Poluare vizuală – Informații utile despre modificarea esteticii mediului și soluții pentru reducerea ei
- Home
- Audit de Mediu
- Poluare vizuală – Informații utile…
Poluarea mediului este o problemă gravă cu care se confruntă planeta, ea afectând în egală măsură ființele vii, plantele, solul, apa și aerul. Dezvoltarea societății și a economiei duce la creșterea poluării, observându-se apariția unor tipuri distincte, printre care se numără și poluarea vizuală. Pentru a cunoaște și a combate acest fenomen nedorit este vital să se înțeleagă conceptul și să se identifice principalele tipuri. Fenomenul poluării vizuale este astăzi un concept greu de definit, pentru că oamenii îl percep diferit. În multe zone urbane, poluarea vizuală este considerată o adevărată provocare, pentru că distrage atenția și obosește ochii.
În articolul de mai jos, vei descoperi ce este poluarea vizuală, care este importanța cunoașterii gradului de poluare vizuală, care sunt cauzele și efectele ei, vei ști care sunt tipurile de poluare vizuală și ce soluții ai la îndemână pentru reducerea acestui fenomen.
1. Ce este poluarea vizuală?
Poluarea vizuală este o parte mai puțin dorită a activității omului. Este considerată deseori un tip mai puțin periculos de poluare (față de cea sonoră sau chimică), deși lucrurile nu stau deloc așa. Practic, poluarea vizuală se referă la prezența în mod excesiv a elementelor străine naturii, care îi modifică aspectul estetic. Schimbările aduse pot să afecteze sau nu sănătatea, bunăstarea sau supraviețuirea biodiversității, fiind direct asociate cu dezvoltarea economică și socială a unei țări.
Prezența în câmpul vizual al unor implanturi realizate de om, care nu arată bine și, astfel, nu sunt în armonie cu mediul, promovând mesaje supărătoare, excesive, depresive chiar, poartă numele de poluare vizuală. De reținut, caracterul vizual nociv îl au doar acțiunile omului, de exemplu: așezarea ostentativă a unui banner imens, care acoperă un bloc cu multe etaje, plasarea unui panou publicitar la marginea unei păduri, cu o lungime mai mare decât distanța dintre doi copaci, existența ruinelor industriale, tolerarea graffiti-ului ca mesaj subversiv etc.
1.1. Cauzele poluării vizuale
Printre cauzele care stau la baza poluării vizuale se numără neglijența administrativă, vandalismul, publicitatea exagerată. Se poate ține cont și de următoarele elemente:
- plasarea de corpuri artificiale în anumite zone (de exemplu, cablurile specifice transportului public);
- contrastul puternic între culorile implanturilor artificiale și culorile ambientului;
- diferența dintre textura elementelor artificiale inserate în peisaj și textura naturală (folosirea materialelor noi, precum oțelul cromat, materialele plastice lucioase, vopselele sintetice strălucitoare, în realizarea cabinelor de telefon, stațiilor de autobuz, semnelor de circulație etc.);
- mesajele amplificate excesiv ce privesc persoane, produse, ideologii;
- ruinele industriale au efect depresiv asupra peisajului urban.
1.2. Efectele poluării vizuale
Efectele poluării vizuale sunt de două feluri: directe și indirecte. Cele directe afectează fizicul omului, iar cele indirecte afectează activitățile economice. Astfel, s-a demonstrat faptul că poluarea vizuală este intruzivă, afectând sănătatea oamenilor:
- conținutul vizual al unui mesaj pe Internet distrage atenția de la tot ce se întâmplă în jurul persoanei care-l citește;
- generează stres și afectează sistemul nervos din cauza excesului de informație;
- crește numărul de accidente rutiere;
- s-au înregistrat tot mai multe tulburări de atenție, dureri de cap, reducere a productivității;
- copleșit de numeroasele informații, creierul uman atinge un punct de saturație și nu mai înțelege semnificația acestora.
S-au observat și alte efecte, deoarece poluarea vizuală afectează și din punct de vedere economic:
- oamenii nu mai muncesc cu spor la locul de muncă, înregistrându-se scăderea productivității;
- cresc costurile serviciilor medicale, deoarece sunt tot mai multe cereri de consult și tratament;
- clădirile sau străzile sunt afectate ca aspect și se pierde foarte mult din valoarea zonei.
