Fracția uscată și fracția umedă – care este diferența și de ce este importantă
- Home
- Managementul deseurilor
- Fracția uscată și fracția umedă…
Colectarea deșeurilor trebuie făcută cu atenție la reglementările de protecție a mediului în vigoare, mai ales în contextul noilor măsuri luate la nivel european în 2020 pentru reducerea poluării din diferite puncte de vedere.
Pentru antreprenori, cea mai importantă schimbare este procentajul de 60% de revalorificare a deșeurilor din ambalaje care trebuie atins anual. Pentru a atinge acest nivel, este importantă cunoașterea legislației referitoare la fracția uscată și umedă. În continuare, poți afla mai multe despre acest lucru.
1. Diferența dintre fracția umedă și fracția uscată
Fracția umedă se referă la deșeurile municipale care nu pot fi revalorificate prin reciclare și care trebuie să fie eliminate corespunzător în gropile de gunoi. Aceasta conține, în mare parte, materie biodegradabilă.
Pentru că un procentaj mare constă în materie biodegradabilă, poate fi posibilă revalorificarea prin metoda transformării în biogaz a acestora, în anumite condiții.
Fracția uscată se referă în principal la ambalajele care pot fi reciclate, indiferent de materialul din care sunt confecționate.
Pentru o colectare eficientă, care are în vedere măsurile de protecția mediului, trebuie să existe recipiente diferite de stocare, până ce deșeurile sunt preluate de operatorii autorizați.
Amestecarea celor două tipuri de deșeuri este interzisă prin lege. Acest lucru a fost reglementat prin Legea 211/2011. Atât administrațiile locale, cât și producătorii sau deținătorii de deșeuri au obligația de a asigura colectarea separată a celor două tipuri de fracții.
Colectarea deșeurilor trebuie făcută, conform aceleiași legi, în funcție de fluxul de deșeuri. Acest lucru se referă la cele două tipuri de fracții. Prin urmare, colectarea deșeurilor reciclabile nu trebuie realizată în funcție de materialul din care sunt făcute, ci doar având în vedere faptul că pot fi revalorificate.
Numărul minim de fluxuri de deșeuri este de două, dar, dacă este posibil, acesta ar trebui să crească până la cinci, fracția uscată fiind împărțită în funcție de tipul de ambalaj (plastic, carton etc.).
2. Metode de revalorificare a deșeurilor din fracția umedă și fracția uscată
Fracția umedă poate fi supusă unui proces de fermentare anaerobă, în urma căruia rezultă biogazul, o sursă de energie alternativă. Acest proces este folosit mai ales în stațiile de epurare orășenești, pentru gestionarea eficientă a nămolurilor de epurare, însă poate fi întrebuințată și materia organică rezultată din deșeurile menajere.
O altă metodă de revalorificare a fracției umede este și compostarea, proces în urma căruia din materia organică sunt eliminați agenții patogeni, astfel că masa rezultată în urma compostării poate fi folosită ca îngrășământ sau ca material inert la acoperirea depozitelor de deșeuri.
Astfel, chiar dacă fracția umedă nu poate fi reciclată, ea poate fi revalorificată în acest fel, deși nu în totalitate și doar în anumite condiții. Oricum, folosindu-se metode inovatoare de revalorificare în cadrul instalațiilor de tratare a deșeurilor, se poate ajunge la un procentaj de doar 10-15% dintre acestea depozitate în gropile de gunoi, cum este de exemplu în Ljubljana, capitala Sloveniei. Aici, reciclarea și revalorificarea fracției umede sunt folosite concomitent pentru a atinge un nivel redus de depozitare.
În ceea ce privește fracția uscată, aceasta are o importanță și mai mare din prisma revalorificării, pentru că reciclarea este mult mai larg răspândită și se pot găsi nenumărate metode de revalorificare a deșeurilor în acest fel.
De fapt, în prezent, antreprenorii au obligația de a revalorifica un procentaj de 60% din ambalajele puse pe piață. Acest lucru este posibil doar printr-o bună gestionare a fracției uscate.
Pentru a găsi cele mai bune metode de a crește gradul de sustenabilitate a afacerii tale, poți apela la un audit de mediu de la o firmă de consultanță de mediu care cunoaște toate detaliile legate de legislație și de opțiunile de reciclare pe care le poți alege. Tot aceasta te poate ajuta și cu elaborarea sau mentenanța dosarului tău de evidență a gestiunii deșeurilor.
Definiția fracției umede și a celei uscate este reglementată astfel încât să fie posibilă colectarea adecvată a deșeurilor, pentru o bună revalorificare, fie prin reciclare, fie prin folosirea în cadrul procesului de producție de energie alternativă. Pentru o bună gestionare a afacerii, este necesară luarea măsurilor de separare a deșeurilor în mod corespunzător.
Sursa foto: Pixabay.com