Impactul turismului asupra mediului – Informații utile pentru menținerea sănătății planetei
- Home
- Avize si Autorizatii
- Impactul turismului asupra mediului –…
În ultimul timp grija față de mediul înconjurător este tot mai mare, având în vedere faptul că acțiunile oamenilor au dus la sporirea poluării și la schimbarea climei la nivelul întregii planete. Deși oamenilor le place să-și petreacă timpul în natură, puțini se gândesc că activitățile turistice ar putea afecta mediul. Turismul este parte integrantă a mediului natural, existența și dezvoltarea sa depinzând foarte mult de calitatea celui din urmă. Ocrotirea naturii devine, astfel, un obiectiv important, oamenii fiind dornici să se bucure de valorificarea cât mai largă a resurselor turistice.
Majoritatea societăților au în vedere câștigurile pe care le obțin din turism, eforturile pentru menținerea acestuia la o calitate înaltă fiind din ce în ce mai mari în ultima vreme, ca urmare a semnalelor de alarmă trase de diferiți specialiști. Turismul poate să contribuie la distrugerea ecosistemelor sau, din contră, la protejarea unei zone care prezintă interes industrial. Impactul turismului asupra mediului înconjurător a devenit un subiect extrem de popular, aspru criticat de cei care observă cum schimbările naturii influențează viața de zi cu zi a populației Globului.
În articolul de mai jos vei descoperi unele informații utile despre impactul turismului asupra mediului în funcție de tipul de activitate turistică, vei afla ce presupune acest concept, care sunt modalitățile de evaluare a impactului, vei ști efectele pozitive și negative ale acestui fenomen, precum și unele măsuri ce trebuie să fie luate pentru a micșora efectiv efectele negative ale turismului asupra naturii.
1. Informații utile despre impactul turismului asupra mediului
În ultima vreme, a luat avânt ecoturismul, o formă de turism menită să protejeze integritatea peisajelor naturale, a identităților culturale sau a biodiversității. Specialiștii în domeniu au arătat cât de importantă este grija permanentă față de mediu, dar și educarea turiștilor cu ajutorul autorităților de mediu și a voluntarilor. Până la urmă toată lumea își dorește să se bucure de frumusețile naturii și de curățenie, iar acest lucru implică, desigur, atenție sporită în vederea protejării mediului. Turismul se desfășoară în natură, fiind dependent de aceasta, calitatea mediului înconjurător influențând activitățile desfășurate de turiști. Dacă mediul este degradat, atunci turismul are de suferit.
Atunci când industria turistică dintr-o regiune încearcă să obțină mai mult profit și traversează barierele juridice și etice, se poate produce o degradare complexă a mediului natural. Turismul iresponsabil afectează populația umană locală, flora și fauna. Impactul turismului asupra mediului poate fi direct, indirect, stimulativ, pozitiv și negativ. Gestionarea dezvoltării turismului și planificarea precisă pot duce la reducerea impactului negativ.
1.1. Ce presupune conceptul de impact al turismului asupra mediului?
Impactul turismului asupra mediului presupune realizarea unei analize în detaliu a relației dintre turist, rezerva turistică și produsul turistic. Activitatea turistică este influențată de valoarea calitativă și cantitativă a resurselor turistice, de creșterea economică, pentru că de ea depind veniturile oamenilor, de cursul de schimb valutar, de puterea de cumpărare a clienților, de exploatarea resurselor naturale. Se știe faptul că toate acțiunile turistice au efecte potențiale (impact) asupra mediului, sănătății și sistemului social.
Conceptul a apărut și s-a dezvoltat pornind de la specialiștii englezi și americani. Aceștia au atras atenția că resursele mediului sunt limitate și că singura cale pentru a le păstra este ca mediul și dezvoltarea civilizației umane să fie într-un echilibru.
1.2. Modalități de evaluare a impactului turismului asupra mediului
Evaluarea impactului turismului asupra mediului este instrumentul care determină efectele principale asupra naturii. Astfel, factorii de decizie află despre efectele posibile ale dezvoltării asupra mediului.
Cunoscută sub inițialele EIM, evaluarea impactului turismului asupra mediului are un conținut stabilit încă din 1970, conținut care a fost acceptat ulterior de țările Uniunii Europene și care cuprinde următoarele elemente:
- Descrierea proiectului (prezentarea obiectivelor, desfășurării sale, cum sunt exploatate resursele existente);
- Prezentarea stării actuale a mediului, astfel putând să reiasă posibilitățile de implementare a proiectului;
- Analizarea tipurilor de impact ce pot apărea, mai ales cele cu efect negativ;
- Urmărirea aplicării măsurilor de ameliorare și a desfășurării impecabile a proiectului.