2. Tipuri de poluare vizuală
Pentru a înțelege foarte bine acest fenomen este important să se țină cont și de tipurile de poluare vizuală care se pot observa cu ochiul liber. Este vorba despre iluminatul public necorespunzător, clădirile de mari dimensiuni, ruinele industriale sau fără importanță istorică și turistică, panourile gigantice și reclamele luminoase, dar și cablurile transportului public și vandalismul.
2.1. Iluminat public necorespunzător
Specialiștii au observat că un iluminat public care nu este adecvat va duce la apariția fenomenului de cer luminos pe timpul nopții. Lipsa ecranării în partea superioară și lumina transmisă peste tot sunt dovezi ale neglijenței proiectantului, nefiind de dorit astfel de efecte. Practic, este nevoie de concentrarea luminii către sol, ceea ce se poate face foarte simplu cu ajutorul unui mijloc de reflectare plasat deasupra becului. Acest lucru va duce implicit la economisirea de energie, foarte importantă în prezent, mai ales din cauza crizei energetice ce se prefigurează.
Orientarea de sus în jos a corpurilor de iluminat va reduce energia risipită, care până acum lumina din belșug cerul și nu lăsa oamenii să poată observa cu ochiul liber stelele. Fenomenul de iluminat public necorespunzător apare, de regulă, atunci când fațadele clădirilor sunt luminate de jos în sus. Dacă în zonă există și mult praf, fum și aerosoli, atunci poluarea vizuală va fi mult mai intensă.
2.2. Clădiri de mari dimensiuni
Un alt tip de poluare vizuală este reprezentată de prezența clădirilor de mari dimensiuni. Umbra și silueta acestora ajung să aibă un efect depresiv asupra omului, mai ales când este vorba despre zgârie-nori, o prezență mai puțin compatibilă cu orice altă creație a naturii. Umbra lor acoperă alte zone și clădiri locuite, acest lucru fiind destul de neplăcut pentru oameni. Practic, există suprafețe la care soarele nu ajunge niciodată, ceea ce duce la poluare vizuală. Persoanele ce trăiesc în aceste zone dezvoltă afecțiuni medicale din cauza stresului la care sunt supuse zilnic, ceea ce poate duce la productivitate scăzută și la manifestarea unei reticențe de a se întoarce la locul de muncă sau chiar acasă.
2.3. Ruinele fără importanță turistică și istorică
O problemă destul de des observată mai ales în marile orașe este cea a clădirilor aflate în ruină, care nu sunt de importantă turistică sau istorică. Dacă în trecut zonele aflate astăzi în ruină erau strălucitoare, în plin apogeu al dezvoltării lor, decăderea fizică se poate constata de la o simplă privire.
Efectul negativ asupra privirii este evident, omul fiind nevoit să privească zilnic geamurile sparte, zidurile dărâmate sau mâzgălite cu desene de tot felul, vopseaua scorojită sau să suporte activitatea unor persoane fără locuință care și-au găsit aici adăpost. De regulă, ruinele de acest tip se pot observa la periferia orașelor, uneori fiind chiar în apropierea clădirilor construite recent, ceea ce sporește extrem de mult contrastul și supără privirea.
2.4. Panourile gigantice și reclamele luminoase
În prezent, se pot observa de-o parte și de alta a drumurilor principale și secundare o mulțime de panouri gigantice, cu tot felul de reclame luminoase, care încearcă să atragă privirile oamenilor pentru a-i determina să cumpere. Din această cauză, se observă că peisajul din jur începe să pălească, privirea fiind atrasă doar de reclama excesivă, siguranța la volan nu mai este 100% pentru că șoferului i se poate distrage atenția, fie și o fracțiune de secundă, iar turismul în zonă este compromis de multe ori. O altă problemă care este ridicată de montarea acestor panouri este faptul că sunt tăiați deseori copaci pentru a face loc panourilor.
Reclamele luminoase solicită ochiul într-un mod excesiv și, evident, nu fac parte din natură. Dacă sunt în număr foarte mare, atunci pot provoca, la rândul lor, fenomenul de cer luminos. În SUA, de exemplu, s-au luat măsuri de limitare a numărului de reclame stradale și a dimensiunilor acestora, în funcție de spațiul și de numărul de case din zona cu pricina. În China, noile reguli prevăd ca orice firmă să-și prezinte mai întâi proiectul reclamei stradale unei comisii speciale. Dacă reclamele sunt ilegale, atunci sunt distruse.
2.5. Cablurile transportului public
Dacă înainte cu ceva vreme cablurile erau parte dintr-o societate în dezvoltare, care utiliza mijloacele de transport în comun pe curent electric, în prezent acest avantaj nu mai este demn de a fi luat în seamă, pentru că au apărut alte tipuri de surse de energie pentru transport și s-a înregistrat o îmbunătățire a motorului cu ardere internă.
