Pentru a-ți desfășura anumite activități în parametri legali, este necesar să obții o autorizație de mediu sau o autorizație integrată de mediu, care atestă că îndeplinești toate condițiile de protecție a mediului necesare.
Procesul de solicitare a autorizației de mediu trebuie început în momentul în care ești pregătit să începi activitatea, pentru a te asigura că totul decurge bine și că vei primi autorizația rapid, conform prevederilor legale. În cele ce urmează, poți afla mai multe despre cum poți obține autorizația de mediu.
Cuprins:
1. Procedura de emitere a autorizației de mediu – care sunt documentele necesare
Procedura de emitere a autorizației de mediu este cuprinsă în anexa Ordinului nr. 1798/2007 privind aprobarea acestei proceduri. Aceasta prevede că trebuie să depui următoarele documente, pentru a începe procesul de solicitare a autorizației:
- o cerere-tip, alături de fișa de prezentare și de declarația pe proprie răspundere că activitatea desfășurată este conform celor declarate când faci solicitarea;
- dovada publicării unui anunț în presă cu privire la intenția de a obține această autorizație;
- planul situației și încadrării în zonă a amplasamentului;
- dovada ca ai achitat tariful de emitere a autorizației de mediu;
- alte documente, precum contractele de utilități, contractele de colectare deșeuri, etc.
Autoritatea județeană pentru protecția mediului va analiza atunci actele depuse și va stabili dacă este nevoie de documente suplimentare.
Autorizația poate fi emisă de una dintre instituțiile următoare, în funcție de specificul activității tale. Aceasta poate fi Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în cazul în care activitatea se desfășoară la nivel național sau Agenția pentru Protecția Mediului județeană, în cazul activităților desfășurate la nivel județean.
Când obții autorizația de mediu, este obligatorie verificarea amplasamentului de către un reprezentant al autorității de mediu către care s-a depus solicitarea. Acesta va completa un proces-verbal în care sunt precizate informații specifice activității (ex. tipul de activitate, materiile prime utilizate, deșeuri rezultate etc.) În cazul în care reprezentantul autorității consideră că are nevoie de mai multe informații sau documente, acestea vor fi menționate în procesul verbal.
Autorizația de mediu trebuie revizuită când există o schimbare de fond a activității declarate. Dacă o astfel de modificare a modului în care se desfășoară producția sau celelalte tipuri de procese are loc, ai obligația de a anunța autoritatea competentă și de a redepune dosarul de solicitare a autorizației, urmând a fi emisă apoi o autorizație revizuită. Procesul de revizuire a autorizației și implicit a dosarului pe care trebui sa îl depui este identic cu procesul de obținere a unei autorizații noi.
După îndeplinirea tuturor pașilor, vei primi autorizația în termen de 90 de zile lucrătoare de la data depunerii dosarului complet. Acest termen poate fi prelungit în cazul în care autoritatea solicită completări, termenul de prelungire fiind de maxim 120 de zile.
2. Lista activităților supuse procedurii de emitere a autorizației de mediu
Aceeași procedură menționată mai sus cuprinde, în anexă, și lista codurilor CAEN pentru care se prevede necesitatea obținerii unei autorizații de mediu. Printre acestea, se numără:
- creșterea animalelor și activitatea în ferme mixte;
- servicii conexe domeniului agriculturii și grădinăritului peisagistic, precum irigațiile și desecările, mecanizarea și chimizarea agriculturii și protecția fitosanitară, serviciile de creștere a animalelor;
- exploatarea forestieră;
- piscicultură;
- extracția și prepararea cărbunelui superior și inferior;
- extracția turbei;
- extracția hidrocarburilor;
- servicii conexe extracției petrolului și gazelor naturale;
- extracția și prepararea minereurilor radioactive, feroase, neferoase și rare;
- extracția pietrei pentru construcții, a pietrei calcaroase, gipsului și a cretei;
- producția, prepararea și conservarea cărnii;
- prepararea și conservarea fructelor și a legumelor;
- fabricarea uleiurilor brute și rafinate, a margarinei, laptelui și brânzeturilor,
- fabricarea altor tipuri de produse de uz alimentar (zahăr; produse de morărit, pâine, produse din cacao etc.);
- fabricarea băuturilor alcoolice distilate, a alcoolului etilic de fermentație și a băuturilor precum vinul sau cidrul;
- producția de ape minerale și băuturi răcoritoare;
- pregătirea și prelucrarea diferitelor fire și materiale textile (lână, in, mătase naturală, ață de cusut, bumbac etc.);
- fabricarea îmbrăcămintei și a încălțămintei;
- fabricarea hârtiei și a cartonului, a anumitor produse din lemn;
- activități de tipărire și tipografie;
- fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului, a combustibililor nucleari, a gazelor industriale și a altor produse chimice anorganice de bază.
Aceasta este o selecție a activităților și domeniilor în care este necesară autorizația de mediu, însă lista anexată procedura este comprehensivă. Poți consulta varianta integrală pentru a descoperi inclusiv pragurile privind producția/activitatea pentru care se aplică sau poți apela la un consultant de mediu care să te ajute cu toate procedurile legate de emiterea acestui document.