Povești pozitive de mediu în martie 2022
- Home
- Energie Verde
- Povești pozitive de mediu în…
Problemele de mediu au devenit de mult timp o rutină a societății moderne. Industrializarea și dezvoltarea tehnologiei au ca revers o realitate dureroasă, care ne pune pe toți în pericol: degradarea naturii. Subiectele ne sunt dezvăluite și analizate, în amănunt, în mass media, și par să se agraveze direct proporțional cu progresul uman, iar problemele se încăpățânează să nu-și găsească rezolvarea. Dacă ne lăsăm pradă pesimismului, putem omite lucrurile benefice care au loc în lume și care ne confirmă că lupta împotriva problemelor ecologice nu este pierdută și merită continuată.
În acest sens, Euronews a prezentat un colaj de știri pozitive despre mediu, cu rolul de a ne aminti că implicarea noastră în protejarea mediului înconjurător este fundamentală.
Creșterea energiei eoliene și solare este, în sfârșit, pe cale să-și îndeplinească obiectivele climatice
Sursele de energie alternativă, precum cea solară și eoliană, se pot devolta suficient pentru a limita încălzirea globală cu maximum 1,5 °C, dacă rata medie de creștere fi menținută la o rată de 20%, până în 2030, potrivit unui nou raport al ONG-ului pe probleme climatice, Ember.
Producția de energie solară a crescut cu 23% la nivel global în 2021, în timp ce furnizarea de energie eoliană a crescut cu 14% în aceeași segment de timp. Împreună, ambele surse regenerabile au reprezentat 10,3% din totalul producției globale de energie electrică, în creștere cu 1% față de 2020. Olanda, Australia și Vietnam au avut cele mai rapide rate de creștere pentru sursele regenerabile.
Clădiri verzi: zgârie-nori inovator din lemn din Suedia captează la fel de mult carbon cât 10.000 de păduri
Țara cu cel mai mare capital silvic din Europa, Suedia caută noi modalități de a încorpora copacii în arhitectura sa, dezvoltând conceptul de clădiri verzi.
Un zgârie-nori din lemn din orașul Skelleftea este construit din peste 12.000 de metri cubi de lemn și este capabil să capteze nouă milioane de kilograme de dioxid de carbon de-a lungul existenței sale.
Ar putea fi aceasta cea mai performantă inovație ecologică a epocii moderne?
Un pescar italian scufundă echipamentele de pescuit ilegal cu ajutorul sculpturilor sale subacvatice
Paulo Fanciulli pescuiește pe întinderile sălbatice ale litoralului Maremmei de peste 40 de ani. La sfârșitul anilor 1980, a început să observe semnele din ce în ce mai pregnante ale pescuitului industrial ilegal și a decis să acționeze.
Așadar, parcul de sculpturi „Casa Peștilor” a luat naștere cu 39 de sculpturi făcute din marmură de Carrara, pe care le-a scufundat pe fundul mării. Năvoadele grele folosite de pescarii braconieri se înnoadă în complexul de sculpturi și devin inutilizabile, plus că ajută la repopularea mediului acvatic cu vietăți marine.
O familie de tigri începe o nouă viață după 15 ani de captivitate într-un vagon de tren
Abandonată de circul în care a activat o viață întreagă, o familie de patru tigri și-a petrecut ani de zile înghesuită într-un vagon de tren din Argentina. Tigrii captivi nu văzuseră niciodată iarba și nu au mers pe sol.
După ce au fost descoperiți de autorități în 2021, o echipă de medici veterinari și experți în fauna sălbatică de la Fundația Four Paws International au petrecut luni de zile făcând eforturi pentru a-i reloca și ajuta să se adapteze la noul mediu.
După o călătorie de 70 de ore, tigrii au ajuns la noua lor casă, LIONSROCK Big Cat Sanctuary din Africa de Sud, unde, pentru prima oară în viață, se află în habitatul lor natural.
Panama introduce o nouă lege care acordă naturii „dreptul de a exista”
O nouă legislație inovatoare adoptată de statul Panama a acordat naturii „dreptul de a exista, de a persista și de a-și regenera ciclurile de viață”, ceea ce înseamnă că parlamentul va trebui să ia în considerare, de acum înainte, impactul legilor și politicilor sale asupra mediului înconjurător.
Acestei țări i se alătură Columbia, Noua Zeelandă, Chile și Mexic, care au introdus legi specifice de protejare a naturii, fie prin constituție, fie prin sistemul judiciar.
Un miliardar dorește să cumpere centralele pe cărbune din Australia, pentru a le închide
Reputația miliardarilor are, adesea, conotații nu tocmai pozitive, când vine vorba de protejarea mediului. Dar Mike Cannon-Brookes, al treilea cel mai bogat om din Australia, încearcă să schimbe acest lucru.
Nemulțumit de atitudinea nepăsătoare a guvernului australian față de climă, el și-a propus să cumpere trei dintre centralele pe cărbune ale țării. Scopul este de a face tocmai ceea ce guvernul refuză: să le închidă definitiv, înlocuindu-le cu tehnologie generatoare de energie regenerabilă.
„Cel mai important acord de mediu”: ONU a convenit asupra unui tratat istoric privind poluarea cu plastic
În luna martie, s-a semnat la Nairobi, Kenya, un nou tratat pe probleme de ecologie, considerat de ONU drept „cel mai important acord de mediu după Acordul de la Paris, din 2015”. Este primul tratat global prin care oficialii guvernamentali au convenit să inițieze rezolvarea poluării cu plastic.
Detaliile pactului final, obligatoriu din punct de vedere juridic, sunt încă în curs de elaborare, dar ar putea să înceapă să-și exercite clauzele, generând efecte majore asupra întreprinderilor și economiilor din întreaga lume, în curând. Tratatul urmează să fie finalizat până în 2024.
Autorii articolului original și-au propus să țină o evidență constantă a tuturor veștilor bune care vor continua să apară pe parcurs, privind mediul înconjurător.