Poluarea electromagnetică – surse, efecte și măsuri de protecție care pot diminua potențialele consecințe negative ale acesteia
- Home
- Avize si Autorizatii
- Poluarea electromagnetică – surse, efecte…
Din cauza creșterii exponențiale a dispozitivelor moderne de comunicare fără fir și a infrastructurii care le facilitează, poluarea electromagnetică este o realitate cu care lumea se confruntă în prezent. Populația este expusă la diferite niveluri de radiații, iar acestea vor continua să crească pe măsură ce tehnologia avansează. Liniile electrice, telefoanele mobile, microundele, routerele Wi-fi, computerele și alte aparate trimit un flux de unde energetice invizibile. Acestea sunt produse oriunde există electricitate, fie că este vorba de domiciliu sau locul de muncă. Deși date certe despre pericolul pe care îl are poluarea electromagnetică asupra sănătății nu sunt încă disponibile, există însă potențiale efecte cauzate de câmpurile electromagnetice la care oamenii sunt expuși în fiecare zi.
În articolul următor, vei afla mai multe informații despre poluarea electromagnetică, despre sursele și efectele acesteia, precum și despre principalele măsuri de protecție pentru diminuarea efectelor nocive.
1. Poluarea electromagnetică – definiție, surse și efecte
Tehnologia actuală a devenit o sursă de poluare electromagnetică din cauza câmpurilor și a radiațiilor electromagnetice rezultate. În ceea ce privește efectele acestui tip de poluare, deocamdată nu există dovezi clare care să demonstreze exact măsura în care aceasta are o influență negativă asupra oamenilor.
Cu toate acestea, câmpurile electromagnetice de frecvență joasă sunt clasificate ca potențial cancerigene pentru organismul uman. De asemenea, pericolele poluării electromagnetice pe termen scurt nu sunt foarte clare dar, pe termen lung, acestea pot avea consecințe negative în funcție de nivelul de expunere.
În plus, prezența constantă a undelor electromagnetice poate cauza dureri de cap, insomnie, amețeli, dureri musculare și nervoase, tensiune arterială ridicată, probleme de concentrare sau anxietate. Iată ce este poluarea electromagnetică, care sunt principalele surse și ce efecte poate avea.
1.1. Ce este poluarea electromagnetică?
Radiațiile electromagnetice reprezintă propagarea undelor electrice și magnetice prin spațiu ce apar sub diferite forme și sunt generate de dispozitive și lucruri care implică electricitate și tensiune. În unele cazuri, câmpurile electromagnetice sunt efecte secundare nedorite ale cablurilor de înaltă tensiune, a transformatoarelor sau motoarelor mari din fabrici. Alteori, undele electromagnetice sunt generate voluntar pentru crearea conexiunilor fără fir cum ar fi 5G, 4G, WIFI, TV, radio, radar, rețele fără fir.
Așadar, poluarea electromagnetică este poluarea cauzată de câmpurile electrice și magnetice generate de liniile electrice, telefoanele fără fir sau mobile, dispozitivele electrice, aparatele electrocasnice, precum cuptoarele cu microunde, radiourile, computerele, ceasurile electrice, și care poate avea efecte nocive asupra organismelor vii atunci când acestea sunt expuse constant la ele. În prezent, populația este în permanență expusă la o anumită cantitate de radiații electromagnetice, indiferent de locul în care se află, din cauza creșterii numărului de aparate electronice folosite.
1.2. Poluarea electromagnetică și efectele ei
Din nefericire, există moduri indirecte prin care poluarea electromagnetică afectează calitatea vieții. Cu atât de multe dispozitive electronice care funcționează cu unde electromagnetice, sănătatea poate fi uneori compromisă.
Radiațiile sunt omniprezente, ca urmare a câmpurilor electromagnetice generate de tehnologiile actuale ale gadgeturilor. Fiind surse artificiale de radiații, acestea sunt mult mai puternice decât radiațiile naturale. Deși nu există deocamdată dovezi certe și concludente asupra efectelor negative ale poluării electromagnetice, o expunere la astfel de radiații de frecvență joasă pentru perioade mai lungi de timp cauzează diverse probleme de sănătate. Printre acestea se numără patologiile sistemului nervos și carcinogeneza, cum ar fi leucemia.
Radiațiile pot fi măsurate în termeni de intensitate sau de putere electrică, magnetică și de frecvență electromagnetică. Liniile de transmisie a energiei electrice și dispozitivele electrice sunt considerate a fi surse puternice de câmpuri electromagnetice și radiații de frecvențe mici, dar de intensități mari. Însă, se consideră că acestea nu au efecte negative asupra ființelor umane sau, în cazul în care există, sunt într-o măsură redusă. În schimb, câmpurile electromagnetice asociate cu utilizarea dispozitivelor mobile ar putea crește riscul de a dezvolta cancer. Alte efecte sunt legate de mecanismele fiziologice, ce pot duce la tulburări de somn, dureri de cap, amețeli, scăderea stării de spirit, reducerea concentrării sau depresie.
