Povești pozitive de mediu – Decembrie 2022
- Home
- Protectia mediului
- Povești pozitive de mediu –…
Anul 2022 a fost unul foarte bogat în evenimente marcante, care au constituit puncte de reper în lupta pentru protejarea planetei și a mediului înconjurător. Luna decembrie nu putea decurge altfel față de restul anului, așadar putem spune că aceasta a constituit un real avânt pentru începutul lui 2023. Iată câteva dintre cele mai importante și încurajatoare știri despre realizările omenirii pe plan ecologic.
1. O comunitate din India urmează cu strictețe reguli ecologice, de jumătate de mileniu
Comunitatea Bishnoi din statul Rajahstan, India, este o minoritate religioasă care însumează peste 1,5 milioane de membri și are o istorie de circa cinci secole. Ramură a hinduismului, doctrina acestei minorități religioase se remarcă prin faptul că militează pentru protejarea naturii și a tuturor ființelor vii.
Aceasta a prins contur în anul 1730 a.D., atunci când o femeie din cadrul comunității, Amrita Devi, împreună cu cele trei fiice ale sale, au murit decapitate, în timp ce apărau un crâng de copaci din specia khejri, cunoscut în regiunea Orientului Mijlociu și Îndepărtat, drept „copacul vieții”, întrucât este rezistent la secetă și contribuie la combaterea deșertificării.
Într-un gest de maximă sfidare față de natură și față de voința oamenilor, maharajahul a ordonat defrișarea crângului pentru a-și construi un nou palat, fapt care a generat o revoltă a localnicilor. Arhivele menționează că 363 de bărbați, femei și copii au fost uciși de oamenii monarhului în timp ce încercau să protejeze copacii, îmbrățișându-i, însă trimișii acestuia nu au fost înduioșați, tăindu-i pe oameni odată cu arborii. Sacrificiul lor a rămas în istorie ca exemplu pentru urmași, iar lupta lor este încă vie după jumătate de mileniu.
Discipolii acestei comunități se autodenumesc „războinici ecologiști” și duc o luptă constantă pentru a proteja natura, deoarece consideră că fiecare formă de viață este sacră. Concret, aceștia nu consumă carne și evită să doboare copacii vii.
Comunitatea Bishnoi a fost înființată în secolul al XVI-lea de Guru Jambheshwar. Multe dintre cele 29 de precepte (reguli după care se ghidează discipolii) ale acestui Guru fac referire în mod explicit la protejarea naturii. Astfel, discipolii sunt de acord să „fie milostivi cu toate ființele vii, să le ocrotească” și „să nu taie copaci verzi”.
Martiriul de acum jumătate de mileniu este comemorat printr-un monument inscripționat cu fiecare dintre numele lor și o statuie reprezentând-o pe Amrita Devi, iar evenimentul istoric a contribuit la inspirarea mișcării moderne Chipko, una dintre cele mai puternice mișcări de conservare a pădurilor din India.
Mulți Bishnoi moderni sunt inspirați de devotamentul de care strămoșii lor au dat dovadă. Bărbații Bishnoi sunt în mare parte fermieri și cercetează terenurile pentru a se asigura că niciun animal nu este rănit.
Comunitatea este reprezentată înclusiv de un grup de conștientizare și promovare și de o organizație care luptă împotriva braconajului.
„Ar trebui să trăim în armonie cu natura și să fim buni cu toate ființele vii, pentru că acest lucru asigură evoluția spirituală a rasei umane”, spune reprezentantul juridic al comunității, avocatul Rampal Bhawad.
Membrii comunității Bishnoi sunt instruiți încă din copilărie să acorde celorlalte specii un nivel de respect identic cu cel acordat semenilor.
„Tratez animalele ca pe propriii mei copii. Aceasta este ceea ce ni se transmite încă din copilărie”, declară Ghevar Ram, unul dintre localnici, care conduce chiar un centru veterinar pentru animale rănite.
Soția lui Ram, Sita Devi, este la fel de devotată. Mama a șapte copii își alimentează focul de gătit mai degrabă cu bălegar de vacă decât cu lemne de foc – și povestește cum, odată, a alăptat un pui de antilopă orfan.
„L-am găsit pe câmp, rănit, după ce fusese atacat de câini sălbatici. L-am luat acasă și l-am îngrijit, până când s-a întremat, apoi l-am eliberat în sălbăticie”, a declarat femeia pentru Euronews.
2. Premieră în Europa: fumatul interzis într-o stațiune montană din Alpii francezi
În 2022, peste 3.000 de mucuri de țigară au fost strânse pe pârtia de schi și în întreaga localitate, cu ocazia unei sărbători locale cunoscută sub numele „Montagne Propre” (Ziua Munților Curați). În Franța, între 20.000 și 25.000 de tone de mucuri de țigară sunt aruncate în natură în fiecare an. Este o cantitate enormă! Așadar, primii care au luat măsuri au fost localnicii și autoritățile din stațiunea montană Les Gets, situată în Alpii francezi, anunță publicația locală cu același nume.
