Una dintre cele mai amenințătoare probleme cu care se confruntă omenirea în prezent este poluarea atmosferică. Deși puține persoane sunt conștiente de acest lucru, un număr ridicat de decese este cauzat de calitatea aerului, mai ales în marile aglomerări urbane. Nu doar activitatea umană poate cauza poluare. Contaminarea atmosferei poate proveni și din surse naturale. Cu toate acestea, este necesară reducerea agenților poluanți care rezultă în urma demersurilor industriale și ale vieții de zi cu zi, date fiind efectele dezastruoase pe care le lasă în urmă.
Pentru a afla mai multe despre ce înseamnă poluarea atmosferei, care sunt principalele surse de poluare și efectele pe care le suferă atât oamenii, cât și mediul înconjurător, citește articolul de mai jos. Pe lângă aceste informații, vei afla ce poți face pentru a preveni și pentru a combate această problemă.
1. Ce reprezintă poluarea atmosferei?
Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, trebuie mai întâi să știi cu exactitate ce anume reprezintă poluarea atmosferică.
Ce este atmosfera?
Masa gazoasă care se află în jurul planetei noastre, formată din mai multe straturi, poartă numele de atmosferă. Aceste straturi prezintă densități diferite ale gazelor, iar cel aflat cel mai aproape de nivelul solului și care are grosimea cea mai mică poartă numele de troposferă. Altitudinea sa ajunge până la 7 kilometri la cei doi poli ai planetei și până la 17 kilometri la Ecuator. În troposferă trăiesc plantele, animalele și oamenii și tot aici au loc fenomenele meteorologice.
Asemeni restului straturilor atmosferice, troposfera are o natură dinamică, iar densitatea și compoziția chimică a aerului diferă în funcție de altitudine. Deoarece se află în permanentă mișcare, transportă microorganisme și particule de la o regiune la alta.
Aerul atmosferic este alcătuit dintr-o serie de gaze, prezente în procente diferite: 78% azot, 21% oxigen. 1% argon și, în proporții mai mici, dioxid de carbon, amoniac și vapori de apă.
Ce reprezintă poluarea atmosferei?
Poluarea atmosferei se referă la eliberarea poluanților în aer, aceștia fiind dăunători atât pentru sănătatea umană, cât și pentru planetă în general. Milioane de oameni mor anual din cauza acestei probleme, iar majoritatea persoanelor, mai ales cele care trăiesc în țări în curs de dezvoltare, respiră aer care depășește limitele considerate normale pentru nivelul poluării. Din această cauză, autoritățile încearcă să controleze și să reglementeze emisiile de agenți poluanți în aer, prin legislația de mediu și măsuri corespunzătoare.
2. Care sunt de sursele de poluare a atmosferei
Într-un procent covârșitor, poluarea aerului este cauzată de utilizarea și producerea energiei: arderea combustibililor fosili și a chimicalelor.
Din nefericire, poluarea atmosferică contribuie la schimbările climatice care se manifestă în prezent și, în același timp, este intensificată de către acestea. Dioxidul de carbon și metanul care contaminează aerul cauzează și creșterea temperaturii pe Pământ. De asemenea, smogul (un amestec de ceață și particule solide care au rezultat în urma poluării industriale, mai ales în condiții de umiditate crescută) este amplificat de creșterea temperaturilor.
Sursele de poluare pot fi clasificate după mai multe criterii: după proveniență (naturale sau antropice), după natură poluantului (fonica, radioactiva, biologica etc.)
2.1. Surse naturale de poluare a aerului
Acestea se află, de obicei, la mare distanță de centrele populate, iar poluarea apare în mod întâmplător. Printre sursele naturale se numără vulcanii, care produc pulberi solide, vapori și gaze ori substanțe dăunătoare prin componența lor, ce include sulf. Agenții nocivi apar în urma unei erupții, când lava vulcanică este pulverizată în aer.
Un alt fenomen natural poluant îl reprezintă furtunile de praf, care apar în urma uraganelor ori a cicloanelor ce produc eroziunea solului. Pulberea rezultată cauzează poluare pe suprafețe mari, din cauza circulației extinse a aerului. Ceața este un alt fenomen poluant, prezent adesea în zonele apropiate de oceane și mări.
2.2. Surse artificiale de poluare a aerului
Poluarea artificială sau antropică provine din numeroase surse și este extrem de dăunătoare. Este cauzată de activitățile umane, precum:
- agricultura
- tratarea deșeurilor
- activitatea industrială și procesele care implică utilizarea solvenților
- folosirea combustibililor fosili pentru transport, gospodărie, industrie și pentru a produce electricitate.