Așadar, poluarea electromagnetică poate avea consecințe asupra organismelor vii, însă influența exactă a acesteia rămâne încă nedefinită, iar efectele ei nu pot fi determinate cu precizie și acuratețe.
Câteva dintre posibilele simptome sunt:
- tulburări de somn, inclusiv insomnie;
- arsuri și furnicături ale pielii;
- dureri de cap;
- lipsa de concentrare;
- depresie și simptome depresive;
- oboseală;
- modificări ale memoriei;
- iritabilitate;
- amețeli;
- pierderea poftei de mâncare;
- scădere în greutate;
- neliniște și anxietate;
- greață
Radiațiile electromagnetice de joasă frecvență reprezintă un pericol redus pentru sănătatea umană, dar expunerea pe termen lung la acestea ar putea fi dăunătoare, în special pentru sistemul nervos și pentru funcția cognitivă a creierului. De asemenea, s-a constatat faptul că expunerea la niveluri mari de radiații de înaltă frecvență poate afecta ADN-ul și celulele umane, lucru puțin probabil în viața de zi cu zi, dat fiind faptul că nivelurile nu sunt suficient de ridicate pentru a pune în pericol sănătatea.
1.3. Poluarea electromagnetică și sursele acesteia
Facilitățile electronice ale vieții moderne și toate dispozitivele care fac lumea să funcționeze reprezintă posibile riscuri pentru sănătate. Câmpurile magnetice și electrice se produc oriunde este utilizată electricitatea, inclusiv acasă sau la locul de muncă. Sursele principale de câmpuri electromagnetice de joasă frecvență sunt liniile de înaltă tensiune, instalațiile electrice sau aparatele electrocasnice (frigider, televizor, radio, cuptor cu microunde sau orice alt aparat conectat la priză). Sursele de câmpuri de înaltă frecvență sunt emițătoarele folosite pentru transmisiuni radio tv, antene pentru comunicații mobile, telefoane fixe fără fir, sistemele de navigație maritimă și aeriană, radarele.
Aproape toate industriile sunt generatoare de poluare electromagnetică, dar cele mai bune exemple sunt:
- universități și institute de cercetare;
- companii de instalare și întreținere a echipamentelor electrice;
- companii de producție și distribuție a energiei electrice;
- societăți electrochimice;
- companii de sudură: sudură electrică, sudură cu arc, sudură prin puncte, sudură prin inducție;
- sisteme de transmisie, sisteme radar, sisteme de trafic aerian/naval;
- stâlpi de comunicații 5G/4G/3G;
- aplicații medicale: RMN, diatermie, electrochirurgie;
- companii de testare nedistructivă.
Câteva surse de poluare electromagnetică sunt comunicațiile wireless și radio, transmisia de energie sau dispozitivele utilizate, pentru că emit radiații electromagnetice de intensitate scăzută, iar liniile de transport de energie și dispozitivele electrice sunt surse puternice de câmpuri electromagnetice.
Așadar, aproximativ toate dispozitivele electromagnetice artificiale, de la banalele prize, până la antenele parabolice și de telecomunicații, au pierderi de energie în mediul înconjurător, lucru ce poartă denumirea de poluare electromagnetică.
2. Măsuri de protecție ale poluării electromagnetice și soluții pentru companii
Pe lângă celelalte tipuri de poluare care există, o preocupare din ce în ce mai mare îi este acordată și poluării electromagnetice. Câmpurile electromagnetice sunt prezente peste tot, chiar dacă nu sunt vizibile. Deși acestea nu pot fi evitate complet, există câteva măsuri de protecție care pot fi luate pentru a limita efectele lor negative, atât în ceea ce privește viața de zi cu zi, cât și mediul de afaceri.
Pentru a limita cât se poate de mult efectele ei, este vital să se respecte normele stabilite de autorități și să se realizeze o monitorizare constantă, dar și să se țină cont de anumite recomandări în acest sens.
2.1. Măsuri de protecție împotriva poluării magnetice
În ceea ce privește măsurile de protecție împotriva poluării electromagnetice, există câteva recomandări, cu rol de minimizare a expunerii la radiații și a reducerii posibilelor consecințe nocive:
- Atunci când este folosit telefonul mobil, cea mai sigură modalitate de a limita poluarea electromagnetică este prin utilizarea modului difuzor sau a Bluetooth-ului. Acest lucru presupune emiterea unui nivel mai mic de radiații.
