Încălzirea globală a devenit, mai ales în ultimele câteva decenii, o problemă care s-a aflat pe lista prioritară a guvernelor din toată lumea. Din 1990, la nivel politic, s-a conștientizat, din ce în ce mai mult, nevoia de a lua decizii care să reducă impactul național și global al activității umane, care duce la accentuarea rapidă a încălzirii globale.
Încălzirea globală este un fenomen apărut în urma creșterii emisiilor cu efect de seră în atmosferă, încă din anii 1800, imediat după Revoluția Industrială. Pentru că numărul fabricilor a crescut, iar mărfurile produse s-au multiplicat până în prezent, nivelurile de poluanți din atmosferă au ajuns, în doar câteva sute de ani, la cote mai mari decât în toată evoluția anterioară a omului.
În continuare, poți afla mai multe despre factorii care accentuează încălzirea globală și ce se poate face, la nivel de afaceri, pentru diminuarea impactului întreprinderilor individuale asupra mediului.
Cuprins:
1. Cauzele încălzirii globale
Cauzele încălzirii globale sunt, în principal, cauze antropice, deși anumite evenimente naturale, precum incendiile spontane din păduri, pot contribui într-o foarte mică măsură la înrăutățirea situației.
Principalele surse de poluare atmosferică, ce duc la accentuarea încălzirii globale, sunt:
Combustia de cărbune, petrol sau gaz
Aceasta este principala sursă a încălzirii globale. Cărbunele, petrolul și gazul sunt folosite în diferite industrii, mai ales pentru producerea energiei electrice și în transporturi. Aceste domenii esențiale sunt implicate în funcționarea majorității tipurilor de întreprinderi și au un rol esențial în activitățile casnice.
În ciuda faptului că, din anii 90, tratatele și convențiile legate de mediu s-au înmulțit și au devenit din ce în ce mai complexe, rezultatele încă nu sunt cele dorite. Multe țări nu au putut ține pasul cu noile cerințe și nu și-au putut îndeplini obiectivele în această zonă. Problema există atât în țările europene, cât și în cele emergente de pe celelalte continente, care au o creștere economică accentuată și nu pot să mute accentul pe ecologie.
Arderea acestor substanțe produce multe emisii GES, cea mai importantă dintre acestea fiind dioxidul de carbon (CO2), care afectează stratul de ozon al atmosferei și duce la creșterea temperaturilor și la schimbarea climei.
Domeniul transporturilor
La nivel național, procentul emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din transporturi este în continuă creștere, potrivit estimărilor din Inventarul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră.
Dispariția pădurilor
O altă cauză a accentuării încălzirii globale este micșorarea suprafețelor împădurite la nivel mondial. Acest lucru are loc pentru că este o cerere foarte mare de lemn ca materie primă și pentru că în unele zone este nevoie de mai multe terenuri agricole.
Înmulțirea crescătoriilor de animale
Numărul mare al crescătoriilor de animale poate avea cauze în planul încălzirii globale, pentru că animalele produc, prin digerarea mâncării, o cantitate semnificativă de metan, unul dintre tipurile de emisii GES cu cel mai mare procent de poluare.
Îngrășămintele
Îngrășămintele folosite în agricultură pot avea un impact asupra climei, pentru că emit protoxid de azot.
Echipamentele și produsele pe bază de fluor
Emisiile de fluor au un efect considerabil asupra climei, de 23.000 de ori mai accentuat decât cel al dioxidului de carbon.
2. Consecințele încălzirii globale
Încălzirea globală are consecințe multiple asupra mediului și asupra vieții oamenilor. Principalele efecte negative sunt:
Topirea ghețarilor și creșterea nivelului mărilor
Încălzirea globală duce, prin creșterea temperaturilor, la topirea ghețarilor, care, la rândul ei, duce la creșterea nivelului mărilor și al oceanelor, ceea ce face ca zonele de coastă să fie inundate.
Condiții meteo extreme și modificarea temperaturilor
Precipitațiile abundente și alte condiții meteo extreme sunt din ce în ce mai frecvente. Acestea pot provoca inundații, pot afecta calitatea apei potabile și pot reduce sursele de apă de băut în anumite regiuni.