Poluanții pot ajunge în atmosferă fie în mod organizat, prin instalarea unor canale și guri de evacuare, ce emit concentrații calculate de impurități, ori în mod neorganizat, atunci când agenții poluanți ajung direct în atmosferă și nu se cunoaște concentrația acestora.
Tipuri de poluare atmosferică
- Poluarea fonică
Este un tip de poluare fizică a aerului care apare în urma emisiilor de sunete și zgomote. Acestea sunt produse de mijloacele de transport terestru și aerian, platformele industriale, șantierele de construcții și altele.
- Poluarea radioactivă
Aceasta este cauzată de emisia și propagarea undelor electromagnetice, radiațiilor de proveniență naturală (radiații cosmice, roci sau ape radioactive) sau artificială (minereuri radioactive, combustibili nucleari și altele).
- Poluarea biologică
Are loc atunci când în mediul înconjurător sunt eliminate și răspândite diverse microorganisme – bacterii, virusuri.
- Poluarea chimică
Aceasta se produce prin contaminarea aerului cu agenți poluanți chimici: compuși organici volatili, oxizi de carbon, compuși ai sulfului, ai azotului și derivați ai halogenilor.
Printre compușii organici volatili se numără benzina, benzenul, eterii de petrol, acetona, cloroformul, esterii. Aceștia rezultă în urma prelucrării țițeiului, a produselor petroliere ori din emisiile vehiculelor care funcționează cu motoare pe bază de explozie.
Oxizii de carbon pot proveni din surse naturale, precum erupțiile vulcanice, incendiile, descărcările electrice (în cazul monoxidului de carbon), din procesul de respirație a plantelor (în cazul dioxidului de carbon) ori din surse antropice, precum procese industriale și din procese de combustie.
Compușii sulfului apar în urma arderii combustibililor fosili și a unor procese din industria metalurgiei, iar hidrogenul sulfurat poate avea atât proveniență naturală, cât și artificială.
Compușii azotului apar în urma proceselor de ardere a combustibililor fosili, dar și prin folosirea motoarelor cu explozie și favorizează apariția smogului. Unii compuși apar din cauza radiației solare și sunt responsabili pentru apariția ozonului în troposferă.
Derivații halogenilor rezultă în urma activităților de natură industrială, fie din electroliza clorurilor alcaline, fie prin lichefierea clorului, fie în urma producției de celuloză, hârtie, solvenți organici și pesticide organoclorurate. Fluorul este des folosit în industria aluminiului.
3. Poluarea atmosferei – ce consecințe are asupra mediului înconjurător
Din nefericire, poluarea este prezentă în numeroase părți ale globului, iar agenții poluanți circulă cu ușurință pe distanțe mari. Efectele acestui fenomen sunt dăunătoare pe numeroase planuri:
Sănătatea umană este afectată, mai ales la nivel cardio-respirator. Diverse afecțiuni, precum astmul sau pneumonia sunt asociate cu calitatea slabă a aerului. Numărul de persoane afectate este alarmant.
- Sănătatea animalelor are și ea de suferit din cauza poluării, care cauzează îmbolnăviri și chiar moartea acestora, precum și nevoia de a-și schimba habitatul.
- Schimbările climatice sunt influențate de nivelul de poluare al aerului, astfel că, dacă nu se iau măsuri în mod urgent, planeta va poate avea parte de urmări ireversibile. Temperaturile extreme, topirea ghețarilor și creșterea nivelului mării sunt doar cateva exemple ale schimbarilor climatice care deja se resimt.
- Apariția ploilor acide este cauzată de pătrunderea gazelor (oxizii de azot, oxizii de sulf etc.) în atmosferă și amestecarea acestora cu picăturile de apă. Ploile acide au efecte devastatoare asupra solului și vegetației.
- Eutrofizarea apei impactează direct flora și fauna subacvatică. Aceasta apare prin depunerea unei cantități ridicate de azot pe suprafața apelor, favorizand dezvoltarea unor tipuri de alge dăunătoare.
- Stratul de ozon se subțiază din cauza clorofluorocarburilor și a hidroclorofluorocarburilor. Ozonul este responsabil pentru protecția Pământului în fața razelor ultraviolete nocive, iar subțierea acestui strat creează dezechilibre îngrijorătoare cauzate de pătrunderea radiațiilor UV în cantități prea ridicate. Acestea afectează sănătatea oamenilor, inclusiv pe termen lung.
