Povești pozitive de mediu în luna aprilie 2023
- Home
- Consultanta de Mediu
- Povești pozitive de mediu în…
1. Un nou recif de corali descoperit în Insulele Galapagos din Ecuador
Un recif de corali necunoscut anterior a fost descoperit în cadrul unei expediții științifice în largul insulelor Galapagos din Ecuador. Anunțul a fost făcut de ministerul mediului din țară, citat de agenția Reuters.
„Cercetătorii porniți într-o expediție științifică de adâncime au găsit primul recif de corali virgin, prezentând o faună marină abundentă; reciful are o dimensiune de aproximativ doi kilometri (1,2 mile) lungime și se află la o adâncime de 400 de metri, pe vârful unui munte subacvatic”, a declarat ministrul Mediului Jose Davalos pe Twitter. „Galapagos ne surprinde din nou!”
Oamenii de ştiinţă au crezut până recent că singurul recif de corali din Galapagos care a supravieţuit fenomenelor meteo El Nino din 1982 şi 1983 era reciful Wellington, de-a lungul coastelor insulei Darwin, însă noua descoperire demonstrează că şi alţi corali au rezistat, a precizat ministerul într-un comunicat.
Reciful este alcătuit într-un procentaj de peste 50 la sută din corali vii.
„Este foarte important la nivel planetar, deoarece nenumărate ecosisteme de adâncime se află într-un proces de degradare”, a declarat Stuart Banks, coordonatorul cercetărilor în domeniul vieţii marine din cadrul Fundației „Charles Darwin”, care a luat parte la expediţie. Acest recif are cel puţin câteva mii de ani vechime, a adăugat acesta.
Ecuadorul a extins anul trecut rezervaţia marină Galapagos cu o suprafaţă de 60.000 de kilometri pătraţi, un adaos la suprafaţa de 138.000 de kilometri pătraţi deja existentă, în scopul protejării speciilor migratoare aflate în pericol de dispariție, care călătoresc între Galapagos şi insula Cocos din Costa Rica.
Arhipelagul Galapagos este habitatul în care trăiesc ţestoase gigantice, albatroşi, cormorani şi alte specii, unele dintre ele în pericol de extincţie.
2. De la plute colorate, la dispozitive de curățare: creativitatea și culoarea au reprezentat standardul de Ziua Pământului 2023
Peste un miliard de oameni au sărbătorit Ziua Pământului în data de 22 aprilie. De la parade, la proteste în masă și plute colorate, de patru metri înălțime, oameni din 190 de țări diferite au demostrat că sunt care mai de care mai creativi, în intenția de a îndemna liderii statelor să „investească în planeta noastră”.
„Acum este momentul schimbării!” a declarat Rețeaua Ziua Pământului.
Deci, cum au sărbătorit oamenii și/sau au protestat în cea de-a 53-a Zi a Pământului?
Activiștii de mediu s-au adunat în întreaga lume, pentru a atrage atenția asupra crizei ecologice în care ne aflăm, organizând nenumărate activități de conștietizare asupra schimbărilor climatice. Voluntari din întreaga lume au plantat copaci și curățat gunoiul, marcând cea de-a 53-a ediție a Zilei Pământului. În Tabanan, Bali, de exemplu, activiștii locali au curățat o groapă de gunoi ilegală, plantând copaci în locul deșeurilor.
Mulți activiști au devenit creativi. În Key West, Florida, militanții au lansat o paradă uriașă de biciclete cu 21 de flotoare sculpturale, create cu materiale reciclate sau reutilizate.
Astfel, tot felul de vietăți enorme s-au rostogolit pe strada principală a orașului, în ovațiile privitorilor.
În Lima, Peru, șamanii indigeni au îndeplinit un ritual tradițional, aducând ofrande către „Pachamama” – Mama Pământ.
3. Un exemplar de leu dintr-o specie considerată dispărută, văzut în Parcul Național Sena Oura din Ciad pentru prima dată după 20 de ani
Timp de 20 de ani, cercetătorii au crezut că leii au dispărut la nivel local în acest parc național. Imagini noi au demonstrat că se înșală. Un leu a fost observat în Parcul Național Sena Oura din Ciad, pentru prima dată după aproape 20 de ani.
Cercetătorii au crezut anterior că animalele au dispărut în regiunea din apropierea frontierei dintre Ciad și Camerun, însă o cameră de luat vederi a surprins „o leoaică frumoasă, în floarea vârstei și în mod evident în stare de sănătate bună”, conform declarațiilor unei echipe de cercetători.
Prezența acesteia – prima din 2004 – poate reprezenta un semn că populațiile de feline mari din zonă ar putea crește.
Leii sunt clasificați ca fiind printre speciile vulnerabile pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). În sălbăticie, mai există în prezent între 22.000 și 24.000 de feline mari.
Populațiile din Africa Centrală și de Vest sunt deosebit de mici și fragmentate. Există aproximativ 1.000 de lei în regiune, conform estimărilor autorităților. Sunt diferiți genetic de populațiile de lei din Africa de Sud și de Est.
Braconajul intens a decimat populațiile cu aproximativ 66%, de la începutul anilor 1990, dar situația se îndreaptă într-o direcție pozitivă.