Riscuri pentru sănătatea oamenilor
Și riscurile pentru sănătate sunt de luat în considerare. Numărul deceselor legate de căldura excesivă a crescut în anumite regiuni și s-a modificat distribuția anumitor boli care au legătură cu umiditatea neadecvată.
Costuri pentru societate și economie
Efectele negative asupra sănătății și daunele economice pe care le suferă bunurile și infrastructura implică costuri suplimentare de rezolvare a problemelor. De exemplu, între 1980 și 2011, inundațiile au afectat peste cinci milioane de oameni, iar pierderile economice directe au atins 90 de miliarde de euro.
Cele mai afectate domenii sunt cele care depind de nivelul temperaturilor, și anume agricultura, silvicultura, producerea energiei regenerabile și turismul.
Consecințe pentru țările în curs de dezvoltare
Multe dintre țările în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate, pentru că populațiile acestora depind într-o mare măsură de mediul natural și au puține resurse pentru a combate efectele încălzirii globale.
Consecințe pentru faună
Încălzirea globală se accentuează atât de rapid, încât multe specii de plante și animale nu se pot adapta suficient de repede la noile condiții. Multe tipuri de animale au migrat către un nou habitat, în timp ce altele sunt amenințate cu dispariția sau au dispărut deja.
3. Încălzirea globală – vedere de ansamblu asupra legilor cu privire la acest fenomen
Începând cu Acordul de la Paris din 1990 și cu Protocolul de la Kyoto din 1992, au avut loc o serie de conferințe și s-au semnat tratate regionale sau internaționale care au drept obiect schimbările climatice și reducerea emisiilor GES. Prin intermediul acestora, s-au impus la nivel internațional sau național anumite legi cu scopul de a reglementa nivelurile de emisii de gaze cu efect de seră.
3.1. Situația din prezent a încălzirii globale în România – reglementări legale
În România, în perioada 2013-2020, a funcționat strategia națională privind schimbările climatice, care prevedea măsurile necesare în legătură cu:
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES);
- gestionarea deșeurilor;
- producerea energiei;
- transporturile;
- procesele industriale;
- agricultura;
- silvicultura;
- dezvoltarea urbană.
În ceea ce privește cea mai importantă sursă a emisiilor de gaze cu efect de seră, sectorul energetic, în 2009 s-a implementat pachetul de legi „Schimbări climatice – energie”, prin care s-a promovat la nivel național Directiva 2009/28/CE a Parlamentului și a Consiliului European. Pentru 2020, obiectivul a fost de asigurare a unui procent de 24%, din totalul de energie electrică din România, provenit din surse regenerabile, obiectiv atins prin 12% energie eoliană, 3,4% energie solară și 27% hidroenergie.
De asemenea, prin schema de ajutor de stat activă din 2011 până în 2023, se acordă un sprijin întreprinderilor ce produc energie prin cogenerare cu o economie de combustibil de cel puțin 10% față de centralele special destinate acestei activități.
În domeniul transporturilor, strategia națională pune accent pe următoarele elemente:
- îmbunătățirea infrastructurii pentru acces mai ușor în zonele periferice;
- utilizarea tehnologiei informațiilor pentru eficientizarea domeniului transporturilor;
- utilizarea biocombustibililor.
3.2. Situația încălzirii globale la nivel european – Legea climei
În 2020, limitele maxime ale poluării atmosferice au fost stabilite la doar 95 g/km, față de 130 g/km în 2015, conform reglementărilor Protocolului de la Kyoto. Cu toate că au existat progrese în ceea ce privește reducerea poluării aerului, problema pare să fie mai severă în domeniul transporturilor, pentru că, de la semnarea protocolului în 1992, până în 2018, emisiile au scăzut, în cazul vehiculelor rutiere, doar de la 88% la 82%.
În 2020, la nivelul Uniunii Europene a fost votată, de asemenea, Legea Climei, care are drept obiectiv transformarea continentului într-un teritoriu neutru din punct de vedere al emisiilor. Acest lucru prevede schimbări majore, pentru toate statele membre, la nivelul producerii și al consumului de energie, al sectorului transporturilor și al celorlaltor domenii implicate în creșterea amprentei de carbon naționale.