- De asemenea, nu este recomandată utilizarea telefonului mobil în lifturi, mașini, trenuri sau avioane, deoarece consumă mai multă energie și emite mai multe radiații în spațiile metalice închise.
- Este mai sigură folosirea becurilor led sau a celor cu incandescență în locul becurilor fluorescente compacte.
- Televizoarele LCD sunt recomandate în locul celor cu plasmă, deoarece emit mult mai puține radiații.
- Este recomandată scoaterea din priză a dispozitivelor electrocasnice din casă, atunci când acestea sunt folosite. Orice lucru conectat la o priză, produce un câmp electromagnetic puternic, iar atunci când sunt scoase nu mai au același efect. Un exemplu în acest sens sunt laptopurile, de aceea este bine să fie folosite pe modul baterie și apoi lăsate deoparte, cât timp se află la încărcat.
- Deconectarea routerului wi-fi atunci când nu este utilizat reprezintă o măsură de protecție eficientă împotriva poluării electromagnetice.
- Este indicată evitarea plasării telefoanelor mobile în apropiere, mai ales în timpul somnului.
2.2. Poluarea electromagnetică și măsuri de protecție la nivel de business
La nivel de business, afacerile trebuie administrate într-un mod care să afecteze cât mai puțin mediul înconjurător și oamenii. Companiile sunt obligate să ia măsuri de protecție împotriva poluării electromagnetice și să limiteze cât se poate de mult expunerea la radiații. În plus, existența normelor ce reglementează limitarea acestui tip de expunere la câmpurile electromagnetice până la un anumit nivel este un aspect important de care trebuie să se țină cont.
Radiațiile electromagnetice pot crea riscuri potențiale pentru populație, dacă sunt depășite nivelurile standard. Caracteristicile câmpului electromagnetic trebuie evaluate periodic, pentru a înțelege tendințele în ceea ce privește radiațiile electromagnetice și pentru a impune măsuri de protecție specifice.
Legislația de mediu există pentru a limita poluarea de orice fel, iar evaluarea consecințelor asupra mediului este un proces care se desfășoară în conformitate cu aceasta. De aceea, activitățile cu posibile efecte nocive sunt supuse unui proces de evaluare numit audit de mediu. De asemenea, firmele care au autorizație de mediu trebuie să colaboreze cu un consultant care culege cele mai importante informații referitoare la activitățile care au potențial de a genera diverse probleme de mediu. Astfel, pot fi oferite soluții eficiente în ceea ce privește conformitatea cu obligațiile impuse prin lege.
O măsură de protecție împotriva poluării electromagnetice pe care firmele o pot lua este conectarea, ori de câte ori este posibil, a internetului cu un cablu și nu cu un router wireless. O altă variantă de limitare a acestui tip de poluare este folosirea imprimantelor cu fir, precum și a altor periferice de calculator cu fir, cum ar fi tastatura sau mouse-ul.
Activitățile de lucru care implică mașini sau sisteme electrice care emit câmpuri electromagnetice trebuie să prevadă un set de măsuri de protecție organizaționale, astfel încât să se prevină expunerea persoanelor la câmpurile electromagnetice radiate de astfel de echipamente. De asemenea, echipamentele care emit câmpuri electromagnetice trebuie plasate în anumite zone de lucru special create pentru utilizarea echipamentului respectiv și la o distanță corespunzătoare de alte zone de lucru.
Deși sunt un dușman invizibil, radiațiile electromagnetice reprezintă o problemă de mediu comună și cu o creștere rapidă. În prezent, indiferent de locul în care te afli, ești expus la diferite grade de radiații, iar nivelurile vor continua să crească pe măsură ce tehnologia avansează. Prin urmare, pentru a putea fi combătut acest fenomen, este esențial să se înțeleagă cât mai bine conceptul de poluare electromagnetică și să se aplice măsurile necesare. Deși efectele nocive nu sunt pe deplin înțelese, studiile au demonstrat că expunerea la niveluri ridicate de câmpuri electromagnetice poate fi dăunătoare pentru sănătate. În prezent, atenția se îndreaptă din ce în ce mai mult asupra posibilelor efecte pe termen lung asupra sănătății, ca urmare a expunerii la câmpuri electromagnetice.
În concluzie, poluarea electromagnetică este un fenomen care există și care are potențialul de a deveni și mai agresiv pe măsură ce tehnologia se dezvoltă. Acest tip de poluare nu este deloc un aspect care trebuie neglijat, ținându-se cont de faptul că există soluții simple și ușor de aplicat de către oricine. Utilizarea rețelelor de Internet cu fir în sediile de birouri în locul celor wireless reprezintă doar un exemplu de măsură de protecție care poate fi luată în acest sens.
Sursa foto: unsplash.com