4. Cea mai mare linie electrică transfrontalieră din lume va furniza energie curată pentru 1,8 milioane de case din Europa
Marea Britanie și Olanda urmează să fie conectate printr-o linie de energie verde, iar momentul punerii în funcțiune a acesteia este considerat „istoric”.
Cele două țări intenționează să construiască cea mai mare linie electrică transfrontalieră din Europa pentru a furniza energie regenerabilă și pentru a spori securitatea energetică.
Conectat la un parc eolian offshore, interconectorul „LionLink” va putea transfera 1,8 gigawați de energie electrică – suficientă pentru a alimenta 1,8 milioane de case. Planurile au fost anunțate în cadrul unui summit al liderilor pe tema energiei de la Ostenda, Belgia, la mijlocul lunii aprilie. Linia electrică transfrontalieră va fi cea mai mare de acest gen și va fi operațională la începutul anilor 2030.
5. Coacerea solară – cum ajută soarele la reducerea costului pâinii în Liban
Prețurile alimentelor au crescut vertiginos în Liban în timpul crizei economice din ultimii trei ani.
Mulți oameni se luptă să-și permită chiar și alimentele de bază, cum ar fi pâinea. În unele cazuri, costul unei pâini a crescut de șapte ori în decurs de o lună.
În efortul de a reduce costurile de producție și, prin urmare, prețurile de vânzare, inventatorul Taufiq Hamdan a creat un cuptor de panificație comercial alimentat de căldura soarelui.
Cum funcționează un cuptor cu convecție solară?
Pe acoperișul unei brutării din satul libanez Remhala, la 27 km sud de Beirut, startup-ul „Partners With Sun” a instalat un sistem de energie solară inovator.
Oglinzile mari din argint captează razele soarelui, amplificându-le pentru a genera căldură. Căldura este apoi folosită pentru a ajuta la funcționarea unui cuptor cu convecție, ce poate atinge o temperatură de coacere de aproximativ 300˚ Celsius.
„Acest cuptor va economisi proprietarilor de brutării aproximativ 80% din consumul lor lunar de motorină și, prin urmare, ar reduce prețul pâinii care ajunge la consumator”, explică Hitaf Ghazal, co-fondator și manager de operațiuni al Partners With Sun.
„Practic, fiecare brutărie ar economisi aproximativ 10 tone de motorină pe lună”, adaugă acesta.
Cuptorul cu convecție solară folosește un mecanism inovator de transfer de căldură, pentru care brevetul este în prezent în curs de revizuire în Olanda. Cuptorul este conceput pentru uz industrial în industria de panificație.
6. Produse textile din poliester de înaltă calitate, obținute din valorificarea PET-urilor
Threading-CO2 este un nou proiect marca Horizon Europe prin care se intenționează să se aducă pe piață produse textile din poliester de înaltă calitate, provenite din valorificarea fluxurilor de deșeuri industriale.
Proiectul își propune să extindă metoda tehnologică, prima de acest fel care produce textile sustenabile obținute din PET, viabile din punct de vedere comercial, de înaltă calitate. Obiectivul general este reducerea semnificativă a amprentei de carbon a industriei textile, prin aplicarea principiilor circularității, făcând apel la surse de energie regenerabilă.
Lansat la 1 ianuarie 2023, proiectul Threading-CO2 a primit finanțare de la programul de cercetare și inovare Orizont Europa al Uniunii Europene, în baza unui acord de grant.
În proiect sunt implicați 13 parteneri din șapte state UE: Fairbrics, University of Antwerp, Tecnalia, LUT University, CiaoTech, Deutsche Institute fur Textil- und Faserforschung Denkendorf, City of Lappeenranta, Digiotouch, Faurecia, Naldeo, SurePure, Les Tissages de Charlieu și Aimplas, conform site-ului oficial al Uniunii Europene.
7. Parizienii votează în procentaj „covârșitor” pentru interzicerea trotinetelor electrice pe străzile capitalei Franței
Parizienii au votat pentru interzicerea trotinetelor electrice pe străzile capitalei franceze în cadrul unui referendum care a avut loc pe 2 aprilie.
Întrebarea adresată de către Primărie a fost: „Continuăm sau nu folosirea trotinetelor de închiriat?”
„Parizienii care și-au exprimat opinia s-au pronunțat într-o majoritate covârșitoare împotriva acestui mijloc de deplasare. Mesajul fără echivoc al cetățenilor devine acum foaia noastră de parcurs. Împreună cu echipa mea, le vom respecta decizia, așa cum am promis”, a declarat primarul Parisului, Anne Hidalgo.
Aproape 90% dintre cei peste 103.000 de persoane care au votat au susținut interdicția.
Trotinetele, care pot fi închiriate folosind o aplicație mobilă și lăsate oriunde, au devenit o problemă care a dezbinat locuitorii Parisului. Unii susțin că blochează trotuarele, sunt periculoase pentru pietoni și în general aglomerează străzile.
Alții cred că sunt o alternativă eficientă, nepoluantă, la transportul public, potrivită pentru deplasarea prin capitala Franței. Viteza de deplasare era limitată la 20 de kilometri pe oră și au fost introduse zone speciale de parcare.
Cu toate măsurile luate, numai în anul 2022, poliția a raportat peste 400 de accidente cauzate de aceste dispozitive electrice, în care au fost rănite 459 de persoane.