Revenim, lunar, cu cele mai optimiste știri din domeniul mediului și aflăm că luna octombrie a reprezentat un interval calendaristic foarte bogat în reușite pe plan ecologic.
Fie că vorbim despre revitalizarea unor specii considerate dispărute, spectacole ale naturii care ne lasă fără răsuflare prin frumusețea lor sau de confirmarea că sursele de energie verde sunt perfect funcționale, fiecare știre în parte ne demonstrează că merită să continuăm cu maximum de motivație lupta pentru restabilirea echilibrului ecologic.
Jucării fabricate din mucuri de țigară prelucrate ecologic
O fabrică din India reciclează mucuri de țigară, transformându-le în umplutură pentru jucării de pluș. „Am început cu 10 grame de fibre pe zi, iar acum obținem chiar și 1.000 de kilograme. Anual, suntem capabili să reciclăm milioane de mucuri de țigară“, spune proprietarul fabricii Naman Gupta, citat de Reuters.
Sursele regenerabile au acoperit totalul cererii de energie electrică a Greciei
Energia regenerabilă a satisfăcut toate necesitățile de electricitate ale Greciei, pentru prima dată în octombrie, a anunțat IPTO, operatorul independent de transport de energie al țării. Timp de cel puțin cinci ore, sursele regenerabile au reprezentat 100 la sută din producția de energie electrică a acestei țări, atingând un record de 3.106 megawați/oră. Sistemele solare, eoliene și hidrocentralele au reprezentat 46 la sută din cumulul energetic al națiunii în cele opt luni, până în luna august a acestui an, în creștere cu 42 de procente, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit grupului ecologic elen The Green Tank, citat de Euronews.
Surpriză de proporții în Marea Britanie: s-a născut un descendent al zimbrului de stepă, dispărut acum șase milenii
Un pui de zimbru s-a născut în Marea Britanie, în mediul natural, pentru prima dată de foarte mult timp, ca parte a unui proiect revoluționar de repopulare cu specii amenințate sau dispărute. Surpriza fericită a fost descoperită de echipa de rangeri care supraveghează constant turmele de zimbri din West Blean și Thornden Woods, de lângă comitatul Canterbury. Mama puiului de zimbru, alături de alte două femele, au fost eliberate în pădure în luna iulie, în cadrul unei inițiative prin care se intenționează combaterea efectelor cauzate de criza climatică și de protejare a biodiversității.
Cum au dispărut zimbrii de pe teritoriul Europei ?
În ciuda faptului că ierbivorul cântărește aproape o tonă, zimbrii sunt pe cale de dispariție, iar reintroducerea lor în sălbăticie este un proiect esențial pentru restabilirea speciei.
Animalele au fost vânate până la dispariția lor complet, iar până în anii ’30, în Europa nu mai exista niciun exemplar în mediul natural.
Se presupune că zimbrul de stepă a trăit în Marea Britanie până în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, când schimbările de habitat și vânătoarea au dus la dispariția sa. Zimbrii europeni care au fost eliberați în comitatul Kent, din Marea Britanie, ca parte a acestui proiect de salvare, sunt descendenți ai acestei specii și cea mai apropiată rudă a zimbrului de stepă.
„În 1927, ultimul zimbru european din lume a fost ucis în sălbăticie, fapt care constituie o tragedie. Cu toate acestea, au mai rămas 50 de exemplare în colecțiile unor grădini zoologice, ceea ce a ajutat eforturile de reproducere, ajungând în punctul în care ne aflăm astăzi, cu peste 8,5 mii de zimbri europeni în lume“, declară Mark Habben, unul dintre coordonatorii inițiativei.
Puteți viziona imagini cu puiul de zimbru în habitatul lui natural aici.