1.3. Tipuri de impact al turismului asupra mediului
Printre diferitele tipuri de impact produse de activitățile turistice asupra mediului se numără:
- Schimbări în compoziția faunei și florei. Practic, este distrus habitatul animalelor sau vietățile sunt ucise la vânătoare, pentru curiozitate gastronomică sau pentru realizarea de suveniruri pentru turiști și se defrișează vegetația naturală pentru a crea spațiul activităților turistice;
- Este poluată natura (apă, aer) prin răspândirea substanțelor toxice sau prin activitățile și transporturile turistice;
- Se declanșează eroziunea solului, apar alunecări de teren, pagube aduse unor forme de relief naturale;
- Impactul vizual poate să fie transformat în sens negativ, din cauza gunoaielor și deșeurilor rezultate în urma realizării diferitelor construcții necesare activității turistice;
- Scad resursele de apă prin solicitări repetate de exploatare;
- Riscurile de incendiu în natură sunt tot mai mari;
- Se supraîncarcă natura cu elemente de infrastructură, ca de exemplu drumuri, căi ferate, parcări, grilaje electrice, alimentare cu apă etc.);
- Posibilitatea de a dispărea atracțiile turistice din zonă din cauza apariției altora noi etc.
Turismul de sport și de sănătate este cel cu impact masiv asupra mediului. Activitățile turistice legate de acest tip sunt: scăldatul, folosirea navelor cu motoare plutitoare, cu vele și vâsle, pescuitul de agrement, vânătoarea de păsări de apă, windsurfing-ul. Fiecare dintre ele au un impact negativ asupra mediului. De exemplu, vânătoarea favorizează scurgerea de plumb în natură. O altă activitate turistică apreciată este alpinismul ce presupune distrugerea suprafeței stâncilor și munților, contaminarea cu diverse obiecte și materiale utilizate în acest sport, abandonarea unora dintre ele la locul efectuării cățărărilor etc.
2. Efecte pozitive și negative ale impactului turismului asupra mediului
Resursele turistice nu pot fi exploatate fără a se înregistra anumite degradări ale zonei, uneori, înregistrându-se chiar distrugerea acesteia. Ele fac parte din patrimoniul unei țări și locuitorii trebuie neapărat să vegheze permanent la protejarea lor. Un exemplu în acest sens este Delta Dunării din România, acolo unde an de an se pot observa diferite schimbări ale peisajului natural din cauza activităților turistice și a nepăsării celor care exploatează zona.
Efectele pozitive și, mai ales, cele negative sunt resimțite în zonele turistice din orice colț al lumii, din acest motiv este necesară informarea tuturor oamenilor în această direcție și luarea unor măsuri adecvate, mai ales de firmele care prin activitatea lor pot să genereze deșeuri care poluează mediul natural.
Legislația adresată firmelor privind protecția mediului este una complexă, unele dintre cerințe putând da bătăi de cap antreprenorilor. Un exemplu în acest sens este autorizația de mediu, al cărui scop este de a limita impactul activității desfășurate de companii asupra naturii. În acest sens, este importantă angajarea unei firme care să se ocupe de rezolvarea diferitelor situații, cum ar fi monitorizarea factorilor de mediu, obținerea avizului de mediu, realizarea de audituri de mediu pe întregul palier de responsabilități sau doar a unora parțiale.
2.1. Efecte pozitive ale impactului turismului asupra mediului
Activitățile turistice au numeroase efecte pozitive asupra economiei statului. Printre aceste efecte pot fi enumerate:
- Unul dintre câștigurile din activitatea turistică este cel financiar. Uneori, se poate întâmpla ca, în afară de aceste profituri care intră în buzunarele antreprenorilor sau ale statului, să apară și alte tipuri de câștiguri, mulți turiști oferind bani pentru a conserva flora și fauna unei anumite zone. Unele regiuni turistice au diferite taxe de conservare, ce sunt plătite atunci când turiștii fac rezervări sau la plecare, fie impuse de stat, fie de ghizi sau de cei care au în grijă spațiul cu pricina;
- Foarte interesant este că ecoturismul generează și perspective de angajare, creând locuri de muncă în zona pentru locuitori sau pentru cei care doresc să lucreze în natură. De asemenea, banii obținuți pot fi utilizați pentru instruirea celor care se ocupă cu protecția mediului înconjurător, oferă o viață frumoasă locuitorilor sau sprijină excelent economia locală;
- Un alt efect pozitiv este acela că firmele turistice devin mai responsabile față de mediu, adoptând diverse metode ecologice necesare, cum ar fi utilizarea surselor de energie regenerabilă, băi automate, sprijinirea agriculturii ecologice etc.;
- Crește gradul de conștientizare legată de necesitatea de a păstra, proteja, menține flora și fauna sălbatice. Numeroase organizații de profil au apărut și luptă permanent pentru a atrage atenția și pentru a determina oamenii să-și schimbe comportamentul într-unul pozitiv, când petrec timpul în natură sau atunci când lucrează sau participă la diverse acțiuni ce implică mediul înconjurător. Guvernele statelor lumii au luat măsuri importante în această direcție, introducând diferite reglementări utile, cum ar fi, de exemplu, schemele de compensare a emisiilor de carbon;
- Politica de conservare a speciilor pe caz de dispariție reușește cu succes să ofere urmașilor posibilitatea de a vedea cu propriii lor ochi diferite animale, de a se bucura de prezența lor.
