Poluarea cauzată de mașini a devenit o problemă deosebit de gravă, care a ajuns să afecteze nu doar mediul înconjurător, ci și sănătatea oamenilor. Autoturismele și traficul din ce în ce mai intens au un impact uriaș asupra calității aerului. Emisiile produse de toate vehiculele cu motor pot contribui la probleme respiratorii și cardiace și la riscul de a dezvolta oricând boli grave precum cancerul. Prin urmare, scăderea gradului de poluare a mașinilor rămâne un obiectiv ce trebuie atins pentru îmbunătățirea condițiilor de trai din viitor.
Descoperă în continuarea acestui articol ce reprezintă poluarea cauzată de mașini, cum afectează sănătatea și mediul înconjurător, precum și câteva măsuri de prevenire și combatere.
1. Poluare cauzată de mașini: cum poluează un autoturism și ce efecte nefaste are asupra mediului și omului?
Poluare înseamnă introducerea de materii nocive în mediul înconjurător. Activitățile umane din ce în ce mai diverse produc diverse tipuri de poluare. Din cauza traficului intens, poluarea auto a devenit o problemă globală care provoacă efecte imediate și pe termen lung asupra mediului. Țevile de eșapament ale mașinilor emit gaze și materii solide, care dăunează mediului și sănătății umane. Zgomotul motorului și deversarea unor substanțe cauzează, de asemenea, poluare.
1.1. Circulația auto și poluarea atmosferică
Poluarea cauzată de trafic este prezentă peste tot în zonele urbane și reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Prin urmare, importanța și relevanța acestui tip de poluare continuă să crească odată cu urbanizarea tot mai mare și creșterea rapidă a demografiei. Toate acestea, împreună cu numărul de deplasări tot mai dese și extinderea șoselelor, contribuie la răspândirea efectelor negative asupra mediului și asupra sănătății.
Efecte ale poluării auto
Traficul aglomerat din zonele urbane este una dintre cele mai mari surse de poluare din prezent, determinând o calitate a aerului scăzută, schimbări climatice, dar și poluare fonică. Oamenii care locuiesc în apropierea șoselelor aglomerate sunt deosebit de expuși la nivelurile ridicate de poluare atmosferică.
Poluarea aerului este o consecință a utilizării intensive a autovehiculelor în viața de zi cu zi. Atunci când vehiculele ard combustibil, acestea eliberează în aer poluanți sub formă de dioxid de azot, dioxid de carbon, hidrocarburi, oxizi de sulf și particule. Acești poluanți au un impact negativ asupra sănătății umane și asupra aerului, în special când sunt în concentrații mari.
Arderea combustibililor fosili eliberează gaze cu efect de seră, care se acumulează în atmosfera Pământului, ceea ce poate duce la încălzirea climei și la fenomene meteorologice extreme. Acest lucru va contribui la distrugerea habitatelor și la creșterea nivelului oceanului. Poluarea aerului poate, de asemenea, să influențeze negativ calitatea solului și a apei.
Particulele provocate de mașini sunt inhalate de oameni și de animale, putând provoca probleme de sănătate.
Majoritatea acestor particule se formează în atmosferă ca urmare a reacțiilor dintre substanțe chimice precum dioxidul de sulf și oxizii de azot emise de mașini. Fiind de dimensiuni atât de mici, particulele din aer pot ajunge, prin intermediul curenților atmosferici, pe sol sau în apă, modificând echilibrul nutrienților din sol și afectând diversitatea ecosistemelor sensibile. Dioxidul de azot este un alt gaz dăunător care ajunge în aer din cauza arderii combustibililor.
Așadar, circulația auto și poluarea atmosferică sunt strâns legate între ele, iar calitatea aerului se poate înrăutăți și mai mult, pe măsură ce urbanizarea se extinde și traficul devine din ce în ce mai intens.
1.2. Poluarea sonoră provocată de mașini și impactul ei asupra sănătății
Deși poluarea aerului este o consecință negativă importantă a traficului intens, poluarea fonică este aproape la fel de gravă și de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor. Poluarea sonoră provocată de mașini poate determina o serie de tulburări psihologice, cardiovasculare și alte afecțiuni din cauza nivelului de zgomot foarte ridicat.
Drumurile aglomerate sunt surse constante de perturbații fonice. Sunetul claxoanelor de mașini, grupuri de muncitori care repară carosabilul, o motocicletă care produce un zgomot foarte puternic sau, pur și simplu, o mașină obișnuită, pot activa diverse reacții ale sistemului nervos. Astfel, corpul este inundat cu hormoni de stres care cresc tensiunea arterială, accelerează ritmul cardiac și slăbesc, în timp, sistemele vasculare și digestive.