Energiile regenerabile au economisit 230 de milioane de tone de emisii de carbon, în 2022
Energiile regenerabile au acoperit întreaga creștere a cererii globale de energie electrică, în prima jumătate a anului 2022, arată un raport publicat de institutul de cercetare Ember. Grupul de reflecție energetică din Londra a constatat că o creștere a folosirii de energie solară, eoliană și hidroelectrică a prevenit o posibilă sporire cu patru procente a generării de combustibili fosili, rezultând circa 230 de milioane de tone de emisii de CO2. Acesta este echivalent cu eliminarea, timp de un an, a peste 49 de milioane de mașini care funcționează pe benzină.
Gillbert – robo-peștele care purifică apele de microplastic
În cadrul unei competiții de bio-robotică, organizată de Universitatea din Surrey, Marea Britanie, s-a lansat un dispozitiv care poate filtra microparticulele din plastic din sursele de apă, informează NewAtlas.
Invenția reprezintă un robot de forma unui pește și este creația unei studente, Eleanor Mackintosh, care a și câștigat competiția cu acest proiect.
Robo-peștele, denumit „Gillbert“, are o lungime de 50 de centimetri și este prevăzut cu filtre și un mini-container în care se colectează bucățile mici de plastic din apă, cu dimensiuni de la minim 2 milimetri, însă inventatoarea declară că poate fi perfecționat pe viitor, pentru a capta particule chiar mai mici. Robotul imită mișcările unui pește și poate fi coordonat de la distanță.
Eco-Galata: gigantul turc al fotbalului economisește aproape 400.000 de euro cu ajutorul acoperișului solar
Legendarul club de fotbal turc, Galatasaray, a găsit o modalitate de a-și reduce costurile la energie și de a câștiga bani din electricitate obținută din surse alternative. Clubul de fotbal a stabilit în luna martie a acestui an un record mondial pentru cantitatea de megawați produși de panourile solare ale stadionului, câștigându-și un loc în Guinness World Records.
Ambalaje eco, fabricate din alge marine, pentru burgheri și fast-food
Cercetătorii de la Universitatea Flinders din Australia, în colaborare cu un dezvoltator german în domeniul biomaterialelor, au creat o alternativă durabilă la ambalajele din plastic rezistente la ulei, relatează site-ul Euronews. Biopolimerul pe bază de alge marine are aceleași proprietăți ca și hârtia, fiind reciclabil, și poate fi folosit pentru a împacheta burgeri, cartofi prăjiți și alte alimente cu un conținut ridicat de grăsime.
Castorii sunt acum o specie protejată în Anglia, la 400 de ani după ce au fost vânați până la dispariție
Până nu demult, vânați până la extincție, castorii din Regatul Unit sunt protejați cu maximum de eficiență: de la 1 octombrie, s-a hotărât că este ilegal să fie capturați, răniți, uciși sau vătămați în mod deliberat.
În prezent, populația de castori și-a revenit remarcabil și se crede că există sute de castori eurasiatici care trăiesc în sălbăticie în Anglia, mai ales în sud-vestul țării, unde aduc îmbunătățiri valoroase căilor navigabile.
„Schimbarea statutului legal al castorilor reprezintă un eveniment extraordinar; de ea beneficiază atât micii eco-ingineri (castorii – n.a.) și alte specii de animale sălbatice, cât și oamenii“, spune Joan Edwards, director de politici și afaceri publice la The Wildlife Trusts și pionier în inițiativa de reintroducere a castorilor în mediul natural.
Energia solară transformă viața localnicilor unui sat din India
Primul sat din India alimentat cu energie solară oferă un exemplu de „reconciliere între omenire și planetă“, potrivit afirmației secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Șeful ONU a vizitat localitatea Modhera, din statul Gujarat, în cadrul unei călătorii de trei zile în India. Proiectul lansat în anul 2021 se axează pe folosirea energiei solare și a făcut dovada că este fezabil, oferind miilor de rezidenți ai localității „mai mult decât suficientă“ energie regenerabilă pentru a-și alimenta locuințele, citează Euronews.
