Povești pozitive de mediu în luna martie 2023
- Home
- Protectia mediului
- Povești pozitive de mediu în…
1. O familie de tigri trăiește acum o „viață demnă”, după 15 ani de captivitate în interiorul unui vagon de tren
În urmă cu un an, patru tigri bengalezi au fost salvați dintr-un vagon de tren de pe terenul unei ferme din Argentina.
Felinele mari s-au adaptat rapid la noile condiții de viață și se bucură să hoinărească (și să lenevesească) în noua lor casă.
„Felinele mari sunt foarte rezistente. Este cu adevărat minunat să vezi cum au fost reabilitate și au început să înflorească și să revină la adevărata lor personalitate de tigri”, a declarat Hildegard Pilker, coordonatoare a Sanctuarului LIONSROCK Big Cat.
Familia de tigri a avut o poveste tristă, dar, din fericire, a avut un final fericit. Cei doi tigri maturi au fost abandonați de echipa unui circ, întrucât au considerat că nu le mai sunt utili în spectacole.
Timp de 15 ani, au fost captivi în spațiul de 75 m², unde s-au născut cei doi pui de sex masculin, Gustavo și Messi. Nu erau protejați împotriva intemperiilor sau a temperaturilor de peste 40°C din timpul verii.
Felinele supraviețuiseră calvarului datorită localnicilor inimoși din San Luis, Argentina, care i-au hrănit în tot acest timp.
Când autoritățile locale au inspectat condițiile de viață ale animalelor, acestea și-au dat seama imediat că au nevoie urgentă să fie relocați.
Deși noul lor cămin este situat pe un continent complet diferit, în sudul Africii, Sanctuarul LIONSROCK Big Cat a fost soluția perfectă, iar după mai mult de 70 de ore de călătorie, tigrii au ajuns în noua lor casă. Cu o echipă expertă de veterinari și îngrijitori, sanctuarul oferă un cămin permanent foarte potrivit pentru tigri.
Familia de patru exemplare a fost transportată la sanctuar de către FOUR PAWS International anul trecut, iar pe 12 martie au împlinit un an de când trăiesc în condiții optime, recăpătându-și libertatea.
2. Atenție, rechin! Un robot de forma acestui pește poate colecta până la 21.000 de sticle de plastic într-o zi
Richard Hardima, originar din Cape Town, Africa de Sud, a inventat un robot de curățare a apei, după ce a observat doi bărbați chinuindu-se să prindă gunoiul, în timp ce se aflau în barcă.
Inspirat de gura largă a rechinului-balenă – care îngurgitează orice se află în calea lui – acesta a creat WasteShark.
„Îl aseamăn cu un aspirator Roomba acvatic. Este un dispozitiv autonom care culege deșeurile de la suprafața apei”, declară inventatorul.
Aparatul funcționează cu ajutorul unei baterii electrice și, spre deosebire de alte dispozitive concepute cu același rol, care funcționează pe bază de combustibili fosili și poluează, într-o anumită măsură mediul, acesta este complet inofensiv, ne asigură inventatorul.
3. Panourile solare ar putea fi instalate în spațiile dintre șinele de cale ferată în premieră mondială
Începând cu luna mai, startup-ul elvețian Sun-Ways va instala panouri lângă gara Buttes din vestul țării. Panourile solare vor fi montate între șinele de cale ferată, întocmai unui „covor”, pentru a valorifica spațiul nefolosit.
Pe măsură ce criza climatică cere să grăbim tranziția energetică a Europei, dezvoltatorii au văzut un nou potențial în utilizarea unor suprafețe mai puțin obișnuite.
Marginile drumurilor, rezervoarele și fermele reprezintă deja spații de amplasare pentru sistemele solare, iar acum Deutsche Bahn din Germania experimentează adăugarea de panouri solare adaptate pentru traversele de cale ferată, informează Euronews.
4. Clădiri de patrimoniu produc energie regenerabilă
Plecând de la același principiu sus-menționat, în curând, vor fi montate panouri solare pe acoperișul Catedralei York din nordul Angliei.
Confruntați cu costuri crescânde la energie electrică și preocupați de combaterea problemelor ecologice, administratorii catedralei istorice doresc să adopte tehnologii de ultimă generație, prin care să se obțină energie regenerabilă, călcând pe urmele altor situri istorice din Europa, inclusiv Vaticanul și Pompeii.
Cele 199 de plăci fotovoltaice (PV), aprobate recent de Consiliul orașului York, vor genera circa 75.000 KwH – suficientă electricitate pentru aproximativ 25 de gospodării medii din Regatul Unit.
5. Râul Dâmbovița va fi mai curat cu ajutorul unei bariere plutitoare
În data de 22 martie, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Apelor, Asociația MaiMultVerde a lansat un nou proiect de mediu, constând în amplasarea pe Râul Dâmbovița a unei bariere plutitoare ce colectează deșeurile.
Potrivit unui comunicat de presă al Asociației MaiMultVerde, proiectul se înscrie în programul „Cu Ape Curate”, ce combină mai multe exemple de bune practici, metode de reutilizare și producție locală.
