Poluarea digitală: ce este și ce consecințe are asupra mediului înconjurător?
- Home
- Audit de Mediu
- Poluarea digitală: ce este și…
Într-o eră în care predomină activitatea online, poluarea digitală își pune amprenta din ce în ce mai mult asupra mediului înconjurător. Cu toate acestea, este o problemă adesea subestimată, deoarece efectele ei par inofensive, uneori chiar invizibile. Este des întâlnită concepția potrivit căreia trimiterea email-urilor și efectuarea de căutări pe Internet nu pot avea vreo influență asupra mediului, însă poluarea digitală este o realitate și un cost al creșterii infrastructurii online.
În articolul următor vei afla ce este poluarea digitală, care sunt principalele cauze și surse ale acesteia, precum și efectele și măsurile de stopare care pot fi luate de companii și de indivizi, pentru a diminua consecințele negative.
1. Poluarea digitală: ce este și care sunt principalele surse ale acesteia?
Poluarea digitală aduce în atenție trei elemente importante, precum fabricile, practicile în domeniu și deșeurile electronice. Infrastructura uriașă a internetului cuprinde cabluri de fibră optică, centre de date, servere, relee etc., toate având rolul de a procesa acțiunile care se desfășoară online.
1.1. Ce este poluarea digitală?
Tehnologia digitală de care suntem dependenți astăzi are efecte semnificative asupra amprentei de carbon, având consecințe și pentru mediu. Fabricarea, utilizarea și eliminarea dispozitivelor electronice folosite creează o cerere crescută de energie, produce deșeuri toxice și contribuie la poluarea aerului. Așadar, ori de câte sunt folosite telefoane inteligente, tablete sau laptopuri, amprenta ecologică este una considerabilă.
Prin urmare, poluarea digitală ar putea fi definită ca fiind acel tip de poluare care provine atât din utilizarea infrastructurii IT, cât și din producția de instrumente digitale. Energia, resursele folosite, dar și dispozitivele care sunt aruncate și devin deșeuri electronice sunt, de asemenea, alte elemente care poluează mediul și care pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor.
Activitatea online de zi cu zi (precum e-mailuri primite și neșterse, stocarea de date nefolositoare, activarea redării automate a videoclipurilor ori utilizarea motoarelor de căutare) are efecte negative asupra mediului înconjurător. La toate acestea se adaugă și consumul uriaș de energie electrică utilizat atât în centrele de date, cât și pentru producerea dispozitivelor digitale.
1.2. Efectele poluării digitale
Utilizarea tehnologiei digitale are un efect pozitiv asupra vieții oamenilor, îmbunătățind foarte mult accesul la informații și posibilitatea de a le împărtăși cu alții. Pe lângă consecințele benefice cunoscute, folosirea acestei tehnologii presupune și utilizarea excesivă a energiei și a resurselor, ceea ce provoacă poluare. De asemenea, achiziționarea constantă de noi dispozitive duce la producerea unei cantități uriașe de deșeuri electronice. Așadar, efectele poluării digitale nu sunt deloc de ignorat.
De aceea, este important ca oamenii și companiile să înțeleagă foarte bine consecințele pe care tehnologiile digitale le au asupra mediului. Chiar dacă efectele pot părea inofensive, toate activitățile mărunte efectuate zilnic pe telefoane și calculatoare emit dioxid de carbon. Deși nu pare așa, internetul este, și el, un domeniu care se bazează pe elemente concrete pentru a putea funcționa. Toate echipamentele precum serverele, ruterele sau centrele de date au nevoie de produse tangibile pentru a fi construite și pentru a funcționa.
Întrucât lumea este din ce în ce mai dependentă de aceste instrumente digitale, gândirea unor strategii care să le reducă efectele nefaste asupra mediului este esențială. Indivizii și companiile au un rol important în acest sens, iar comportamentul responsabil al fiecăruia cântărește extrem de mult. Așa a apărut și conceptul CSR. Acesta face referire la implicarea firmelor mari, cu peste 50 de angajați, în îmbunătățirea comunității prin acțiuni de responsabilitate socială, care vizează protecția mediului înconjurător.
Pentru că tehnologia este omniprezentă, amprenta de carbon asupra mediului este una semnificativă – și nu doar în ceea ce privește fabricarea dispozitivelor și eliminarea lor, ci și în ceea ce privește utilizarea acestora. Dezvoltarea accelerată a acestui sector are ca efecte creșterea efectelor nocive asupra climei în următoarele decenii, iar măsurile de combatere trebuie să fie adoptate, atât de către producători și furnizori, cât și de utilizatori.