2.6. Vandalismul, tip de poluare vizuală
Nu în ultimul rând, este vorba despre vandalism ca poluare vizuală, manifestat prin realizarea de graffiti. Unele persoane aleg să se exprime în acest mod (prin cuvinte și desene), fără să aibă consimțământul proprietarului clădirii sau gardului. Cert este faptul că aceste desene lezează ochiul privitorului, fiind în contrast cu peisajul natural sau urban, neavând ce căuta decât în locurile special amenajate.
3. Soluții pentru reducerea poluării vizuale
Pentru a reduce poluarea vizuală și efectele nocive asupra sănătății omului și a economiei, este vital să se țină cont de respectarea regulilor stabilite de autorități, să se efectueze o monitorizare continuă a reglementărilor stabilite în fiecare zonă în parte, să se opteze pentru un consum responsabil, să se ia decizii cu privire la reducerea consumismului etc.
Unele state au început lupta în acest sens și au introdus o legislație corespunzătoare. Printre soluțiile descoperite pentru a reduce poluarea vizuală se numără și cele de mai jos:
- sistemele de iluminat public trebuie să fie aprobate de autoritatea locală;
- razele luminoase vor fi orientate de sus în jos;
- se limitează numărul de etaje pe care pot să-l aibă anumite clădiri;
- ruinele industriale se demolează (există și posibilitatea de a fi introduse în circuitul turistic dacă proiectul este fezabil);
- în viitor se va renunța la folosirea de panouri de publicitate de pe autostrăzi, pentru că se va generaliza sistemul de navigare computerizat al mașinii;
- reglementarea prin acte normative a utilizării publicității;
- desființarea transportului electric în comun.
În ceea ce privește diversele activități economice care au ca efect secundar nedorit generarea de poluare vizuală, acestea trebuie să respecte legile și regulamentele oficiale ale statului român. Legislația în această privință este destul de complexă, iar nerespectarea ei poate să ducă la amenzi usturătoare. Având în vedere aceste elemente, firmele de diverse dimensiuni pot apela la societăți de consultanță de mediu, pentru realizarea auditului de mediu cu numeroase avantaje.
În urma efectuării auditului de mediu specialiștii firmei de consultanță adună informații esențiale cu privire la activitățile potențial generatoare de probleme de mediu și oferă soluții optime și ușor de implementat pentru ralierea la obligațiile impuse de legislație. Mai mult decât atât, tot prin intermediul firmei de consultanță de mediu, pot fi realizate toate documentele cu caracter reglementator, ce sunt necesare pentru desfășurarea anumitor tipuri de activități care ar putea avea consecințe asupra mediului înconjurător.
O direcție nouă, pe care numeroase companii ce activează pe teritoriul României o utilizează din ce în ce mai des este realizarea unei culturi proprii de responsabilitate socială. Prin intermediul acestei activități, pe de-o parte, firmele cu mai mult de 500 de angajați respectă legislația europeană și pe cea românească ce le obligă să publice toate informațiile cu privire la posibilele efecte negative asupra mediului înconjurător. Această obligativitate a devenit un prim element aplicat prin intermediul căruia societățile comerciale și industriale se apropie de comunitățile unde își desfășoară activitatea.
Practica a arătat că, prin realizarea unui proiect de responsabilitate socială se îmbunătățește într-un mod semnificativ relația cu comunitatea, ceea ce are doar efecte benefice asupra activităților generale întreprinse. Printre activitățile ce pot fi întreprinse în proiectele de tip CSR se numără acțiunile pentru protecția mediului înconjurător, pentru îmbunătățirea mediului de viață al angajaților și al familiilor acestora, acțiunile filantropice, de întrajutorare a persoanelor aflate în situații de risc și chiar prin activități de educare a tinerei generații în vederea formării unei atitudinii ecologice și de protejare a mediului înconjurător.
În concluzie, poluarea vizuală este un fenomen care există și face cu adevărat ravagii, deși unii nu îl înțeleg pe deplin. Specialiștii au demonstrat faptul că acest tip de poluare are efecte vizibile și deloc neglijabile, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie obligatoriu să înțeleagă cauzele și efectele sale, dar și că trebuie să găsească soluțiile adecvate pentru a lupta împotriva acestui fenomen și pentru a realiza un mediu înconjurător propice vieții și sănătății tuturor.
Surse foto:
unsplash.com