Începând cu 17 decembrie 2022, fumatul va fi interzis în mica stațiune franceză, în anumite condiții. Municipalitatea din localitatea montană s-a alăturat unui proiect de combatere a poluării cauzate de fumat și de mucurile de țigară aruncate neglijent pe întreg perimetrul stațiunii și pe pârtia de schi. Cu toate acestea, fumătorii nu trebuie să intre în panică, autoritățile s-au gândit și la ei!
Fumătorii se pot delecta în continuare cu acest viciu, însă doar în anumite spații special amenajate, fiind interzis să se arunce pe jos mucurile de țigară. În caz contrar, cei care nu se conformează riscă amenzi usturătoare.
Noile reglementări ale Decretului Municipal intrat în vigoare din 17 decembrie 2022 prevăd:
- interzicerea fumatului pe pârtiile de schi sau în telescaune;
- cinci zone de fumat vor fi puse la dispoziție fumătorilor și vor fi marcate cu bannere;
- în zonele de fumat vor fi disponibile scrumiere tip „Coș de vot” realizate din schiuri reciclate, iar mucurile de țigară colectate vor fi reciclate în vederea obținerii de energie.
Deși astfel de zone există deja de câțiva ani în America de Nord, Japonia și Noua Zeelandă, inițiativa luată în micul oraș francez Les Gets este o premieră în Europa.
3. UE va impune primul „tarif la carbon” pentru importurile dăunătoare mediului
Uniunea Europeană a anunțat implementarea unui acord în vederea impunerii unui tarif la emisiile de dioxid de carbon asupra importurilor de bunuri de diferite categorii.
Cunoscut sub numele de „Mecanismul de ajustare a amprentei de carbon” (CBAM), acesta este administrat la nivel central în cadrul UE și va viza sectoarele de producție considerate a fi cele mai poluante (oțel, aluminiu, ciment, îngrășăminte, electricitate), la propunerea Comisiei Europene.
Acordul va acoperi importurile industriale din cele 27 de state membre ale Uniunii. Această schemă „va reprezenta un pilon crucial al politicilor climatice europene (…) pentru a încuraja partenerii comerciali să reducă amprenta de carbon a activității industriale”, explică europarlamentarul Mohammed Chahim din partea Partidul Socialist Democrat olandez, citat de Euronews.
4. „Progrese semnificative” – un nou tip de baterie pe bază de sare de mare are o capacitate de patru ori mai mare decât litiul
Electronicele noastre ar putea fi alimentate în curând cu ajutorul unei baterii pe bază de sare de mare ultra ieftină.
Cercetătorii au construit o nouă baterie cu o capacitate de stocare a energiei de patru ori mai mare decât cele care conțin litiu.
Construită dintr-un tip de sare topită ce conține sodiu și sulf, care poate fi extrasă din apa de mare – bateria nu este costisitoare și mult mai ecologică decât opțiunile existente.
5. Belgia reduce cursele cu avioane private și zborurile pe distanțe scurte, aplicând o nouă taxă eco
Belgia va impune noi taxe pentru avioanele mai vechi și mai zgomotoase, precum și pentru avioanele private și zborurile pe distanțe scurte, potrivit unui comunicat al guvernului, citat de Euronews.
Măsura vizează reducerea poluării fonice și a aerului. Începând cu 1 aprilie 2023, taxele nu vor depinde doar de zgomot, ci și de poluarea aerului, de emisiile de gaze cu efect de seră și de destinația zborului. Până în prezent, avioanele mici, cum ar fi avioanele private, au fost scutite.
6. Prima centrală din Marea Britanie ar putea elimina anual 1,5 milioane de tone de CO2 din atmosferă
O centrală uriașă de captare a carbonului a câștigat autorizația de construcție, aceasta reprezentând o premieră absolută pe teritoriul Marii Britanii.
Uzina Keadby 3 din nordul comitatului Lincolnshire este primul proiect britanic de captare și stocare a carbonului (CCS) care a primit acordul guvernului.
Keadby 3 este prevăzută cu o capacitate de generare de până la 910 megawați (MW) și ar putea capta până la 1,5 milioane de tone de CO2 pe an, potrivit SSE. Se spune că acest lucru reprezintă cel puțin 5% din ținta guvernului britanic pentru 2030.
7. Jonathan a împlinit 190 de ani!
Un exemplar de țestoasă, pe numele lui Jonathan, a devenit cel mai vârstnic animal de uscat din lume: împlinind 190 de ani de existență pe planeta noastră, în luna decembrie 2022!
Jonathan este o țestoasă uriașă din Insulele Seychelles și s-a estimat că anul de naștere (de fapt, anul de eclozare) este 1832. Venirea sa pe lume precede inventarea ștampilei poștale, a telefonului și a fotografiei. Creatura emblematică a fost contemporană cu Războiul Civil American, cea mai mare parte a domniei Reginei Victoria, ascensiunea și căderea Uniunii Sovietice și cele două războaie mondiale.
La mulți ani, Jonathan! 🙂
Sursa foto: Freepik