Organizația Mondială a Sănătății definește sunetul de peste 65 de decibeli, drept poluare fonică. Acesta devine și mai nociv atunci când depășește 75 de decibeli. Prin urmare, un nivel recomandat în timpul zilei este de sub 65 de decibeli, iar în timpul nopții, pentru un somn odihnitor, este ideal un zgomot care nu depășește 30 de decibeli.
Orașele au devenit epicentrul acestui tip de poluare, dăunând atât oamenilor, cât și animalelor. Anumite studii spun chiar că poluarea acustică poate interfera cu ciclurile de reproducție și de creștere ale animalelor și chiar poate grăbi dispariția unor specii.
Efectele poluării fonice
Pe lângă faptul că dăunează auzului, zgomotele puternice și constante pot afecta sănătatea umană în mai multe feluri. Iată câteva dintre cele mai importante:
- Puls și respirație accelerată, tensiune arterială ridicată, dureri de cap, gastrită și chiar atac de cord;
- Crize de stres, oboseală, depresie, anxietate, atât la oameni, cât și la animale;
- Iritabilitate, tulburări de somn și comportamentale;
- Zgomotul poate afecta capacitatea de concentrare a oamenilor, ducând în timp la performanțe scăzute.
Soluții pentru reducerea poluării fonice
Pentru a învinge acest dușman invizibil, sunt necesare strategii și măsuri care să asigure o gestionare corectă a zgomotului și care să reducă poluarea fonică. Printre exemple, poate fi enumerată protejarea anumitor părți ale spațiului rural, parcuri urbane sau zone naturale. De asemenea, implementarea de reglementări care să includă măsuri preventive și punitive sunt absolut necesare:
- Separarea zonelor rezidențiale și a altor surse de zgomot precum aeroporturile;
- Amenzi pentru depășirea limitelor de zgomot;
- Instalarea de izolații fonice în clădirile noi;
- Crearea de zone pietonale unde traficul nu este permis.
1.3. Cum este afectat mediul înconjurător de mașinile care poluează?
Poluarea atmosferică determinată de circulația auto se referă la prezența în aer a unor substanțe străine sau a unor cantități excesive de impurități emise de către vehicule. Acești poluanți au efecte nefaste asupra mediului înconjurător. Iată câteva dintre cele mai importante:
Încălzirea globală
O cauză majoră a încălzirii globale este poluarea venită de la autoturisme. Deși sunt atât de necesare, autoturismele emit gaze și substanțe nocive pentru atmosferă, lucru care duce la binecunoscutul fenomen de încălzire globală, adică temperaturi din ce în ce mai ridicate la nivelul întregului glob. Dacă nu vor fi luate măsuri pentru stoparea acestei probleme – și anume, reducerea arderii excesive a benzinei și motorinei -, încălzirea globală va lua amploare.
Calitatea aerului, a solului și a apei
Poluarea de la mașini are efecte negative, nu doar asupra aerului, ci și asupra solului și a apei. Oxidul de azot este un factor nociv pentru stratul de ozon, care are rol de protecție împotriva razelor ultraviolete. De asemenea, dioxidul de sulf și dioxidul de azot, în combinație cu apa de ploaie, determină ploaia acidă, ce are efecte negative asupra vegetației. Combustibilii deversați, precum și particulele ce apar în urma conducerii autovehiculelor, contaminează apele.
Deși circulația auto și poluarea atmosferică provocată de aceasta reprezintă un subiect extrem de dezbătut, mașinile de pe străzi produce poluare și în alte moduri. Acest lucru este cauzat de faptul că vehiculele au în componența lor sau funcționează cu ajutorul unor radiatoare, plastic, ulei, cauciuc, deșeuri periculoase și alte fluide. Atunci când aceste elemente ajung în mediul înconjurător, pot apărea efecte negative, precum poluarea. De exemplu, bateriile auto aruncate necorespunzător sunt un pericol major pentru sănătate și pentru mediu. Prin urmare, reciclarea acestora este soluția ideală pentru a reduce efectele negative.
1.4. Riscurile pentru sănătate ale poluării datorate traficului rutier
Circulația auto și poluarea atmosferică reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. Motoarele mașinilor sunt surse ale particulelor nocive existente în aer, având ca rezultat apariția alergiilor sau a afecțiunilor respiratorii. Tusea și respirația dificilă sunt alte probleme de sănătate care pot apărea în urma poluării cauzate de autoturisme. Deosebit de periculos este și monoxidul de carbon, acesta dăunând în special sugarilor și bolnavilor de inimă.