4. Cum pot cetățenii și companiile să prevină poluarea aerului
Atât cetățenii, cât și agenții economici pot contribui la reducerea poluării atmosferice, printr-o serie de măsuri pe care le pot aplica imediat. Implementarea acestor soluții va îmbunătăți calitatea vieții atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare.
4.1. Soluții privind prevenirea și combaterea poluării atmosferice pentru cetățeni
Ca simplu individ, poți aplica măsurile în viața de zi cu zi, fără să suferi costuri suplimentare. Dimpotrivă, o abordare ecologică te poate ajuta să economisești resurse.
Apelează la mijloacele de transport în comun. Vei contribui atât la reducerea poluării, cât și la decongestionarea traficului. Cu cât mai multe persoane renunță la automobilul personal în favoarea transportului public, cu atât emisiile de gaze cu efect de sera vor fi mai reduse. Iar prețul plătit este unul mult mai mic!
Folosește energia electrică în mod cumpătat. Nu lăsa aparatele să funcționeze fără să ai nevoie de ele și stinge lumina atunci când nu te afli în încăperea respectivă. Chiar dacă acest tip de energie nu se produce prin ardere de combustibili, procesele de obținere generează diverse tipuri de poluare. La finalul lunii, vei observa că și factura la electricitate este mai redusă.
Refolosește și reciclează materialele. Producerea bunurilor este răspunzătoare pentru o amplificare a poluării, așa că, adoptă o abordare mai prietenoasă cu mediul. Procesele de fabricație conduc, de cele mai multe ori, la emiterea de gaze nocive în atmosferă.
Apelează la soluții energetice “verzi”. Renunță la sistemele care produc energie termică prin arderea combustibililor fosili, diminuând astfel cantitatea de gaze care rezultă în urma acestor procese. Înlocuiește aceste surse cu unele pe bază de energie solară, eoliană sau geotermală, reducând astfel poluarea atmosferică.
Asigură-te că instalațiile și sistemele din gospodăria ta funcționează corespunzător și optează pentru tehnologii avansate, cu un consum scăzut de energie.
4.2. Soluții privind prevenirea și combaterea poluării atmosferice pentru organizații
Dacă deții o companie, nu poți decide pentru angajații tăi cum abordează fiecare dintre ei măsurile de combatere a poluării aerului, însă, îi poți stimula să facă alegeri benefice pentru mediu.
În măsura în care afacerea ta permite acest lucru, oferă-le opțiunea de a lucra de acasă. Aplicând această soluție, contribui la reducerea substanțelor toxice eliminate de autoturisme în trafic și ajuți la fluidizarea acestuia, reducând timpul în care mașinile sunt pornite și, prin urmare, producerea de gaze nocive.
Dacă organizația ta are nevoie ca angajații să fie prezenți la birou sau pe teren, atunci stimulează-i să folosească transportul public. Voucherele sau decontarea costurilor pentru mijloacele de transport în comun îi pot convinge pe aceștia să lase autoturismul personal acasă și să facă o alegere mai sustenabilă.
Promovează o atitudine eco-friendly la birou. Informează-i pe angajații tăi care sunt măsurile pe care le pot lua pentru a proteja mediul și încurajează aceste soluții: reciclarea, refolosirea materialelor, utilizarea cumpătată a energiei electrice și așa mai departe. De exemplu, pune la dispoziție containere pentru separarea deșeurilor, tacâmuri și vase reutilizabile pentru prânz.
Nu ezita să alegi furnizori prietenoși cu mediul. O măsură pe care o poți lua este alegerea unor servicii de web hosting care funcționează cu energie verde. În acest fel, reduci emisiile de carbon.
În cazul în care deții o companie a cărei activitate afectează în mod direct calitatea aerului, este recomandat să apelezi la specialiști care să îți ofere consultanță în ceea ce privește obținerea actelor de reglementare, legislația în vigoare, realizarea auditului de mediu sau a raportului de impact asupra mediului. Prin nerespectarea reglementărilor impuse de către cadrele legislative, riști să primești sancțiuni.
Așa cum ai aflat din acest articol, poluarea atmosferică reprezintă o problemă reală și alarmantă, ce trebuie luată în serios de fiecare membru al societății, de la cetățeni, până la companii și autorități. Orice măsură pe care o implementezi va contribui la reducerea gradului de poluare, la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și la longevitatea planetei.
Sursa foto: Shutterstock.com