Ca formă de energie regenerabilă, cea eoliană este printre cele mai cunoscute și printre cele mai exploatate la nivel mondial. Acest lucru se datorează în principal faptului că resursa primă, energia cinetică a vântului, se află într-o cantitate suficientă la scară largă, față de cea provenită din maree sau energia geotermală.
Energia eoliană este produsă folosind energia cinetică a vântului, obținută prin intermediul unui dispozitiv autogenerator. Aceasta este o sursă intermitentă de energie electrică, care depinde de condițiile meteorologice. De aceea, necesită instalații de stocare și înlocuirea în perioadele în care instalațiile de producție nu pot fi folosite, perioade care pot fi prezise cu exactitate.
În continuare, poți afla mai multe despre situația energiei eoliene în România și despre avantajele și dezavantajele acesteia.
1. Potențialul energiei eoliene în România și în lume
Ponderea energiei eoliene în producția mondială din 2018 a fost de 4,8% și 5,3 în 2019. Principalele țări producătoare sunt China (28,4% din totalul mondial), SUA (21,2 %) și Germania (8,8%).
Potențialul teoretic al energiei eoliene este semnificativ, pentru că există o cantitate de energie cinetică care ar putea fi folosită pentru alimentarea cu energie electrică. Ca celelalte forme de energie regenerabilă, în afară de cea geotermală și mareomotrică, energia eoliană este un derivat al celei solare. Terra primește 175,000 TW de energie solară în stratul superior al atmosferei, din care 900 TW sunt convertiți în energie eoliană.
În România, în 2020, 12,4% din totalul energiei electrice a fost asigurat de centralele eoliene, în timp ce panourile solare au avut un procent de doar 3,4%. În total, 24% a provenit din surse regenerabile, obiectivul pentru 2030 fiind acela al atingerii pragului de 30%.
Aceste cifre arată că există un potențial ridicat de creștere a producerii de energie regenerabilă din această sursă. În 2018, a fost adoptată o directivă europeană care prevedea ușurarea procesului prin care consumatorii sa poată folosi energie „făcută acasă”, prin instalații proprii. Aceasta este încă în procesul de a fi adoptată în cadrul legislației naționale.
Producția proprie de energie prin centrale eoliene sau panouri solare este avantajoasă atât pentru uz casnic, cât și pentru afaceri, mai ales pentru cele în cadrul cărora se folosesc cantități mari de energie. Astfel, antreprenorii pot evita fluctuațiile de preț la nivel național și pot să-și ecologizeze întreprinderea.
Pentru a crea un plan de acțiune pentru folosirea unei cantități cât mai mari de energie verde pentru afacerea ta poți apela la un audit de mediu sau la studiile de mediu. Astfel, vei putea să faci pașii necesari ținând cont de particularitățile afacerii tale.
De asemenea, poți lua în calcul folosirea energiei regenerabile pentru ca afacerea ta să îndeplinească posibilele clauze legate de consumul de energie prevăzute în actele de reglementare.
2. Avantajele și dezavantajele energiei eoliene
Avantajele energiei eoliene sunt larg cunoscute, fiind aceleași ca în cazul altor surse regenerabile:
- reducerea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor;
- prevenirea epuizării resurselor neregenerabile;
- posibilitatea de a avea autonomie energetică.
Chiar dacă adesea doar avantajele sunt menționate, există și anumite dezavantaje, unele dintre ele fiind încă la nivelul unor supoziții, pentru că nu au fost dovedite prin studii. Totuși, ele trebuie luate în considerare când se dorește producerea energiei eoliene la scară mai mare. Iată care sunt ele:
- impactul vizual: unele persoane consideră că centralele eoliene strică peisajul natural și că sunt inestetice;
- impactul asupra păsărilor, a habitatului lor și a înmulțirii lor;
- încălzirea locală a solului, care a fost observată în mai multe zone unde există parcuri de centrale eoliene;
- potențiala interferență cu radarele militare;
- este necesară o suprafață mare pentru a crea un parc de centrale eoliene;
- există elemente poluante conținute în alternator;
- impactul fonic care poate afecta animalele, păsările sau chiar oamenii (când parcurile se află în apropierea așezărilor umane).
Energia regenerabilă obținută prin centrale eoliene poate fi o alternativă bună la consumul clasic de energie, mai ales având în vedere faptul că, în România, ponderea acesteia este semnificativă. Poți folosi propria sursă de energie de acest fel pentru afacerea ta, pentru a reduce impactul asupra mediului și o parte din costuri.