Cu toate acestea, iată care sunt mai exact efectele poluării digitale în funcție de practicile folosite în acest sector:
Extracția componentelor – componentele metalice care permit telefoanelor și computerelor să funcționeze trebuie exploatate. Exploatarea minieră provoacă poluarea apei și distrugerea ecosistemelor, fiind un pericol pentru sănătatea umană.
Poluarea din producție – pentru a construi dispozitive inteligente, companiile folosesc energie ce permite fabricilor să funcționeze și să transporte materiale în jurul lumii. Toate aceste activități creează poluare atmosferică și emisii de carbon, lucru care contribuie la schimbările climatice.
Aruncarea electronicelor la gunoi – deșeurile electronice pot avea componente toxice și nu trebuie aruncate la groapa de gunoi. Vestea bună este că acestea pot fi reciclate în vederea recuperării metalelor prețioase, lucru care va contribui la reducerea cantității care trebuie exploatate în viitor. De asemenea, componentele din plastic pot fi și ele reciclate și reutilizate.
Utilizarea tehnologiei – după ce este construită, tehnologia nu încetează să polueze. Colectarea, stocarea și prelucrarea datelor se realizează în clădiri pline de echipamente informatice care sunt mari consumatoare de energie.
2. Sursele poluării digitale și măsuri necesare pentru reducerea consecințelor asupra mediului
În comparație cu alte sectoare, activitatea digitală utilizează o cantitate mai mică de resurse și creează mai puține gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, cifrele sunt în continuă creștere, ceea ce indică faptul că tendința actuală de supraconsum nu este deloc sustenabilă și că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a diminua acest fenomen. Descoperă, în continuare, care sunt cauzele poluării digitale și cum pot fi preîntâmpinate sau diminuate efectele acesteia asupra mediului înconjurător.
2.1. Sursele poluării digitale
Principalele surse ale poluării digitale sunt împărțite în două mari categorii:
- Cele legate de fabricarea instrumentelor digitale și a echipamentelor de consum;
- Cele legate de funcționarea internetului, centre de date și infrastructură de rețea.
Procesul de producție al echipamentelor digitale este foarte poluant. De exemplu, fabricarea unui telefon are la fel de multe efecte nocive ca zece ani de utilizare a acestuia. Pentru fabricarea unui dispozitiv electronic sunt necesare o mulțime de resurse naturale care generează emisii substanțiale de dioxid de carbon. Cu cât dispozitivele sunt mai mici și mai complexe, cu atât generează efecte mai puternică. Estimările arată că există peste 40 de metale prezente într-un smartphone. De asemenea, pentru producerea elementelor mai complexe sunt necesare metale rare, cum ar fi tantalul, utilizat pentru smartphone-uri, sau indiul, utilizat pentru tehnologia LCD.
Așadar, tot în poluarea digitală cauzată de fabricarea produselor electronice poate fi inclusă și extracția materiilor prime care consumă o cantitate mare de energie. Această energie electrică este produsă, în principal, din cărbune, cunoscut ca fiind o resursă naturală cu o influență majoră asupra mediului, atunci când este extrasă. Extracția provoacă, de asemenea, eliberarea de particule toxice în aer, apă și sol, la care se adaugă defrișările care distrug ecosistemele. Transportul de materiale și dispozitive se face și el vinovat pentru poluare.
Poluarea digitală nu se referă doar la producția și eliminarea dispozitivelor electronice, ci și la tot ce are legătură cu datele: conservarea, construirea și dezvoltarea website-urilor, greutatea imaginilor și a videoclipurilor sau difuzarea în mediul virtual. Toate datele folosite (pagini web, fișiere, imagini) ocupă un spațiu virtual, fiind transferate către IP-ul utilizatorilor atunci când sunt solicitate. Acest lucru presupune și un cost energetic destul de mare. De asemenea, serverele conțin cantități uriașe de date care circulă zilnic pe internet.
De aceea, mare parte din poluarea digitală provine din centrele în care marile companii stochează date. Serverele IT și centrele care păstrează date și informații digitale sunt considerate devoratoare de energie. Întreaga infrastructură de rețea este culpabilă pentru mare parte din poluarea digitală. De aceea, unele companii au luat deja măsuri prin transferarea centrelor/serverelor în apropierea centralelor hidroelectrice din diferite țări.
Pe scurt, cauzele poluării digitale sunt schimbul de date și sistemele electrice necesare pentru funcționarea lor, la care trebuie adăugat și efectul extracției, rafinării metalelor și a eliminării acestora în urma procedurii de fabricare a smartphone-urilor, calculatoarelor etc.
