În principiu, orice societate care este producătoare, distribuitoare, importatoare, achizitor intracomunitar sau posesoare de marcă proprie, indiferent de industrie, are obligații la Fondul pentru Mediu.
Cele mai des întâlnite obligații pe care o companie le are către Administrația Fondului pentru Mediu sunt:
- Obligația de declarare și îndeplinire a obiectivelor de valorificare/reciclare (60% din totalul ambalajelor puse pe piață în decursul unui an) a ambalajelor puse pe piața națională și a deșeurilor de ambalaje. Această obligație o are orice companie care introduce pe piața națională produse ambalate prin: import, achiziții intracomunitare, producție de produse pe piața națională, producție de ambalaje de desfacere, supra-ambalare, dare spre închiriere a ambalajelor și deținere de marcă proprie.
- Obligația de declarare și îndeplinire a obiectivelor de declarare și colectare a echipamentelor electrice și electronice puse pe piață (operatorul economic trebuie să asigure o rata de colectare a deșeurilor din astfel de echipamente de: minim 45% (din cantitatea de echipamente pusa de el pe piață) începând cu ianuarie 2020, și de minim 65% începând cu anul 2021).
- Obligația de declarare și îndeplinire a obiectivelor de valorificare/reciclare a bateriilor și acumulatorilor (B&A).
- Obligația de declarare, colectare și valorificare la introducerea pe piața naţională a anvelopelor noi și/sau uzate destinate reutilizării.
- Obligația de declarare și plata contribuției de 0,3 lei/kg aplicată uleiurilor (taxa este datorată de operatorii economici care introduc pe piața națională uleiuri pe bază minerală, semi sintetice, sintetice, cu sau fără adaosuri și se aplică o singură dată acestor cantități.
- Obligația de declarare a substanțelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu și plata contribuției de 2% din valoarea acestora către Fondul pentru Mediu.
- Obligația de declarare și plata ecotaxei în valoare de 0,15 lei/bucata pentru introducerea pe piața naţională de pungi şi sacoşe fabricate din materiale obținute din resurse neregenerabile.
Obligațiile identificate se raportează și se achită (daca este cazul) lunar, trimestrial sau anual, în funcție de tipul obligației, prin intermediul unui program pus la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu, sub forma unei declarații care se completează și se depune pana pe data de 25 ale lunii pentru luna anterioară (sau perioada anterioară). În cazul nedepunerii la termen, sancțiunea este intre 1.000 – 5.000 lei.