o serie de măsuri care au fost, apoi, implementate la nivelul fiecărui stat în parte.
În România, legea nr. 87/2018, care se referă la gestionarea deșeurilor de tip ambalaje, a fost aprobată și pusă în vigoare de la data de 1 ianuarie 2019. Ea prevede interzicerea comercializării pungilor care sunt alcătuite din plastic subțire și foarte subțire, ce sunt dotate cu mâner. De asemenea, această lege spune că operatorii economici care vor introduce pe piață pungi compostabile sau biodegradabile sunt obligați să eticheteze corespunzător aceste ambalaje. Astfel, singurele pungi din plastic care pot fi folosite sunt cele care respectă cerințele referitoare la posibilitatea de reutilizare a lor, iar ambalajele care devin deșeuri trebuie să fie gestionate, în mod optim, de către respectivul operator economic. Cei care nu respectă aceste prevederi riscă o amendă cu o valoare cuprinsă între 4000 și 25000 de lei, în funcție de natura sancțiunii.
Este bine de știut că pungile alcătuite din plastic subțire sunt cele care au grosimea mai mică de 50 de microni, iar cele care sunt considerate a fi realizate din plastic foarte subțire au grosimea mai mică de 15 microni. De altfel, pungile oxodegradabile (biodegradabile) sunt cele care sunt create din materiale plastice, dar includ aditivi care au capacitatea de a „sparge” plasticul în microfragmente.
2. Cum să aplici legea privind pungile de plastic?
Atunci când vine vorba despre legislație, aplicarea ei poate fi dificilă dacă nu cunoști toate informațiile. Așadar, este recomandat să apelezi la servicii de consultanță. Specialiștii îți vor pune la dispoziție toate detaliile pe care trebuie să le afli cu privire la această lege, dar și în ceea ce privește alte norme și reguli legate de managementul deșeurilor sau de alte segmente care au legătură cu protecția mediului.
Este important ca orice companie să poată implementa măsurile cerute prin această interzicere a utilizării unor anumite tipuri de pungi de plastic, mai ales dacă firma operează cu astfel de ambalaje. Reglementările pe care le aduce respectiva lege pot reprezenta o inițiativă de impact, care poate reduce efectele negative asupra mediului. Acest demers favorizează folosirea de pungi biodegradabile sau ecologice, care aduc nenumărate avantaje.
Nu ezita să ceri sfaturile unor specialiști care au experiență în consultanță legislativă de mediu. Aceștia te vor sprijini pe tot parcursul acțiunii pe care ți-ai propus-o, ajutându-te să obții toate cunoștințele de care ai nevoie pentru a face modificările necesare în firma ta.
În concluzie, este esențial să ai în vedere reglementările care sunt în vigoare, atât în România, cât și la nivel global, deoarece, indiferent de gradul de obligativitate pe care îl au, ele îți dau șansa de a face mici schimbări și modificări în compania ta, ce pot determina, la rândul lor, îmbunătățiri considerabile. Acest proces poate părea, însă, greoi și anevoios dacă nu ai experiența necesară – de aceea, este recomandat să te bazezi pe o echipă de experți!
Sursă foto: Shutterstock.com.