Pungile ușoare din plastic oferă multe avantaje practice, acesta fiind si motivul succesului pe care l-au avut odata cu introducerea lor in supermarketuri in anii ’70. Efectul a fost insa unul negativ asupra mediului, lucru constatat in anii ’90 cand au fost trase si primele semnale de alarma cu privire la numarul alarmant de mare de pungi de plastic folosite.
Care este strategia europeana pentru deseurile de plastic
Un studiu efectuat asupra fluxurilor de pungi din plastic sugerează că majoritatea pungilor (60%) sunt duse acasă, unde o treime devin rapid deșeuri și sunt aruncate la gunoi, în timp ce mai mult de jumătate au parte de o anumită formă de refolosire. Restul pungilor, care nu sunt luate acasa, sunt depozitate la gunoi.
Anual, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic, insa mai puțin de 30% sunt colectate pentru reciclare.
In aceste conditii, in ianuarie 2018 a fost adoptata prima strategie europeana pentru materiale plastice, care isi propune sa transforme modul în care produsele plastice sunt proiectate, realizate, utilizate și reciclate în UE. Astfel, proiectarea mai bună a produselor din plastic, rate mai mari de reciclare a deșeurilor de plastic, precum si o reciclarea mai bună și de calitate vor contribui la stimularea pieței pentru producerea de materiale plastice reciclate.
Strategia face parte din tranziția Europei către o economie circulară și va contribui, de asemenea, la atingerea tintelor de reciclare asumate de tarile UE, a angajamentelor climatice globale și a obiectivelor politicii industriale a UE.
Noile planuri incluse in strategie prevad:
- toate ambalajele din plastic de pe piața UE sa fie reciclabile pana in 2030
- consum redus de materiale plastice de unică folosinta
- reducerea deșeurilor de plastic prin reciclare si grad sporit de reutilizare
Noutate legislativa!
In data de 27 iulie 2020, Consiliul Europei a aprobat implementarea taxei pe plastic (in cuantum de 0,8 euro/kg de deseuri de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate), propusa a intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021.
In conformitate cu aceasta initiativa, fiecare stat membru va trebui sa plateasca Comisiei UE suma de 0,8 euro / kg pentru deșeurile de ambalaje din plastic care nu vor fi reciclate (in baza Legii europene oficiale 146).
“Ca prim pas, va fi introdusă și aplicată o nouă resursă proprie începând cu 1 ianuarie 2021, alcătuită dintr-o cotă a veniturilor obținute dintr-o contribuție națională calculată pe greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic non-reciclate, cu o rată de apel de 0,80 EUR pe kilogram cu un mecanism pentru a evita impactul excesiv de regresiv asupra contribuțiilor naționale”.
Cum reglementeaza legislatia din Romania problema pungilor din plastic
In ceea ce priveste legislatia noastra, incepand cu data de 1 iulie 2018, a fost interzisa introducerea pe piata din Romania a pungilor de transport cu maner din plastic subtire (sub 50 microni – 0.05 mm) si foarte subtire (sub 15 microni – 0.015 mm). Cu alte cuvinte, furnizorii de pungi de transport din plastic, cu maner, din Romania nu mai au dreptul sa vanda pungi mai subtiri de 50 de microni.
In plus, in data de 2 iulie 2019 a intrat in vigoare O.U.G. 50/2019, care vine cu reglementari suplimentare pentru domeniul deseurilor de ambalaje.
Astfel, valoarea ecotaxei se modifica de la de 0,1 lei/bucata, la 0,15 lei/bucata pentru toate pungile de transport, cu excepția celor fabricate din materialele care biodegradabile.
Daca anterior ecotaxa se aplica pentru „pungile și sacoșele pentru cumpărături, cu maner integrat sau aplicat”, din iulie 2019 se aplica pentru toate pungile de transport, cu sau fara maner nebiodegradabile (care nu pot fi transformate in compost).
Cum se face declararea pungilor din plastic de catre agentii economici
In conformitate cu Ordinul 1503/2017, operatorii economici au urmatoarele obligatii:
Art.54 Operatorii economici care introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, care sunt supuse taxarii, sunt obligati:
- sa stabileasca lunar, pe tip de material, cantitatea si numarul de pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, introduse pe piata nationala;
- sa declare si sa plateasca trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile si numarul de pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat.
Art. 55 Operatorii economici care introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, care sunt supuse taxarii, sunt obligati sa inscrie elementele de identificare si caracterizare prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa evidentieze distinct ecotaxa pe documentele de vanzare.
Cu alte cuvinte, pungile cu maner se declara prima data la achizitionarea acestora ca ambalaj, iar ulterior trimestrial, pe declaratia AFM, se declara ecotaxa pungilor vandute (ex: la declaratia lunii decembrie, care se face in luna ianuarie, se declara ecotaxa aferenta pungilor vandute in perioada octombrie-decembrie); aceasta trebuie evidentiata si pe documentele de vanzare.
Pentru pungile biodegradabile, conform legislatiei in vigoare nu trebuie achitata ecotaxa, insa, trebuie sa existe dovada ca acestea sunt biodegradabile.
Solutii concrete pentru reducerea numarului de pungi din plastic folosite:
- incetarea practicii pungilor gratuite din supermarketuri
- asigurarea de sacose alternative reutilizabile, in supermarketuri
- sisteme de colectare a pungilor de plastic, atat in magazine, cat și prin sisteme reciclabile de uz casnic, promovate in campanii de comunicare si informare locale pentru sensibilizarea consumatorilor cu privire la aceasta problema
Surse: www.wmnorthwest.com, https://www.acrplus.org, www.biologicaldiversity.org, https://ec.europa.eu/environment/waste