Autovehiculele sunt una dintre principalele surse de poluanți atmosferici care afectează sănătatea umană. Numeroasele studii au dezvăluit legătura între inhalarea particulelor generate de mașini și probleme semnificative de sănătate, cum ar fi astmul, bronșita cronică sau atacul de cord. Particulele diesel sunt cele care provoacă cea mai mare îngrijorare, deoarece expunerea pe termen lung este susceptibilă de a duce la unele boli, cum ar fi cancerul pulmonar.
2. Poluarea de la mașini – măsuri de prevenire și de combatere
Toate tipurile de poluare sunt dăunătoare pentru sănătatea umană, pentru mediul înconjurător și contribuie la schimbările climatice, lucruri care pun în pericol întreaga planetă. Prin urmare, este esențial ca toată lumea să înțeleagă importanța protejării naturii și să învețe despre efectele poluării, pentru a putea face schimbări în bine.
2.1. Reducerea poluării provocate de mașini
Poluarea auto poate fi redusă dacă se vor lua măsuri în acest sens. O metodă eficientă ar putea fi înlocuirea mașinilor vechi, care au cele mai multe efecte nocive asupra mediului. Autovehiculele cu motor electric sau hibrid, mai eficiente din punct de vedere al consumului, ar putea reduce consecințele negative asupra mediului înconjurător.
O altă metodă se referă la o întreținere corespunzătoare a autovehicului. Poți reduce poluarea prin verificarea regulată a mașinii, în vederea detectării eventualelor scurgeri de ulei. Uleiul scurs de la autovehicule ajunge cel mai des în apele de suprafață și pânza freatică și se numără printre principalii factori care contribuie la poluarea apei. Prin urmare, este recomandat ca uleiul de motor uzat să fie dus la un centru de reciclare special.
2.2. Demersuri legislative privind reducerea poluării auto
În general, poluarea cauzată de trafic a scăzut puțin în ultimii ani, datorită legislației de mediu și a evoluției tehnologiei autovehiculelor. Printre acestea se numără filtrele de particule diesel care captează funinginea, pentru a reduce emisiile de la țeava de eșapament, și apariția vehiculelor electrice. Cu toate acestea, autoturismele continuă să fie o sursă de poluare majoră, rămânând o preocupare la nivel mondial. Prin urmare, mai sunt încă multe de făcut în ceea ce privește reducerea poluării auto, păstrând în același timp nevoile de mobilitate ale oamenilor. Printre strategii ar putea fi incluse:
- îmbunătățirea fiabilității și accesibilității transportului în comun;
- încurajarea mersului pe jos și a mersului cu bicicleta prin îmbunătățirea pistelor pietonale și a celor pentru biciclete;
- limitarea și taxarea opțiunilor de parcare urbană pentru a descuraja traficul în orașe;
- stabilirea de zone cu emisii reduse de noxe;
- crearea sau sprijinirea infrastructurii de alimentare cu combustibil curat, cum ar fi stațiile de încărcare a vehiculelor electrice și stațiile de alimentare cu hidrogen;
- achiziționarea de vehicule și echipamente ecologice pentru flota de vehicule, inclusiv echipamente cu eficiență sporită a consumului de combustibil, vehicule electrice hibride și echipamente care funcționează cu combustibili nepoluanți;
- investiția în tehnologii noi pentru vehicule și combustibili.
În România, scăderea gradului de poluare cauzată de mașini rămâne un obiectiv ce trebuie îndeplinit prin respectarea cu rigurozitate a legilor în vigoare. Legislația de mediu este însă într-o continuă schimbare, iar oamenii și firmele au nevoie de specialiști pentru a interpreta și implementa corect legile. Experții în domeniu te pot ajuta să elaborezi studii de mediu, în ceea ce privește transportul, acestea fiind foarte importante pentru cei care vor să lupte împotriva poluării. Așadar, dacă vrei să înțelegi mai bine metodele de bună practică pentru combaterea poluării, poate fi util să apelezi la o firmă de consultanță de mediu, care te poate sprijini în tot acest demers.
În concluzie, poluarea auto este o realitate care nu se poate schimba de pe azi, pe mâine. Cu toate acestea, printr-un efort continuu și printr-o abordare sustenabilă, oricine poate contribui la combaterea poluării provocate de mașini și la diminuarea impactului pe care aceasta îl are asupra sănătății și asupra mediului înconjurător. Așadar, indiferent că ești o persoană fizică, o organizație non-guvernamentală, o afacere mică sau o corporație cu sute de angajați, poți contribui la reducerea riscurilor pe termen lung și la un viitor mai bun!