Parlamentul European impune noi reguli stricte privind managementul deșeurilor și circularitatea bateriilor
- Home
- Colectare separata
- Parlamentul European impune noi reguli…
Parlamentul European a adoptat un plan de actualizare a cadrului legislativ al UE, pentru a ține pasul cu dezvoltarea tehnologică și a asigura o valorificare sigură, circulară și durabilă a bateriilor – subiect de referință și în ceea ce privește gestionarea deseurilor in Romania.
În luna martie a acestui an, Parlamentul European a adoptat un proiect de lege care urmărește actualizarea regulilor în privința colectării și reciclării bateriilor. Acest set de reguli vizează întregul parcurs de viață al bateriilor, de la proiectare, până la scoaterea lor din uz. Membrii Parlamentului European solicită protocoale mai stricte privind termenul de folosință, productivitatea și etichetarea acestor produse, în conformitate cu evoluția tehnologică.
„Pentru prima dată în legislația europeană, Regulamentul privind bateriile stabilește un set holistic de reguli pentru a guverna întregul ciclu de viață al produsului, de la faza de proiectare până la sfârșitul vieții. Acest lucru creează o nouă abordare pentru a spori circularitatea bateriilor și introduce noi standarde de durabilitate care ar trebui să devină un etalon privind managementul deseurilor pentru întreaga piață globală a bateriilor. Bateriile sunt o tehnologie cheie pentru promovarea mobilității durabile și pentru stocarea energiei regenerabile. Pentru a atinge obiectivele Pactului verde și pentru a atrage investiții, colegiuitorii trebuie să adopte rapid reguli și termene clare și ambițioase”, a declarat raportorul Simona Bonafè.
Bateriile sunt parte integrantă a unei game largi de dispozitive de zi cu zi, de la telefoane mobile și laptopuri, până la biciclete electrice și mașini. Jucând un rol cheie ca dispozitive de stocarea a energiei regenerabile, bateriile vor fi esențiale în atingerea obiectivului UE de neutralitate climatică și managementul deseurilor. Cererea de baterii ar putea să ajungă pe locul doi, la nivel global: se estimează că cererea va crește de 14 ori până în 2030, iar pe teritoriul UE, ar putea fi a doua cea mai mare necesitate.
O altă propunere revoluționară constă în introducerea pe piață a unui nou tip de baterie „pentru mijloacele ușoare de transport” (biciclete și trotinete electrice, scutere etc.).
De asemenea, Comisia Europeană solicită ca producătorii să-și asume obligativitatea de a asigura lanțul valoric al bateriilor și de a respecta drepturile omului în ceea ce privește asigurarea, procesarea și aprovizionarea cu materie primă necesară, întrucât elementele componente ale bateriilor sunt adesea concentrate într-un cadru geografic restrâns: țări în curs de dezvoltare, bogate în resurse rare. Resursele în cauză sunt adesea exploatate prin modalități ce încalcă drepturile omului. În același timp, această practică va contribui şi la conservarea resurselor naturale.
Europarlamentarii prevăd ca, în viitorii doi ani, producătorii de baterii să stabileasă o manieră de proiectare a dispozitivelor tehnologice care să permită îndepărtarea cu ușurință și în deplină siguranță a bateriilor, în conformitate cu managementul deseurilor și tot ce semnifică acest protocol.
Cât despre conținutul și materia primă din care sunt fabricate bateriile, se prevede o reducere a exploatării cantităților de cobalt, plumb, nichel și litiu. Aceste componente vor fi recuperate de la bateriile folosite deja și reintroduse în uz, în vederea fabricării de baterii noi.
În ultimul deceniu, în țara noastră s-a înregistrat o creștere a cantității de deșeuri de echipamente electrice şi electronice – din care fac parte și bateriile și acumulatorii – de cinci ori mai mare, dovedind că există un interes dezvoltat față de gestionarea deșeurilor in Romania. Cu toate acestea, țintele de colectare și reciclare pe acest palier sunt încă departe de a fi atinse. Totuși, conștientiarea problemei este evidentă, iar preocuparea crescândă față de reciclare este pusă pe seama educației de mediu și a unei bune informări, procese care au necesitat susținere în timp și s-au obținut de-a lungul trecerii de la o generație, la alta.
Conform Raportului anual privind starea mediului, în țara noastră, cantitatea de deșeuri DEEE colectate a ajuns la aproximativ 100.000 de tone, ceea ce înseamnă o rată de reciclare de 35 %, față de cota obligatorie de 45%, conform directivelor europene în ceea ce privește gestionarea deseurilor in Romania. Între timp, cota a crescut la 65%, ceea ce face dificilă atingerea ei chiar și pentru statele europene cu tradiție în colectare și reciclare.
Obligațiile producătorului de baterii și acumulatori constau în:
- Înregistrarea produselor la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, conform Ordinului 1223/2005. Neînregistrarea va fi sancționată cu amendă între 20.000-40.000 de lei și confiscarea veniturilor obținute din vânzarea fără Număr de înregistrare.
- Asigurarea unei rate de colectare minime a deșeurilor aferente echipamentelor puse pe piață, de 65%, începând cu anul 2021. Obiectivele sunt calculate pe baza greutății totale a DEEE-urilor colectate într-un an, exprimată ca procentaj din greutatea medie a EEE-urilor introduse pe piață în cei trei ani precedenți.
- Conform OUG 196/2005 și Ordinului 578/2006, producătorul trebuie să încadreze EEE-urile vândute și/sau puse în funcțiune în cele 10 categorii prevăzute de OUG 5/2015, Anexa nr. 1 (6 categorii începând cu 2018), să țină evidența (bucăți și greutate pe fiecare categorie) și să le declare lunar, până pe data de 25 ale lunii, pentru luna anterioară, către Administrația Fondului pentru Mediu.
- Conform OUG 196/2005 și Ordinului 578/2006, producătorul trebuie să declare cantitatea de DEEE-uri colectate lunar. În cazul în care există contract cu OIREP, DEEE-urile colectate sunt declarate de OIREP. Atenție! În cazul în care producătorul are încheiat contract cu OIREP, OIREP-ul plătește pentru neîndeplinirea obligației producătorului, cu condiția ca producătorul să fi declarat corect cantitatea pusă pe piață.
Este obligatoriu să ne amintim faptul că, aruncate necorespunzător în mediul înconjurător, acestea pot avea efecte catastrofale asupra naturii, din cauza componentelor nocive și extrem de periculoase – în special conținutul de metale grele toxice precum plumb, cadmiu, nichel și mercur – care le tranformă în adevărate bombe ecologice. Ele afectează în egală măsură solul, pânza freatică, aerul (în special dacă sunt incinerate), flora, fauna și, nu în ultimul rând, sănătatea omului, de aceea este necesar să se țină cont de modul în care ele sunt colectate și păstrate.
Din punct de vedere legal, toate magazinele care pun în vânzare baterii trebuie să accepte bateriile uzate.