Poluarea Mării Negre: cum afectează mediul înconjurător și cum poți contribui la protecția sa, în calitate de agent economic?
- Home
- Consultanta de Mediu
- Poluarea Mării Negre: cum afectează…
Poluarea Mării Negre este un subiect tot mai dezbătut în discuțiile despre protecția mediului înconjurător, în special dacă de ia în calcul locația acestei întinderi de ape. Deși de-a lungul ultimelor decenii a crescut interesul pentru păstrarea unui echilibru ecologic în regiune, Marea Neagră rămâne una dintre cele mai poluate mări din lume. Vei afla din acest articol ce presupune poluarea Mării Negre, care sunt cauzele, precum și care sunt consecințele acestei poluări asupra mediului înconjurător și a sănătății populației.
1. Poluarea Mării Negre și efectele sale
Poluarea apei marine este o combinație de substanțe chimice și gunoi, majoritatea provenind din surse terestre ce sunt spălate sau aruncate în mări și oceane. Această poluare duce la deteriorarea mediului, a sănătății tuturor organismelor și a structurilor economice din întreaga lume.
Poluarea marină este o problemă tot mai gravă în zilele noastre și se fac tot felul de eforturi internaționale pentru a limita aceste pagube incomensurabile. Din păcate, nici Marea Neagră nu face excepție de la aceste probleme grave ale lumii contemporane, cu atât mai mult cu cât aceasta are și condiții geografice specifice.
1.1. Informații geografice despre Marea Neagră
Considerată a fi una dintre cele mai izolate mări din lume, Marea Neagră este conectată la oceane prin Marea Mediterană și prin strâmtoarea Bosfor, iar de Marea Azov (în nord-est) prin strâmtoarea Kerci. Bazinul său de captare acoperă de șase ori mai mult decât suprafața sa. Delta Dunării este punctul de vărsare al fluviului în Marea Neagră, astfel calitatea apei Dunării este direct legată de starea Mării Negre.
Din cauza bazinului larg de drenaj al apei și conectivitatea sa limitată cu oceanul planetar, Marea Neagră este vulnerabilă la consecințele activității economice a speciei umane. Tocmai de aceea, poluarea Mării Negre, precum și folosirea în exces a resurselor sale din ultimele decenii a dus la degradarea gravă a calității apei și ecosistemului.
De asemenea, în multe zone din Marea Neagră există un proces de eutrofizare, adică o îmbogățire cu materii organice și cu substanțe nutritive (nitrați, fosfați etc.). Prin acțiunea sa pe termen lung, eutrofizarea face ca apa mării să fie din ce în ce mai săracă în oxigen, distrugând astfel fauna acvatică.
1.2. Evoluția poluării în Marea Neagră
Specialiștii în domeniu au observat faptul că Marea Neagră se confruntă atât cu poluarea chimică și radioactivă, cât și cu poluarea cu deșeuri. Diversele tipuri de poluare și alți factori importanți au schimbat radical ecosistemele Mării Negre începând cu 1960. În urma accidentului de la Cernobîl din 1986, țările riverane au identificat în continuare poluarea radioactivă ca având o prioritate ridicată.
În 1992 a fost semnată la București Convenția pentru Protecția Mării Negre împotriva Poluării, fiind ratificată de toate cele șase adunări legislative ale țărilor Mării Negre la începutul anului 1994. Comisia pentru Protecția Mării Negre împotriva Poluării prin intermediul Secretariatului Permanent este organismul interguvernamental desemnat pentru această temă atât de importantă pentru regiune și nu numai.
Acest document internațional, numit și Convenția de la București, reprezintă cadrul legal pentru acțiuni coordonate și comune ale celor șase țări riverane: Bulgaria, Turcia, România, Federația Rusă, Georgia și Ucraina. Printre principalele măsuri în acest sens se numără:
- reducerea poluării din râuri;
- stabilirea instrumentelor de reglementare și juridice;
- conservarea diversității biologice, extinderea teritoriilor protejate, precum și promovarea pescuitului responsabil;
- promovarea auditului de mediu;
- turismul verde și mijloacele de trai durabile.
Pe 31 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională de Acțiune a Mării Negre, în fiecare an având loc activități de conștientizare, inclusiv acțiuni educaționale și de curățare a plajelor.
2. Marea Neagră și poluarea în zilele noastre: eforturi pentru protejarea apelor sale
În ciuda eforturilor susținute din ultimii 20 de ani, Marea Neagră este încă una dintre cele mai poluate mări din lume. Acest lucru se întâmplă atât din cauza poluării chimice, cât și a deșeurilor solide și a apelor reziduale.