Conform acestei legi, fiecare stat membru UE trebuie să atingă, în termen de 30 de ani, neutralitatea climatică. Pentru a reuși acest lucru, în fiecare țară europeană va trebui înființată o entitate specială, care să asigure alinierea legislației naționale la cea europeană.
4. Încălzirea globală – soluții la care pot apela antreprenorii pentru a reduce impactul afacerii lor
Pentru că emisiile de dioxid de carbon sunt una dintre cele mai importante cauze ale încălzirii climatice, fiecare antreprenor trebuie să acorde atenție modului în care utilizează energia electrică și transportul bunurilor produse.
La nivelul individual al afacerii, se poate apela la energia verde autonomă, mai ales cea obținută prin intermediul panourilor solare și a centralelor eoliene. Pentru că este vorba despre o sursă autonomă, pot fi reduse costurile și pot fi prevenite situațiile când energia din rețea nu este disponibilă.
De asemenea, dacă activitatea ta se desfășoară într-un domeniu ce are legătură cu ceilalți factori favorizanți ai încălzirii globale (mai ales prelucrarea lemnului, creșterea de animale și agricultura), poți găsi metode finanțate de stat și de către UE de reducere a impactului asupra mediului, precum utilizarea biocombustibililor și găsirea unor produse inovatoare pentru agricultură.
După adoptarea Legii climei la nivel european, sunt de așteptat schimbări majore într-o varietate de domenii, în vederea îndeplinirii obiectivului de neutralitate climatică până în 2050. Legile naționale curente vor fi schimbate în următorii ani în mod semnificativ, pentru alinierea la noile condiții.
În prezent, printre reglementările cu privire la activitatea economică, se numără:
- realizarea unui bilanț de mediu pentru anumite companii al căror nivel de poluare este semnificativ, atunci când se dorește extinderea locurilor de producție sau încetarea acesteia;
- monitorizarea factorilor de mediu pentru anumite companii care poluează foarte mult, această monitorizare trebuie făcută în acord cu prevederile din avize, acorduri și alte acte de reglementare întocmite de autoritățile competente;
- întocmirea raportului de impact asupra mediului, care se referă și la emisiile GES care duc la accentuarea încălzirii globale;
- raportul de securitate pentru întreprinderile care operează cu substanțe periculoase, prin intermediul căreia se stabilește dacă s-au luat măsurile de prevenire a accidentelor ce pot duce la infiltrarea acestor substanțe în sol, în apă sau în aer.
De asemenea, există anumite obligații ale agenților economici, care țin strict de poluarea aerului prin diferite substanțe, mai ales emisii GES:
- când există o sursă fixă de poluare atmosferică trebuie să participe la programele naționale de reducere a emisiilor și de ameliorare a calității aerului și trebuie să realizeze monitorizarea factorilor de mediu;
- sursele de poluare mobilă trebuie să se încadreze în limitele maxime de poluare;
- agenții economici trebuie să pună la dispoziția autorităților informațiile necesare pentru evaluarea nivelului de emisii și trebuie să anunțe dacă s-a depășit nivelul maxim acceptat prin lege sau dacă au avut loc accidente cu efect negativ asupra calității aerului.
În plus, pentru obținerea autorizației de mediu, trebuie să iei măsuri care reduc impactul afacerii tale asupra amplasamentului în care se desfășoară activitatea și asupra mediului, în general.
Pentru a găsi metode de a implementa mai multe măsuri ecologice în întreprinderea ta, poți solicita elaborarea unui audit de mediu, pentru a crea planuri de acțiune concrete. O agenție de consultanță de mediu poate veni în sprijinul tău în acest demers, pentru a te ajuta să te asiguri că afacerea ta îndeplinește prevederile legale.
Prin urmare, pentru că încălzirea globală este o problemă stringentă la nivel mondial, s-au luat numeroase măsuri la nivel național și internațional începând cu anii 90, dintre care cea mai importantă în contextul actual, pe plan european, este adoptarea Legii climei. Reglementările din domeniul protecției mediului și pentru prevenirea încălzirii climatice afectează activitatea afacerilor din diferite domenii, de aceea, este nevoie de o planificare atentă a modului de aliniere la cerințele care se schimbă continuu.
Sursa foto: Pixabay.com