Ploaia este unul dintre cele mai importante fenomene naturale care, în ultimii ani, a suferit din diverse cauze. Încălzirea globală și gestionarea incorectă a deșeurilor sunt printre cauzele care au afectat atât apariția, cât și felul în care ploaia se manifestă.
Poluarea aerului este una dintre principalele cauze ale apariției ploii acide. Acesta este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în orașele mari și nu numai. Precipitațiile care cad în condițiile în care aerul este contaminat cu dioxid de sulf, trioxid de sulf, precum și diferiți oxizi de azot, pot fi clasificate drept ploi acide. Un management corect al deșeurilor poate contribui destul de mult la îmbunătățirea calității aerului și la diminuarea acestui fenomen.
În acest articol sunt explicate cauzele care duc la apariția ploilor acide în România, precum și măsurile pe care societățile care produc deșeuri în cantități mari le pot lua pentru a participa activ la îmbunătățirea calității aerului.
1. Ploi acide – cauze ale apariției acestui fenomen în România
Ploaia acidă poate fi definită ca o precipitație cu un pH mai mic sau egal cu 5,2, produsă de emisia de dioxid de sulf și oxizi de azot, în condițiile în care apa de ploaie are un pH de 5,6. Principala cauză a apariției acesteia este reprezentată de activitățile umane care duc la degradarea calității aerului:
- diverse operațiuni ale fabricilor;
- încălzirea spațiilor rezidențiale și industriale cu centrale pe gaze și chiar electrice;
- numărul mare de autovehicule aflate în circulație;
- activitățile care au la bază arderea de combustibili;
- gestionarea defectuoasă a deșeurilor care au un impact direct asupra calității aerului și solului.
Fenomenul de ploi acide în România apare din ce în ce mai des pe fondul faptului că afacerile nu pot ține pasul cu dezvoltarea și schimbările legislației în materie de management al deșeurilor și poluării, însă, există firme specializate care pot oferi consultanță de mediu și cu ajutorul cărora consecințele acestui fenomen pot fi încetinite. Efectele ploilor acide sunt nocive atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru animale și oameni, afectând întregi ecosisteme.
2. Ploi acide – efecte ale acestora asupra mediului
Atunci când apare fenomenul de ploi acide, consecințele pot fi devastatoare pe termen lung, deoarece se petrec încet. Una dintre ele este efectul de seră care a început să se manifeste la nivelul întregii planete.
Ploile acide nu produc doar efectul de seră, ci au și alte consecințe, precum:
- daunele produse vegetației;
- acidificarea apelor dulci și sărate care afectează atât fauna, cât și flora prin dispariția apei potabile;
- dispariția microorganismelor cu rol de fixare a azotului, ceea ce va duce la o dispersie mai mare a acestuia;
- deteriorarea suprafețelor artificiale prin coroziune.
Deși consecințele apar treptat, conștientizarea nocivității lor este necesară atât la nivelul populației generale, cât și la nivelul afacerilor, care, prin acțiuni de gestionare a deșeurilor pe care le produc, pot duce la diminuarea efectelor nefaste asupra planetei și asupra populației.
3. Ploi acide – măsuri de prevenire prin gestionarea corectă a deșeurilor
Chiar dacă nu poate fi stopată în totalitate, apariția ploilor acide poate fi diminuată prin măsuri de prevenire care să vizeze gestionarea deșeurilor. Afacerile sunt cele care pot întreprinde diverse acțiuni cu ajutorul firmelor de consultanță care le pot ajuta să respecte legislația în vigoare.
O firmă specializată în a oferi soluții de management al deșeurilor, se poate ocupa de obținerea avizelor și autorizațiilor de mediu pentru o funcționare în conformitate cu legislația în vigoare și poate oferi suport în îndeplinirea obligațiilor de mediu, astfel încât să fie evitate penalizările.
Una dintre măsurile de prevenire a ploilor acide este managementul corect al deșeurilor prin colectarea selectiva, urmată de încheierea unui contract prin care o firmă abilitată poate prelua și gestiona deșeurile în conformitate cu prevederile legiferate atât la nivel național, cât și european.
În concluzie, precipitațiile acide au devenit comune la nivel global. Efectele ploilor acide sunt devastatoare pe termen lung. Prin gestionarea corectă a deșeurilor, firmele pot contribui la prevenirea extinderii acestui fenomen, iar pentru a-și ușura sarcinile, pot apela la societăți care oferă consultanță de mediu
Sursa foto: Pixabay.com