Deoarece există depășiri frecvente și cu mult peste limite ale normelor de poluare acceptate, legislativul din țara noastră a aprobat legea care permite autorităților, sancționarea persoanelor juridice și fizice care poluează olfactiv.
Legea 123/2020, care aduce modificări Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului impune obligații atât companiilor dar și persoanelor fizice, care poluează olfactiv.
Care sunt măsurile pentru reducerea disconfortului olfactiv
Companiile vor avea obligația să-și instaleze sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv dar și să elaboreze și să respecte planuri de măsuri în vederea reducerii acestui disconfort.
Legea instituie obligativitatea pentru companii de a elabora un plan de gestionare a disconfortului olfactiv cuprins în autorizația de mediu.
Prin această lege sunt definite disconfortul olfactiv și planul de gestionare al disconfortului olfactiv astfel:
„Disconfortul olfactiv este efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare”.
“Planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii și reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalații/activități noi sau a instalațiilor/activităților existente, cât și în cazul unor modificări substanțiale ale instalațiilor/activităților existente”.
Sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a disconfortului olfactiv
Companiile pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei pentru: nerespectarea obligațiilor de a funcționa în acord cu prevederile autorizației/autorizației integrate de mediu, respectiv pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv; pentru nerespectarea obligațiilor de a diminua sau stopa activitățile generatoare de disconfort olfactiv, la cererea motivată a autorităților de protecția mediului; pentru nerespectarea obligațiilor de a realiza în totalitate și la termen măsurile impuse de autorități; pentru nerespectarea obligațiilor de a îmbunătăți performanțele tehnologice ale instalațiilor în scopul reducerii emisiilor și a disconfortului olfactiv.
Lipsa unor sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv în cadrul firmelor, lipsa raportărilor către autorități ale rezultatelor monitorizărilor, precum și lipsa unor planuri de gestionare a disconfortului olfactiv va putea fi sancționată cu amenzi între 25.000 și 50.000 de lei.
Autoritățile de mediu pot, de asemenea, să dispună închiderea temporară sau definitivă a activităților care generează disconfort olfactiv în cazul neconformării repetate.
Totodată sunt stabilite obligații și în sarcina autorităților administrației publice locale, precum: aplicarea de măsuri, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă a accesului de autoturisme în anumite zone sau interzicerea desfășurării de activități generatoare de disconfort; introducerea în planurile de urbanism a unor măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv; verificarea în mod preventiv sau la sesizările publicului, a activităților care pot crea disconfort olfactiv; neautorizarea lucrărilor de construire în vecinătatea activităților cu posibil impact olfactiv asupra populației; respingerea solicitărilor de dezvoltare a unor proiecte care nu asigură distanțe minime de protecție sanitară între zonele locuite și unitățile care produc disconfort olfactiv sau prezintă riscuri pentru sătătatea populației. Încălcarea acestora este sancționată cu amenzi cuprinse între 25.000 și 50.000 de lei.
Constatarea încălcării obligațiilor specificate anterior si aplicarea amenzilor se realizează în principal de către Garda națională de mediu dar și de către alte autorități conform art 97 din Ordonanța de Urgență 195/2005.
În completarea cadrului legislativ care reglementează disconfortul olfactiv, în termen de maximum 180 de zile, autoritatea trebuie să emită o metodologie care să stabilească modul de aplicare a legii.
În calitatea de expert de mediu, Stratos vă poate veni în ajutor prin audituri de identificare a surselor de disconfort olfactiv și prin elaborarea de planuri de măsuri, conform celor specificate în legislatie.