În conjunctura actuală, când economia lumii a început tranziția către o nouă paradigmă – circularitatea – care vizează protejarea mediului înconjurător și resursele naturale, Uniunea Europeană a impus noi standarde privind normele de reciclare a deșeurilor de ambalaje. Pornind de la aceasta și de la faptul că țara noastră încă se află cu mult sub media țărilor europene privind obiectivele anuale de reciclare și valorificare a deșeurilor, Guvernul României s-a aliniat cerințelor UE și a operat o serie de modificări importante în cadrul legislației de Mediu, în special în privința gestionării deșeurilor.
Instrumentele legislative care au suferit modificări sunt în număr de cinci și vor intra în vigoare începând cu anul 2023:
- HG 1074/2021 privind Sistemul de Garanție Returnare ambalaje nereutilizabile
- Legea 249/2015 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje
- Ordonanța 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului
- OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu
- OUG 125/2022 de modificare a OUG 196/2005
1. Sistemul Garanție-Returnare (SGR)
Sistemul Garanție-Returnare (SGR) anunțat prin HG 1074/2021, reprezintă o bornă importantă în privința măsurilor pentru protecția mediului. Acesta prevede ca, pentru fiecare produs ambalat, comercianții trebuie să rețină o garanție de 50 de bani, pe care să o returneze apoi clienților. Sistemul de garanție-returnare este condiționat în mare parte de gradul de conștientizare și implicare a consumatorilor. Producătorii au ca obligație finanțarea procesului de gestionare a deșeurilor provenite de la propriile produse, conform legislației europene privind domeniul ambalajelor. Stabilit, inițial, să fie pus în aplicare începând cu luna octombrie a acestui an, SGR a fost amânat până la data de 30 noiembrie 2023.
2. Modificări la Legea 249/2015
Modificările impun creșterea cantităților de deșeuri de ambalaje ce urmează a fi reciclate și valorificate, după cum urmează:
- Obiectivul global: ↗ cu 5%
- Hartie-carton: ↗ cu 5%
- Plastic: ↗ cu 12,5%
- Sticla: ↗ cu 5%
- Metale: ↗ cu 10%
- Aluminiu: ↗ cu 10%
- Lemn: ↗ cu 5%
Obiectiv | În prezent | 2023 |
Obiectiv global de valorificare | 60% | 65% |
Obiectiv global de reciclare | 55% | 60% |
Obiectiv de reciclare hârtie-carton | 60% | 65% |
Obiectiv de reciclare materiale plastice (inclusiv PET) | 22,5% | 35% |
Obiectiv de reciclare sticlă | 60% | 65% |
Obiectiv de reciclare metale feroase | 50% | 60% |
3. Ordonanța de urgență nr. 6/2021
Ordonanța prevede o reducere considerabilă a cantității de plastic pusă pe piață și se adresează direct operatorilor economici care introduc pe piața din România produse de unică folosință fabricate din plastic.
Printre produsele sus-menționte, enumerăm: pahare pentru băuturi și capacele lor, recipiente cu sau fără capac, recipiente pentru alimente de tip fast-food, menite a fi consumate imediat, recipiente pentru alimente ce pot fi consumate ulterior, după un proces suplimentar de pregătire etc.
Operatorii economici vizați vor fi obligați să scadă cu cinci procente cantitatea de plastic folosit la produsele care se încadrează în categoria vizată, începând cu anul 2023, raportat la cantitățile din anul 2022. Pentru un nivel optim de eficiență și transparență, operatorii economici se vor conforma, raportând cantitățile la AFM și ANPM în acord cu formatul de raportare care este în curs de a fi lansat.
O altă clauză (Art.8) prevede ca operatorii economici care introduc pe piața națională produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun să implementeze răspunderea extinsă a producătorilor prin intermediul unei organizații (O.I.R.E.P.) sau individual pentru deșeurile de filtre de plastic, rezultate după consumul respectivelor produse.
4. Ordonanța de urgență nr. 196/2005
Ordonanța fost îmbunătățită prin câteva adăugiri care vor implementa:
- contribuția de 2 lei/kg pentru diferențele dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje introduse pe piața națională și deșeurile de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime efectiv valorificate sau incinerate;
- ecotaxa de 0,15 lei pentru pungile de transport care nu respectă cerințele SR EN 13432:2002;
- contribuția de 2 lei/kg către operatorii economici autorizați pentru implementarea răspunderii extinse a producătorului în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje și către persoane juridice legal constituite, autorizate de Comisia Națională pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei pentru preluarea responsabilității pentru gestionarea deșeurilor de anvelope uzate;
- tariful de 20 lei/kg pentru lămpi va scădea, începând cu 01 ianuarie 2023, la 8 lei/kg pentru produsele de import;
- o nouă sancțiune pentru raportarea de date false în SIATD intră în vigoare, începând cu 01 ianuarie 2023.
- Plățile se achită pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obiectivelor anuale de gestionare a deșeurilor, accentul punându-se pe deșeuri de ambalaje și anvelope.
- O altă noutate constă în faptul că, de la 01 ianuarie 2023, aplicația informatică SIATD se va utiliza si de către persoanele juridice legal constituite care gestionează anvelope, baterii, acumulatori portabili și echipamente electrice și electronice.
5. Ordonanța de Urgență nr. 125/2022
Ordonanța de urgență nr. 125/2022, emisă de Guvernul României în data de 16 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005, privind Fondul pentru Mediu, a fost publicată în Monitorul Oficial, în 20 septembrie 2022 și impune modificările menționate la punctul anterior.
Detalii suplimentare cu privire la informațiile sus-menționate sunt conținute în tabelul următor, care poate fi descărcat în format PDF.