Chile – un fenomen natural unic în lume a determinat autoritățile să ia o decizie importantă
Chiar dacă deșertul Atacama din Chile este cel mai însorit și cel mai uscat loc de pe pământ, acolo există o sumedenie de flori rare care înfloresc în această perioadă a anului. Fenomenul a determinat guvernul chilian să declare această regiune drept al 44-lea parc național al țării, în ideea de a proteja flora și fauna locală. Puteți admira feeria de culori aici.
Agrivoltaica – inițiativa curajoasă a fermierilor francezi: bătălie pe două fronturi
Fermierii francezi acoperă terenurile agricole cu panouri solare, pentru a produce alimente și energie în același timp.
Agrivoltaica – practica de a folosi terenul, atât pentru energie solară, cât și pentru agricultură – este o îndeletnicire cu un capital de popularitate în creștere pe întreg cuprinsul Franței.
Compania de energie solară TSE a efectuat cu succes un experiment care constă în studiul energiei solare. Inițiatorii acestuia speră să afle dacă energia solară poate fi exploatată fără a împiedica recoltele de cereale pe scară largă.
Panourile solare produc 2,5 megawați la orele de vârf – echivalent cu energia folosită de 1.350 de oameni. Startul oficial va fi dat la începutul lunii decembrie, când panourile vor fi conectate la rețeaua de electricitate, iar până atunci sunt în fază de verificare.
Panourile solare folosite sunt capabile să urmeze traiectoria soarelui pe parcursul unei zile întregi și se pot ajusta pe verticală, în cazul în care există precipitații, pentru a nu împiedica hidratarea uniformă a solului. Plasate pe orizontală, panourile pot limita deteriorarea produsă de grindină sau pot face ca temperatura solului să se ridice sau să scadă cu câteva grade Celsius, în funcție de condițiile meteo.
Norvegia – prima rețea de transport public cu emisii zero din lume
Oslo este pe cale să devină prima capitală din lume cu un sistem de transport public complet electric. Capitala Norvegiei speră să atingă acest deziderat până la sfârșitul anului 2023, ca parte a obiectivului prioritar de a deveni primul oraș din lume fără emisii, până în 2030. Aceasta presupune înlocuirea autobuzelor cu motorină ale orașului cu 450 de autobuze electrice. Prin acest demers, se urmărește ca investiția de 500 de milioane de coroane (echivalentul a 48 de milioane de euro) va economisi fondurile orașului pe termen lung, pe lângă beneficiile aduse mediului înconjurător.
Prima centrală de fuziune nucleară din lume va genera energie verde în curând
Primul reactor comercial de fuziune nucleară din lume va fi pus în funcțiune până în 2040, a promis guvernul Marii Britanii. Uzina – care, teoretic, ar putea furniza energie verde aproape nelimitat – va fi construită în Nottinghamshire, a declarat Jacob Rees Mogg, Secretarul de stat pentru Afaceri, Energie și Strategie industrială, la Conferința Partidului Conservator din Marea Britanie.
Taiwan, stații de metrou dezafectate, transformate în ferme verticale subterane
Nu este un film de science-fiction, ci este chiar realitatea cotidiană. Autoritățile din Taiwan au găsit un mod de a valorifica spațiul rămas liber în incinta stațiilor de metrou dezafectate, pentru a cultiva alimente durabile, curate și organice.
Metode avansate și eficiente de agricultură „pe verticală“ sunt puse în folosință pentru a ajuta locuitorii – majoritatea făcând naveta între diferite destinații – să se hrănească cu produse proaspete. Situată în stația Nanjing-Fushing din capitala Taipei, ferma hidroponică „Metro Fresh“ are o dimensiune de 40 de metri pătrați, unde este cultivată salată verde sub iluminare LED, într-un mediu steril, pentru a se elimina utilizarea pesticidelor și erbicidelor, anunță Euronews.
Sursa foto : Pixabay, Shutterstock