Te-ai lovit dintr-o dată de legea mirosurilor, dar nici măcar nu știai că există? Ei bine, nu îți face griji, pentru că este o prevedere relativ nouă, introdusă în anul 2020 și vine ca o modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 care vorbește despre protecția mediului înconjurător. Cu toate acestea, trebuie să nu uiți că orice persoană, mai ales cei care conduc o afacere, au datoria să rămână la curent cu noile reglementări, nu doar din grijă pentru mediu, ci și pentru binele afacerii, pentru a nu atrage sancțiuni.
1. Legea mirosurilor – ce trebuie să știi despre ea
Legea mirosurilor se aplică atât persoanelor fizice, cât și companiilor care poluează mediul înconjurător cu activitatea pe care o desfășoară. Astfel, pe data de 16 iulie 2020 s-au adoptat mai multe modificări în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005, iar poate cea mai importantă este definirea disconfortului olfactiv, regăsită la articolul 2, după punctul 23 punctul 23^1:
„Disconfortul olfactiv – efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populației și a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare.”
Astfel, orice business care deranjează olfactiv trebuie să întocmească un plan pentru minimizarea efectului negativ, dar și să îl urmeze. Respectarea lui este obligatorie nu doar pentru activitățile viitoare, ci și pentru cele deja existente. De exemplu, dacă emisiile cu impact olfactiv nu pot fi prevenite sau eliminate, trebuie găsite metode care să ajute la reducerea lor, pentru a nu impacta populația. De asemenea, business-urile care dețin autorizații de mediu sau care urmează să le obțină, trebuie să dispună de sisteme proprii și tehnologii inteligente de monitorizare a disconfortului creat și minimizare a sa.
Nerespectarea regulilor impuse va atrage după sine amenzi între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice. Nici persoanele fizice nu sunt scutite de obligații, din punct de vedere legal. Pentru acestea, se acordă o amendă între 7.500 și 15.000 de lei. De asemenea, activitatea unei companii poate fi suspendată atât temporar, cât și permanent dacă nu respectă prevederile legale, mai ales dacă firma se află în apropierea unei zone rezidențiale.
În ceea ce privește persoanele fizice, din felul în care este definit disconfortul olfactiv, nu se poate vorbi despre un impact major pe care această lege îl poate avea asupra lor. În mare parte, ea se adresează operatorilor economici care desfășoară activități ce pot duce la disconfort olfactiv. Locatarii obișnuiți nu sunt vizați în această prevedere, pentru că nu desfășoară activități unde mirosul are repercusiuni negative asupra sănătăţii populaţiei.
2. Ce prevede legea mirosurilor pentru pentru agenții comerciali
Legea mirosurilor obligă companiile și orice operatori economici să dispună de sisteme proprii care să monitorizeze disconfortul olfactiv generat. De asemenea, elaborarea unor planuri de gestionare a acestui disconfort și respectarea lor sunt responsabilități obligatorii ale firmelor care generează astfel de probleme în apropierea lor.
Astfel, pe lângă avize și autorizații, o companie va trebui să întocmească un plan concret, dar și să îl pună în aplicare. Este foarte important ca fiecare business să își dea silința pentru a găsi soluții viabile, deoarece oamenii au nevoie de un mediu mai curat și mai sănătos în care să trăiască. În cazul în care consideri că nu te poți ocupa și de aceste aspecte ale afacerii tale, poți alege să îți externalizezi responsabilitățile de mediu. Într-adevăr, legislația este greoaie, iar specialistul în domeniu te poate ajuta în relația cu autoritățile de mediu.
Chiar dacă legea este văzută ca un impediment pentru mulți operatori economici, ea a fost așteptată foarte mult timp de către toți cetățenii țării. Este o situație destul de gravă ca oamenii, în special copiii, să nu se poată bucura de spațiul exterior din cauza poluării olfactive pe care o generează activitatea operatorilor industriali.
Așadar, acum că știi ce este legea mirosurilor, poți începe să aduci modificări și să elaborezi planuri de gestionare a impactului olfactiv pentru compania ta.
Sursa foto: Unsplash.com