2.2. Măsuri pentru a diminua consecințele poluării digitale
Pandemia de Covid-19 și restricțiile care au precedat-o au determinat o creștere exponențială a utilizării instrumentelor digitale. Internetul a devenit, astfel, indispensabil tuturor, indiferent de domeniu. Toată lumea a conștientizat faptul că mediul online înseamnă o comunicare instantanee și o modalitate rapidă de a partaja și accesa date. Toate aceste facilități au și efecte negative asupra mediului înconjurător, iar primul pas pentru reducerea lor îl reprezintă recunoașterea acestei probleme și a gravității sale. Odată conștientizate, obiceiurile pot fi schimbate în bine. Iată care sunt cele mai importante măsuri pentru a limita amprenta digitală și pentru a promova o dezvoltare durabilă a ecosistemului digital:
- Având în vedere cantitatea uriașă de resurse și energie necesare pentru fabricarea dispozitivelor noi, este esențială evitarea înlocuirii inutile a echipamentelor și a dispozitivelor folosite. Se recomandă, în schimb, repararea și recondiționarea acestora. Telefoanele sunt utilizate, în medie, doi-trei ani și, în foarte multe cazuri, sunt înlocuite chiar dacă funcționează, din cauza lansării unor noi modele. Deși acest lucru este profitabil pentru producători și pentru industria de telecomunicații, este o abordare nesustenabilă și dăunătoare, afectând semnificativ eforturile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
- După ce sunt aruncate, toate aceste produse devin deșeuri electronice, care pot fi periculoase pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor. În cazul în care deții o firmă, legislația poate fi foarte complexă în acest sens; de aceea, este indicat să apelezi la specialiști, care pot efectua un audit de mediu al companiei tale și te pot ajuta să interpretezi și să aplici corect legile în vigoare. Acestea sunt foarte stricte și vizează reciclarea deșeurilor electronice în mod corespunzător.
- O altă măsură este limitarea consumului de energie al aparatelor electrice prin oprirea acestora cât de des este posibil. În cazul telefoanelor, funcțiile GPS, Bluetooth sau Wi-fi pot fi dezactivate atunci când nu sunt utilizate. De asemenea, pentru a reduce efectul climatic nefast al tehnologiei, se recomandă o utilizare moderată a dispozitivelor deoarece fiecare mesaj trimis, fiecare interacțiune pe rețelele de socializare, fiecare consultare a internetului sau un videoclip în streaming, are o amprenta de carbon care contribuie la degradarea mediului.
- Minimizează impactul e-mailurilor trimise prin clasificarea și arhivarea acestora în mod regulat, pentru a evita stocarea inutilă în centrele de date. Impactul trimiterii unui email depinde și de greutatea atașamentelor, de timpul de stocare pe server și de numărul de destinatari. Curățarea regulată a căsuței poștale electronice va reduce cantitatea de date nefolositoare. De asemenea, o altă idee pentru partajarea fișierelor este folosirea site-urilor de depozit temporar.
- În ceea ce privește stocarea datelor, este indicat să se încerce păstrarea acestora local (pe un hard disk, de exemplu) și să se renunțe la ceea ce nu este util sau important. Videoclipurile online au cel mai mare procentaj din fluxul global de date și sunt o sursă de poluare digitală semnificativă. Așadar, pentru a le reduce consecințele, descărcarea fișierelor audio și video este o măsură la îndemâna tuturor.
Consumul digital și utilizarea intensivă a dispozitivelor electronice de orice fel sunt răspunzătoare pentru o mare parte din amprenta de carbon. Milioanele de melodii, mail-uri, mesaje și postări pe rețelele de socializare pot părea nevinovate dar adevărul este că sunt și ele răspunzătoare de poluarea digitală.
De aceea, chiar dacă instrumentele digitale, tehnologia web, video conferințele joacă un rol vital în activitățile personale și profesionale ale oamenilor, este foarte important ca toată lumea să fie conștientă de poluarea digitală, aflată într-o creștere continuă. În eforturile globale de reducere a acesteia, un rol esențial îl au atât marile companii, dar și fiecare individ în parte, un bun început fiind aplicarea măsurilor mai sus prezentate. De asemenea, eficiente sunt și deciziile luate de giganții din industria IT, care au început construirea unor noi centre de date în țările cu temperaturi mai scăzute. Astfel, acestea vor putea reduce consumul de energie care este necesar pentru răcirea lor.
Dezvoltarea acestui sector va spori poluarea digitală și efectul climatic nociv în următoarele decenii. Prin urmare, în ciuda faptului că internetul și tot ce ține de acesta reprezintă o bogăție incredibilă, este mai important ca oricând ca toată lumea să accepte realitatea și să utilizeze înțelept tehnologiile de care dispun. De aceea, este necesar ca atât marile companii, cât și utilizatorii înșiși să adopte practici mai durabile în viața digitală.
Surse foto: pexels.com,