Aproximativ 3% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera se datoreaza deseurilor care se descompun la gropile de gunoi. Aceasta in timp ce ar putea fi valorificate ca surse importante de energie si nu numai.
Ce sunt deseurile biologice sau compostabile
O mare cantitate din deseurile care ajung la gropile de gunoi este reprezentata de deseurile biologice. In aceasta categorie intra deseurile biodegradabile din parcuri si gradini, deseurile alimentare provenite din gospodarii, restaurante, catering etc., precum si deseurile de la fabricile de procesare a alimentelor. Nu sunt considerate deseuri biologice reziduurile forestiere si agricole, gunoiul de grajd, namolul de canalizare, textilele naturale, hartia sau lemnul prelucrat.
Principala amenintare pentru mediu a acestor deseuri biologice o constituie productia de metan degajata in aer la descompunerea acestora.
Cum valorificam deseurile biologice
Daca in momentul de fata deseurile biologice reprezinta o sursa de poluare, situatia se poate transforma intr-una benefica pentru mediu si economie.
Cele mai importante beneficii ale gestionarii adecvate a deseurilor biologice (in afara de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera) sunt producerea de compost si de bio-gaze de buna calitate. Acestea contribuie la imbunatatirea calitatii solului, la eficientizarea resurselor si la un nivel mai ridicat de auto-energie suficienta.
Prin directiva CE/31/1999, statele membre UE sunt obligate ca pana in 2020 sa reduca la 35% cantitatea de deseuri municipale biodegradabile depozitate la gropile de gunoi.
Legea compostului in Romania
In vederea respectarii tintelor de reciclare a deseurilor municipale, asumate de Romania in fata Comisiei Europene, tara noastra a adoptat la sfarsitul lunii iulie, Legea privind gestionarea deseurilor nepericuloase compostabile.
Potrivit acestei legi, de la 1 ianuarie 2021, toate Unitatile Administrative Teritoriale (UAT) trebuie sa implementeze colectarea separata a deseurilor biodegradabile, sa extinda colectarea separata din usa in usa a biodeseurilor in mediul urban, sa implementeze schema „platesti pentru cat arunci” si sa incurajeze compostarea individuala in gospodariile din mediul rural.
In cazul in care nu se respecta separarea biodeseurilor de catre cetateni si operatorii economici, amenzile sunt cuprinse intre 400 si 800 lei, respectiv 10.000 si 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Operatorii de instalatii de compost au obligatia sa produca compost curat, care sa nu contina substante otravitoare, poluante si radioactive, altfel amenzile sunt cuprinse între 15.000 și 30.000 lei.
In functie de calitatea compostului obtinut, acesta va fi impartit in trei categorii. Compostul de foarte buna calitate, categoria A, va fi utilizat in agricultura si horticultura, compostul de categoria B va fi folosit pentru spatii verzi, iar in cazul compostului de categoria C urmeaza sa se elaboreze normele tehnice de utilizare, avand in vedere ca acesta nu este compost “curat”.
Separarea biodeseurilor la nivel de gospodarie/locuinta este vitala pentru cresterea nivelului de reciclare și evitarea unor amenzi costisitoare din partea UE. Rezultatele acestei legi vor depinde insa, in mare masura, de punerea la punct de catre autoritati a unei infrastructuri de colectare prin care cetatenii sa inceapa separea biodeseurilor.
(surse: https://ec.europa.eu/environment, www.green-report.ro)