Poluarea este una dintre problemele cu care se confruntă țările din întreaga lume, motiv pentru care legislația în domeniu a evoluat foarte mult în ultimii ani și noi reglementări apar la intervale de timp relativ scurte. Toate aceste legi au în vedere combaterea efectelor produse de diverse deșeuri provenite atât de la populația generală, cât și de la societăți.
Există atât legi naționale, cât și directive implementate la nivelul Uniunii Europene, care prevăd diverse reguli după care firmele pot contribui la protecția solului împotriva efectelor poluării, însă acestea au nevoie de soluții concrete cu ajutorul cărora să gestioneze deșeurile rezultate în urma activităților lor.
Care sunt soluțiile de management care pot fi implementate pentru a combate efectele poluării solului și ce presupune un plan de gestionare a deșeurilor ? Răspunsurile se află în acest articol.
Cuprins:
1. Efectele poluării solului cu deșeuri rezultate din activități economice
Societățile din foarte multe industrii desfășoară activități ce au drept consecință crearea de diverse deșeuri, astfel încât multe dintre ele poluează solul fără a-și da seama sau a ține cont de acest lucru.
Aproape orice activitate economică a ajuns să genereze diverse deșeuri care au efecte devastatoare asupra solului, care ajung în mediul înconjurător și care, într-un final, afectează omul, plantele și animalele.
Astfel, printre cele mai vizibile efecte nocive ale deversării de deșeuri se numără:
- apariția unor boli și diverse afecțiuni la oameni și animale, ca urmare a alimentației modificate;
- recoltele mai slabe datorate agenților de poluare prezenți în pământ;
- apariția schimbărilor climatice prin deșertificare și degradarea atmosferei;
- poluarea extinsă asupra apei și a aerului;
- dispariția anumitor specii de animale și chiar a dislocării masive de populație.
Prin toate acestea, poluarea are efecte extinse asupra economiei globale.
Consecințele poluării se văd și acum, însă acestea vor fi vizibile mult mai târziu, când dislocări masive de populație pot apărea în zone în care nu se mai pot cultiva recolte, făcând astfel loc deșertificării, care va duce, la rândul său, la dispariția unor specii de animale și plante.
Pentru a reduce impactul deversării deșeurilor, un plan de management al acestora poate ajuta firmele să respecte atât legislația în vigoare, cât și să aibă în vedere reducerea poluării.
2. Impactul poluării solului asupra omului și a mediului
Oamenii au cel mai mult de suferit de pe urma poluării solului, astfel că activitățile firmelor sunt monitorizate conform Legii 101/2011, actualizată în 2014 și care prevede sancțiuni aplicate faptelor care duc la degradarea mediului.
Efectele poluării solului asupra omului au o plajă destul de mare de afecțiuni, începând de la simple alergii și iritații la nivelul pielii și al ochilor, până la boli ale sistemului nervos. De asemenea, aceasta poate duce la boli autoimune precum hipo- și hipertiroidia, dar și diverse tipuri de cancer.
Impactul poluării solului asupra mediului are mai multe efecte negative asupra plantelor, care pot fi supuse ploilor acide, precum și al animalelor, al căror habitat natural va fi modificat.
Deversarea de deșeuri de către operatorii economici va potența și mai mult efectele deja nocive ale poluării create de alte activități. Realizarea unui plan de gestionare a acestora, creat cu ajutorul unor specialiști care să știe exact ce presupune legislația, va ajuta firmele să respecte atât prevederile legale, cât și să reducă anumite costuri legate de managementul resturilor inutilizabile.
3. Diminuarea consecințelor poluării cu ajutorul unui plan de gestionare a deșeurilor
Multe dintre consecințele poluării asupra solului pot fi combătute de către societăți cu ajutorul planurilor de management al deșeurilor. Acesta poate fi realizat de firme care oferă servicii și consultanță legislativă de mediu.
Un plan corect de gestionare a deșeurilor constă în:
- întocmirea unui plan de prevenire a deșeurilor în primă fază;
- încadrarea corectă a deșeurilor pe categorii;
- păstrarea evidenței deșeurilor, care este o cerință obligatorie prin lege;
- colectarea selectivă a resturilor după categoriile predefinite;
- predarea deșeurilor în baza unei documentații corespunzătoare către operatori economici autorizați..
De asemenea, se poate apela la firme specializate în colectarea deșeurilor care vor ști cum să folosească gunoiul rezultat ca resurse, astfel încât acesta să nu mai polueze solul și mediul înconjurător. Tot astfel de societăți pot ține evidența dosarelor de management al deșeurilor, în așa fel încât operatorii economici să respecte reglementările în vigoare.
Poluarea solului va duce la efecte nedorite în lanț și pe o durată de timp foarte mare, începând cu mediul înconjurător și extinzându-se apoi la animale și oameni. O parte din aceste consecințe pot fi combătute de firme prin planuri de management a deșeurilor.
În concluzie, pentru încetinirea, dar mai ales pentru combaterea efectelor poluării solului asupra omului și a mediului înconjurător, un comportament responsabil din partea operatorilor economici constă în planuri de gestionare a deșeurilor bine puse la punct.
Sursă foto: Pixabay.com.