Aporturile de azot în Marea Neagră au fost reduse în ultimii ani, deși rămân mai mari decât în anii 1960. Cu toate acestea, nivelul de fosfat pare să fi rămas constant. Potrivit informațiilor Comisiei Mării Negre, eforturile de mediu pentru reducerea deversărilor din 49 de surse de poluare cu prioritate înaltă au început să dea roade. Acest lucru este evidențiat prin mai puține și mai puțin intense înfloriri de alge, o creștere a capturilor de pești comparabile și revenirea unor forme de viață distincte în apele Mării Negre.
În ultima vreme, s-a adus tot mai des în discuție faptul că Marea Neagră are un potențial semnificativ pentru exploatarea rezervelor de petrol şi gaze. Fără un cadru legal foarte strict, acest tip de exploatare se poate transforma într-un pericol real pentru protecția mediului înconjurător, în general, și a faunei mării, în particular.
Atât specialiștii în domeniul protecției mediului înconjurător, cât și autoritățile, au responsabilitatea de a continua eforturile susținute la nivel național și internațional pentru scăderea poluării în Marea Neagră.
Eutrofizarea, poluarea și pescuitul iresponsabil au dus la un declin general al: resurselor biologice, diversității speciilor și peisajelor, precum și a valorilor estetice și recreative ale Mării Negre, aducând astfel ecosistemele acesteia la pragul colapsului.
3. Poluarea Mării Negre și consecințele asupra mediului
Eutrofizarea, poluarea și pescuitul iresponsabil au dus la un declin general al resurselor biologice, diversității speciilor și peisajelor din Marea Neagră. În acest fel, ecosistemele din această regiune se află în pragul colapsului. Din păcate, în acest domeniu, mai multe rezultate pozitive, obținute cu eforturi susținute într-o perioadă mare de timp se pot neutraliza într-un timp foarte scurt, printr-un eveniment de poluare chimică, de exemplu.
În plus, din cauza factorilor naturali, diversitatea speciilor faunei Mării Negre este de aproximativ trei ori mai mică în comparație cu cea din Marea Mediterană. Caracteristicile specifice ale Mării Negre o fac foarte vulnerabilă la perturbările mediului și ecosistemelor sale.
Poluarea Mării Negre afectează, inevitabil, și sănătatea populației. Poluarea apei cu deșeuri din plastic dăunează nu numai vieții marine, ci are consecințe imediate asupra oamenilor: microparticulele din plasticul aruncat în ape ajunge, în cele din urmă, în alimentele consumate de aceștia.
Mai mult decât atât, având în vedere contextul geopolitic din prezent, Marea Neagră poate avea de suferit din cauza confruntărilor armate din regiune. Ca urmare a bombardamentelor frecvente, au loc distrugeri aduse ecosistemului prin muniție inflamabilă, caustică, toxică, radioactivă și explozivă. Alături de poluarea marină, zgomotul navelor și sonarele de joasă frecvență pot fi o amenințare serioasă pentru speciile marine, în special pentru delfini.
4. Cum poți contribui, ca agent economic, la protejarea Mării Negre?
Deși nu este neapărat o conexiune evidentă, fiecare agent economic poate avea o influență asupra poluării Mării Negre. Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă printr-o acțiune directă, există numeroase aspecte care pot avea ca rezultat final poluarea apelor.
Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua pentru compania ta este să apelezi la serviciile unei firme care oferă consultanță de mediu. În acest fel, vei putea să fii la curent cu toate schimbările legislative din domeniul protecției mediului înconjurător și te va face mai conștient de consecințele acțiunilor tale economice. De asemenea, dacă este profilul companiei tale, te poate susține în elaborarea unui bilanț de mediu și susținerea sa tehnică în raport cu autoritățile de mediu.
Unul dintre cele mai comune aspecte pentru agenții economici este, fără îndoială, managementul deșeurilor. Având în vedere că legislația națională este într-o continuă schimbare și adaptare la reglementările internaționale, un astfel de parteneriat te poate proteja de eventuale amenzi. Prin adoptarea conceptului de economie circulară în conducerea afacerii tale, vei putea implementa valorificarea deșeurilor și transformarea lor în resurse. Dincolo de aceste lucruri specifice, poți iniția proiecte de CSR pentru a atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă poluarea Mării Negre.
De mai bine de două decenii, există numeroase organizații și forme legislative pentru monitorizarea și prevenirea poluării Mării Negre. Toate aceste măsuri și proiecte pot susține acest țel măreț de a diminua consecințele grave care pot duce la distrugerea vieții în Marea Neagră.
Surse bibliografice:
https://blacksea-cbc.net
http://www.blacksea-commission.org
https://www.unep.org
Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com.