2.2. Efectele negative ale impactului turismului asupra mediului
Turismul presupune, din păcate, și anumite efecte negative asupra mediului înconjurător.
- Pentru a se mișca de la domiciliu, în zona turistică, mulți oameni folosesc diferite mijloace de transport (autoturism, tren, avion), iar acestea poluează aerul și solul din cauza emisiilor de carbon sau de alte substanțe toxice;
- Unele specii din flora și fauna locală s-ar putea să nu supraviețuiască din cauza turismului, calitatea apei s-ar putea deteriora iremediabil, cantitatea ei la fel pentru că ar fi folosită intensiv pentru necesitățile activităților turistice etc.;
- Se înmulțește foarte mult cantitatea de deșeuri din zonele în care își petrec timpul liber turiștii. Se pare că un turist generează de două ori mai multe deșeuri decât un localnic;
- Apa poate fi contaminată și se poate revărsa în mări și oceane, ceea ce duce la probleme ale ecosistemelor marine și terestre. În urma schimbărilor de mediu, animalele și vegetația sunt în pericol extrem de mare;
- Calitatea solului are și ea de suferit. Turiștii lasă pe loc diferite deșeuri: mucuri de țigări, ambalaje, lichide toxice și multe alte obiecte pe care le consideră nefolositoare. Degradarea terenului este tot un efect negativ al impactului turismului asupra mediului, observându-se cum, pentru a face loc diferitelor cărări pe apă sau pe uscat, se taie vegetația, ceea ce contribuie la eroziunea solului.
- Poluarea fonică a mediului se amplifică pe măsură ce turiștii devin tot mai gălăgioși, folosind boxe sau mașini cu motoare puternice. Acest lucru perturbă efectiv viața animalelor.
- Schimbările climatice au loc și din cauza gazelor cu efect de seră generate de activitățile turistice, oamenii mutându-se din casele lor în noi locații. Dacă numărul de vizitatori crește, cresc și emisiile.
- Numeroase atracții turistice sunt situate în apropierea anumitor ecosisteme fragile, deoarece vizitatorii vor să se bucure de frumusețile naturii.
3. Diminuarea efectelor negative ale activităților turistice asupra mediului înconjurător
Prevenirea degradării mediului a devenit o prioritate pentru țările și regiunile unde se practică turismul excesiv. Astfel, au început să apară tot mai multe reglementări și măsuri pentru a preveni sau a diminua efectele negative. Turismul durabil este una dintre soluțiile găsite și puse în practică. Printre formele sale pot fi amintite:
- ecoturismul;
- turismul rural și agroturismul;
- turismul cultural;
- turismul în arii protejate;
- geoturismul;
- turismul ecvestru;
- escalada;
- trekking;
- hiking;
- biking;
- rafting;
- sporturi aeriene;
- vânătoare și pescuit;
- golf etc.
Dezvoltarea ecoturismului trebuie să se facă logic, omogen, fără oscilații. Răspândirea sa a fost treptată, de la nivelul academic, până la afaceri, de la ONG-uri de profil și până la dezvoltatorii de turism.
Pentru reducerea efectelor negative ale turismului asupra naturii este nevoie de o analiză aprofundată asupra componentelor de mediu, acest lucru trebuind să fie realizat la scară națională, dar și internațională. Păstrarea calității mediului este de datoria tuturor, în special a organismelor guvernamentale, fiind imperios necesar să aibă în vedere următoarele priorități: potențialul turistic, în funcție de resursele existente, stabilirea tipului de imagine turistică, analiza pe piață a cererii pentru un anumit produs turistic, evaluarea fondului material existent pentru o primire adecvată, volumul investițiilor, impactul social, cultural, economic, ecologic.
Protecția mediului este mult mai ușor de realizat decât îndepărtarea efectelor negative. Din păcate, multe țări aflate în curs de dezvoltare preferă beneficii comerciale și financiare imediate și nu iau în considerare impactul turismului asupra mediului. În unele locuri turistice actele de reglementare cu privire la acest impact sunt foarte slabe, serviciile de mediu fiind aproape inexistente. Organizația Mondială a Turismului oferă numeroase programe de protecție a mediului, deoarece protejarea zonei turistice trebuie începută mai devreme de începere activității de agrement (încă din faza de proiectare).
În concluzie, pentru menținerea sănătății planetei este foarte important ca atunci când turismul interacționează cu mediul să se acorde o atenție mare naturii, nu economiei. Problemele de protecție ale mediului înconjurător trebuie abordate înaintea celor economice, pentru că turiștii apreciază regiuni curate, acolo unde se pot relaxa în comuniune cu natura, beneficiind din plin de o experiență minunată.