În Europa risipim prea mult iar deșeurile pe care le generăm ajung în cea mai mare parte la groapa de gunoi sau sunt arse. Doar 40% sunt reciclate, acestea fiind transformate în produse și materiale cu o valoare mai mică decât cele inițiale. Conștientizând faptul că gestionarea convențională a deșeurilor nu mai corespunde nivelului de consum din zilele noastre, numeroase țări europene au gândit o gestionare a resurselor, în așa fel încât valoarea și energia lor să fie păstrate. Prin intermediul unei economii circulare, rezultatele nu au întârziat să apară, autoritățile publice făcând economii considerabile și reducând impactul asupra mediului și sănătății.
O strategie zero pentru deșeuri se bazează pe o politică ambițioasă de prevenire a deșeurilor, reutilizare proactivă și colectare separată a deșeurilor la sursă, care să garanteze o reciclarea de calitate. Prin reducerea cantității de deșeuri trimise la gropile de gunoi și incineratoare, strategia “zero deșeuri” devine mai rapid de implementat, mai ieftin și mai sigură pentru mediu, decât gestionarea tradițională a deșeurilor.
În ansamblu, o strategie zero în materie de deșeuri constă în implicarea comunității în gestionarea propriilor resurse.
Gestionarea deșeurilor în Germania
Politica de gestionare a deșeurilor, care a fost adoptată în Germania în ultimii 20 de ani, se bazează pe cicluri închise și atribuie responsabilități de eliminare a deșeurilor, producătorilor și distribuitorilor de produse. Realizarea faptului că deșeurile pot fi o sursă utilă de materii prime și energie nu este nouă. Acest lucru a făcut ca oamenii să fie și mai conștienți de necesitatea de a separa deșeurile, a condus la introducerea de noi tehnologii de eliminare și la creșterea capacității de reciclare. Astăzi, 14% din materiile prime utilizate de industria germană sunt deșeuri recuperate. Managementul modern al ciclului închis contribuie, cu o pondere de aproximativ 20 la sută, la realizarea obiectivelor germane de reducere a emisiilor relevante pentru climă.
Pentru germani, colectarea și eliminarea deșeurilor sunt lucruri de la sine înțelese. Cu toate acestea, situația actuală se datorează unei dezvoltări îndelungate în domeniul gestionării deșeurilor, tehnologiei deșeurilor și reglementărilor privind deșeurile.
Cadrul legal pentru gestionarea deșeurilor în Germania a apărut la începutul secolului al XIX-lea, când câteva regiuni au început să adopte legi privind eliminarea deșeurilor. Înțelegând relația cauză/efect în ceea ce privește lipsa igienei municipale și răspândirea bolilor, precum holera, oamenii au început să conștientizeze importanța sistemelor de drenaj și de eliminare a deșeurilor, ceea ce a dus la adoptarea unor măsuri adecvate de către municipalități și autoritățile regionale.
Prima lege națională uniformă de eliminare a deșeurilor din Germania datează din 1972, fiind modificată și ajustată din când în când, pentru a constitui în momentul de față principalul Act de gestionare a deșeurilor din Germania.
De la eliminarea deșeurilor la gestionarea deșeurilor
În timp, gestionarea deșeurilor a evoluat foarte mult de la simpla gestionare a eliminării, până la gestionarea completă a deșeurilor. Acum Germania își propune să conserve resursele naturale și să gestioneze deșeurile într-o manieră ecologică, un rol important avându-l consolidarea măsurilor de protecție a mediului și climei, precum și eficientizarea resurselor.
Elementul central al Actului german privind gestionarea deșeurilor are la bază o ierarhie de cinci niveluri care stabilește o serie de pași ce cuprind: prevenirea, refolosirea, reciclarea, recuperarea energiei și, în final, eliminarea deșeurilor. Cea mai bună opțiune din punct de vedere al protecției mediului are întotdeauna prioritate. Astfel, practicile de gestionare a deșeurilor din Germania vizează în mod sistematic minimizarea producerii de deșeuri și maximizarea reciclării.
Diferitele tipuri de deșeuri trebuie colectate separat la sursă pentru a maximiza potențialul de reciclare al diferitelor fluxuri de deșeuri. Conform Legii privind gestionarea deșeurilor, începând cu 2015, colectarea separată a tuturor fluxurilor de deșeuri cuprinzând hârtie, sticlă, plastic și deșeuri organice menajere este obligatorie. Aceste diferite fluxuri de deșeuri sunt gestionate în Germania printr-o serie de metode sofisticate de gestionare a deșeurilor, ce implică utilizarea diferitelor tehnici de tratare, în funcție de tipul de deșeu implicat.
Instrumentul de responsabilitate a produselor, promulgat prin Legea privind gestionarea deșeurilor, definește responsabilitățile de-a lungul ciclului de viață al produsului, precum și stimulente pentru producători pentru a face produse durabile care generează o cantitate minimă de deșeuri. Principiul responsabilității produsului este, de asemenea, menit să asigure recuperarea și eliminarea ecologică a bunurilor la sfârșitul vieții.
Între 325 și 350 de milioane de tone de deșeuri sunt produse în Germania în fiecare an, deșeurile de construcții și demolări reprezentând 60% , în timp ce deșeurile municipale reprezintă 14%, iar deșeurile periculoase 5% .
Austria, una dintre țările campioane ale UE la reciclarea deșeurilor
În Austria, gestionarea ecologică a deșeurilor a demarat la începutul anilor 1990. Pe baza Legii federale privind gestionarea deșeurilor, mai multe fluxurile de deșeuri au fost reglementate atunci (deșeuri de ambalaje, DEEE, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri biogene, deșeuri de lemn etc.). În plus, au fost impuse norme pentru tratarea diferită a deșeurilor, prin ordonanțe precum: ordonanța de depozitare la gropile de gunoi, ordonanța de incinerare a deșeurilor, ordonanța de obligativitate a tratării deșeurilor etc. Creșterea considerabilă a ratei de reciclare și recuperare se datorează însă, în principal, interdicției de a depozita la gropile de gunoi a anumitor tipuri de deșeuri.
De asemenea, contribuția de remediere ce trebuie plătită în caz de depozitare a deșeurilor sau de incinerare a acestora, oferă un stimulent economic pentru reciclare și recuperare.
Gestionarea electronică a datelor în domeniul managementului deșeurilor a fost implementată în ultimul deceniu. Informațiile precise despre fluxurile de deșeuri constituie baza pentru optimizarea și planificarea managementului deșeurilor. Mai mult decât atât, transparența gestionării deșeurilor este crescută și controlul este facilitat. Începând cu 2009, colectorii de deșeuri și tratatorii au fost obligați să păstreze evidența proceselor în format electronic pentru a îmbunătăți trasabilitatea fluxurilor de deșeuri și pentru a asigura o mai mare transparență a deșeurilor colectate și tratate.
În plus, sensibilizarea publică și campaniile de informare sunt indispensabile pentru a motiva consumatorii să colecteze și să elimine corect deșeurile.
Cadrul de reglementare care impune norme pentru un tratament durabil al deșeurilor, implementarea stimulentelor economice (responsabilizarea producătorilor și impozitarea pentru depozitare / incinerare), sistemele de control și monitorizarea periodică a deșeurilor, precum și programele de educare și informare a populației au fost cruciale pentru dezvoltarea cu succes a managementului austriac al deșeurilor.
(surse: https://www.umweltbundesamt.de/en/topics/waste-resources/waste-management, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878029616300901, http://www.assises-dechets.org/IMG/pdf/ItwAustrianMinisterBerlakovich.pdf)