În ultimii 30 de ani, produsele fabricate din plastic au crescut într-un număr foarte mare la nivel global, cu aproximativ 70%. Pungile de plastic, sticlele și ambalajele de produse cuprind în prezent cel mai mare sector al fabricării de plastic, fiind considerate de unică folosință pentru majoritatea persoanelor. Gropile de gunoi nu pot gestiona deșeurile care sunt în creștere alertă de la an la an, iar acest lucru înseamnă că datoria de a susține mediul revine fiecărui individ și companie în parte.
1. În cât timp se dezintegrează plasticul
Plasticul este peste tot. Chiar dacă există de aproximativ 60-70 de ani, în timp acesta a devenit prezent în orice lucru, de la îmbrăcăminte și până la ambalaje.
Deșeurile organice, precum resturile alimentare, se descompun, biodegradează sau compostează odată ce sunt aruncate. Produsele din plastic, pe de altă parte, nu se descompun și nici nu se biodegradează sau compostează. Toate aceste trei procese depind în mare măsură de capacitatea organismelor microscopice, cum ar fi bacteriile, de a consuma și descompune deșeurile organice. Produsele din plastic sunt fabricate, de obicei, cu ingrediente chimice sintetice, cum ar fi polietilen tereftalat (PET), pe care organismele biodegradabile nu le pot consuma. Ca atare, materialele plastice nu pot fi degradate cu ușurință.
De exemplu, pentru a înțelege în cât timp se descompune plasticul, trebuie să știi că o pungă se poate dezintegra între 10 și 20 de ani, însă sunt o mulțime de cazuri și studii care au demonstrat că unele ar rezista și o mie de ani. Recipientele care sunt făcute din plastic, precum sunt și sticlele, pot rezista și 500 de ani până la descompunere, însă aceasta nu va fi niciodată definitivă.
S-a demonstrat că solul absoarbe chimicalele din resturile lor. De aceea este vital ca fiecare persoana sa recicleze, pentru ca industria de ambalaje să nu mai folosească materii prime, ci să le reutilizeze pe cele deja existente.
2. Ce poți face pentru a diminua numărul deșeurilor
În primul rând, fiecare persoană ar trebui să cunoască termenul de economie circulară. Ce este aceasta? Ei bine, înseamnă că orice bun sau ambalaj este indicat să fie reutilizat până când nu mai poate fi de niciun folos, iar după aceea să fie reciclat. În acest fel, nu se vor mai risipi materii prime pentru confecționarea produselor de pe piață, ci se vor refolosi cele deja existente.
În al doilea rând, persoanele care dețin sau lucrează în cadrul unor afaceri, pot apela la specialiști în probleme de mediu, mai ales dacă nu au personal avizat și specializat în acest domeniu. Legislația cu privire la obligațiile de mediu se schimbă constant, iar foarte multe firme se găsesc în poziția de a nu cunoaște noile reguli sau de a nu știi cum să le implementeze. De asemenea, atunci când vine vorba de nerespectarea contribuțiilor sau de necompletarea rapoartelor, business-urile se pot confrunta cu amenzi extrem de mari.
În al doilea rând, chiar și companiile care au un departament sau o persoană ce se ocupă de implementarea acestor reglementări, vor avea nevoie de confirmări și informații actualizate. De aceea, cea mai viabilă alternativă constă în colaborarea cu un specialist în probleme de mediu, care poate să preia responsabilitățile de mediu. Acest lucru va elimina riscul de amenzi, pentru că nu vor mai fi lipsuri în necunoașterea legilor specifice.
Primul pas este să apelezi la Auditul de Mediu. Acesta este un proces vital în evaluarea conformării cu procedurile interne, principiile de business și legislația. De asemenea, certificatul ISO 14001:2015 reprezintă un standard internațional care ajută organizațiile să gestioneze cât mai bine deșeurile și să-și crească performanțele legate de mediu. Cu ajutorul consultanței de mediu, business-urile beneficiază de instrumente eficiente, care diminuează pierderea resurselor și oferă un avantaj foarte mare în fața competitorilor, atrăgând, în același timp, încrederea investitorilor.
Așadar, dacă vrei să devii o persoană responsabilă, nu ezita să te informezi cât mai mult despre cum să reciclezi și cum să încurajezi sustenabilitatea mediului. Ia în considerare sfaturile de mai sus și începe chiar azi!
Sursa foto: Shutterstock.com