Activitățile economice produc, în general, cantități semnificative de emisii de gaze cu efect de seră, denumite în continuare emisii GES. De aceea, mai ales în ultimele câteva decenii, a apărut o necesitate pentru antreprenori să se asigure că nivelul acestora în afacerea lor este redus. Ei trebuie să cunoască modalitățile prin care își pot reduce impactul asupra mediului. Emisiile GES sunt responsabile, preponderent, pentru încălzirea climatică, fenomen cu multiple consecințe.
1. Ce sunt emisiile GES și care este situația actuală?
Emisiile de gaze cu efect de seră pot avea surse naturale, dar acumularea excesiva a acestora in atmosferă presupune aportul surselor antropice. Practic, GES reprezintă particule care absorb o parte din radiația termică reflectată de suprafața terestră, iar acumularea unei concentrații mari de GES în atmosferă împiedică răspândirea căldurii, formându-se astfel efectul de seră.
Unul dintre cele mai importante tipuri de GES provenite din activitatea umană este dioxidul de carbon (CO2), cu un rol preponderent în încălzirea globală.
În 1992 s-a încheiat Convenția cadru a Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice, una dintre primele măsuri de mare amploare în sensul reducerii emisiilor GES. Ea prevedea stabilizarea nivelului acestora de către toate statele luând parte la convenție, astfel încât să nu fie afectată clima.
Au urmat, apoi, Protocolul de la Kyoto din 1997 și, mai recent, Acordul de la Paris din 2015, care vizau limitarea și reducerea emisiilor de acest fel. Cu toate acestea, concentrațiile de CO2, metan și oxid de azot au continuat să crească.
De la începutul industrializării, acum aproximativ două secole, nivelul de dioxid de carbon a crescut cu 44%, până la 441 ppm (în 2019), cel mai mare nivel din ultimii 800.000 ani. În 2018, această concentrație a crescut cu un procent anual record de 1,7%.
Principala cauză a nivelului ridicat al emisiilor GES este folosirea la scară largă a combustibililor fosili, în special pentru producerea de energie electrică și în domeniul transporturilor, dar și în cadrul anumitor activități industriale și, într-o proporție mai mică, în cadrul activităților casnice.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
2. Reducerea emisiilor GES de către antreprenori
Încă de la încheierea Protocolului de la Kyoto din 1997, multe state au avut dificultăți în îndeplinirea responsabilităților ce le reveneau în ceea ce privea reducerea emisiilor GES. După cum se vede și din statisticile mai recente, situația este și în prezent departe de a fi fost stabilizată sau îmbunătățită.
Afla mai multe despre Calcului amprentei de carbon.
Trebuie să se găsească, în primul rând, soluții la nivel național de creare a energiei electrice folosind cât mai puțini combustibili fosili, pentru a îndepărta principala cauză a creșterii emisiilor GES. Energia verde este o alternativă cu potențial de dezvoltare în viitor, dacă se realizează investițiile necesare. În ultimul timp, vehiculele electrice au luat din ce în ce mai mult avânt și ne putem aștepta, în viitor, la o diversificare a tipurilor acestora.
La scară mai mică, fiecare antreprenor poate lua măsuri de monitorizare a emisiilor GES pe care le produce afacerea sa. Pentru a găsi cele mai bune soluții care dau afacerii tale un caracter sustenabil, poți cere un audit de mediu, întocmind, astfel, un plan complet alături de experți. Auditul de mediu poate include realizarea anumitor studii, precum monitorizarea factorilor de mediu, pentru evaluarea impactului companiei asupra amplasamentului și la o scară mai largă.
Consultanții de mediu te pot sfătui și în legătură cu etapele legale necesare pentru obținerea actelor de reglementare care includ, printre altele, și reglementări legate de nivelul emisiilor GES.
Emisiile GES sunt un element care necesita atenția tuturor antreprenorilor, pentru a îndeplini prevederile legale și pentru a integra cât mai multe componente de sustenabilitate în afacerea lor. Prin acțiunea comună a cât mai multor companii, efectele încălzirii globale pot fi ținute sub control.
Sursa foto: Pixabay.com