Bariera a fost creată în București, în colaborare cu NOD Makerspace, din bannere publicitare recuperate și donate de Ateliere Fara Frontiere, iar flotoarele sunt construite din sticle de plastic refolosite.
Este a șasea barieră plutitoare montată de Asociația MaiMultVerde, după cele cinci instalate pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău și Siret.
Până acum, barierele plutitoare au oprit 46 de tone de deșeuri din plastic, care au fost colectate și preluate de companiile locale de salubritate, în scop de reciclare.
6. SUA vor limita deversarea de „substanțele toxice eterne” din apa potabilă
SUA au propus stabilirea primelor limite pentru reducererea substanțelor chimice toxice considerate „eterne” din apa potabilă.
Substanțele chimice „eterne” s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătate și pentru mediul înconjurător, chiar și în cantități atât de mici încât să fie nedetectabile.
Restricționarea acestora va salva mii de vieți și va preveni bolile grave, inclusiv cancerul, transmite un comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului (EPA).
„Substanțe chimice eterne” se referă la PFAS sau substanțe per- și polifluorurate, o clasă complexă de substanțe chimice produse de om care nu se găsesc în natură. Sunt cunoscute drept „eterne”, deoarece nu se descompun în mediu.
Aceste substanțele chimice au proprietăți antiaderente și au fost folosite încă din anii 1940 în produse de larg consum și în industrie, inclusiv în tigăi antiaderențe, ambalaje alimentare și spumă pentru stingerea incendiilor.
Cercetările publicate în august anul trecut au arătat că există niveluri periculos de mari de substanțe chimice „eterne” în apa de ploaie aproape peste tot pe Pământ – inclusiv în Antarctica. Ele au fost descoperite chiar și în laptele matern, la mamele care trăiesc în apropierea fabricilor chimice din Franța.
Anul acesta, o investigație a scos la iveală peste 17.000 de site-uri din Europa ca fiind expuse la PFAS. Dintre acestea, există circa 2.100 de locuri în care contaminarea atinge niveluri periculoase pentru sănătatea umană.
Chiar și stabilind niște limite minime, se presupune că această formă de poluare va fi de lungă durată și va rezista timp de secole sau, poate, milenii.
7. Un nou sistem de panouri fotovoltaice plutitoare ar putea revoluționa energia globală
Panourile solare plutitoare plasate pe suprafețele rezervoarelor de apă ar putea produce de trei ori mai multă energie electrică decât întreaga Uniune Europeană la un loc, arată un nou studiu.
Potrivit studiului publicat în revista Nature, acoperirea cu panouri solare a 30% din suprafața celor 115.000 de rezervoare de apă ale lumii ar putea genera 9.434 terawați-oră anual, reprezentând o cantitate triplă față de întreaga producție a UE (cu un maximum de 2.785,44 terawatt-oră în 2021).
. Țările Uniunii Europene au convenit în cadrul COP28 să facă eforturi pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili.
Această măsură face parte din promisiunea blocului geopolitic de a sprijini și accelera tranziția energetică înainte de summitul climatic de la Dubai din noiembrie a.c.
Confruntată cu schimbările climatice, cu pierderea biodiversității, cu poluarea și cu consecințele conflictului dintre Rusia și Ucraina, UE spune că dependența de combustibilii fosili ne lasă vulnerabili.
8. Reciclarea panourilor solare, un procedeu delicat, care ar putea fi simplificat
Reciclarea panourilor solare scoase din uz nu este o sarcină ușoară, dar o echipă de oameni de știință australieni au găsit o soluție. Panourile solare reprezintă unul dintre elementele cheie în tranziția către energia verde, însă 90% dintre ele ajung în prezent la groapa de gunoi, odată ce au fost scoase din funcțiune.
O echipă de cercetători de la Universitatea Deakin din Australia lucrează pentru a schimba acest lucru.
Ei au dezvoltat o nouă tehnică termică și chimică menită să extragă siliciul din panourile nefuncționale.
Materialul format din nanoparticule din siliciu valorează mulți bani – ceea ce face ca noua metodă să fie foarte atrăgătoare din punct de vedere financiar pentru întreprinderile de reciclare. Siliciul poate fi folosit atât pentru a crea anozi pentru baterii, cât și pentru creșterea capacității bateriilor cu litiu.
Această nouă tehnologie trebuie testată pentru a vedea dacă funcționează la nivel industrial.
Cercetătorii lucrează acum la o modalitate de a produce baterii la preț redus din acest material.
Ministrul australian al Mediului, Tanya Plibersek, face presiuni asupra industriei pentru a depune mai multe eforturi atunci când vine vorba de reciclarea panourilor solare.
Plibersek subliniază că, dacă eforturile nu sunt intensificate, până în 2030 mai mult de un sfert de milion de tone de material de panouri ar ajunge în depozitul de deșeuri.
Sursa foto: Euronews, cuapelecurate.ro