Dacă în timpul activității firmei tale te-ai întâlnit cu termenul „autorizație de mediu” este foarte posibil să ai nevoie de una. Atunci când ai o afacere care poate influența într-un mod negativ mediul înconjurător, trebuie să te asiguri că ești la curent cu toate reglementările și că le respecți. Chiar dacă legislația este una greoaie și destul de complicată, nu o poți trece cu vederea. De aceea, articolul de mai jos vine în ajutorul tău cu informații și sfaturi care te vor ajuta.
1. Funcționare fără autorizație de mediu – ce este autorizația de mediu?
Autorizația de Mediu este un act de reglementare prin care se stabilesc condițiile de desfășurare a activităților care au un impact negativ asupra mediului. Ea este emisă de către autoritățile competente și în anumite condiții speciale pe care compania ta trebuie să le respecte. În caz contrar, autorizația poate fi suspendată, la fel și activitatea firmei. În funcție de specificul companiei și de impactul pe care îl are asupra mediului, se pot emite două autorizații: Autorizație de mediu sau Autorizație integrată de mediu, diferența dintre ele fiind dată de măsurile care sunt impuse. Dacă toate actele și cererile depuse sunt corecte, poți obține acest act în aproximativ 15 zile.
Este important să știi faptul că autorizația de mediu nu mai este considerată valabilă pentru o perioadă nedeterminată. Acest lucru înseamnă că pentru funcționarea neîntreruptă și legală a activității tale, trebuie obținută o viză anuală. Ea se obține prin depunerea unei solicitări la agenția pentru protecția mediului din județul de care aparține firma. De asemenea, în cazul în care societatea ta comercială deține mai multe firme, viza se obține pentru fiecare dintre acestea.
Când este necesară autorizația de mediu?
Actul este necesar atunci când activitatea unei companii poate afecta mediul și sănătatea umană. Cu ajutorul unei autorizații de mediu sunt stabilite măsurile care trebuie respectate pentru a limita consecințele sau pentru a le elimina definitiv. Obținerea autorizației de mediu poate fi destul de dificilă, iar pentru ca procedurile să fie urmate corect este necesară o expertiză în domeniu.
În autorizația de mediu obținută se găsesc, de cele mai multe ori, obligații pe care operatorii economici trebuie să le urmeze. Vei avea obligația să efectuezi monitorizări și să întocmești gestiuni de deșeuri, ambalaje sau orice altceva. De asemenea, orice modificare apărută după emiterea autorizației trebuie notificată către autoritățile competente înainte de a fi pusă în aplicare.
2. Sancțiuni pentru funcționarea fără autorizație de mediu
Funcționarea fără autorizație de mediu este sancționată conform OUG 195/2005 privind protecția mediului. Nerespectarea prevederilor pentru persoanele fizice atrage după sine amenzi de la 5.000 de lei până la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 30.000 de lei până la 60.000 lei.
De asemenea, la furnizarea informațiilor incorecte pentru elaborarea raportului de amplasament, bilanțului de mediu sau a altor evaluări necesare atât de către persoanele fizice, cât și cele juridice, se aplică amenzi între aceleași sume.
Pentru a obține autorizații de mediu, pentru a le revizui sau pentru a primi viza anuală, este necesar să treci printr-un proces birocratic care îți va consuma foarte mult timp. În plus, ca tot procesul să decurgă cât mai simplu, competențele în domeniu reprezintă un avantaj. De aceea, poți apela la un partener de încredere care să te ajute în această situație. Acum îți poți externaliza responsabilitățile de mediu pentru a obține avize și autorizații mult mai ușor. Stratos are grijă ca toate demersurile pentru obținerea actelor de reglementare să fie îndeplinite, de la întocmirea documentației tehnice, înregistrarea societății comerciale în Sistemul Integrat de Mediu, până la identificarea neconformităților și monitorizarea calității mediului.
Așadar, funcționarea fără autorizație de mediu este imposibilă pentru ca o companie să își desfășoare activitatea în mod legal. Ia în considerare informațiile și sfaturile de mai sus și conformează-te chiar acum cu procedurile pe care trebuie să le pui în aplicare.